r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc 5. - zsírral

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szilvás gombóc 5. - zsírral
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Összesen 944 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Összesen 3778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Összesen 129 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    826.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    299 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    185.9 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    452.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    782 micro
  • β-crypt
    145 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 944 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    73.4 g

Zsír

  • Összesen
    65.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3305.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    488 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    335 mg
  • Foszfor
    1115 mg
  • Nátrium
    1196 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    743.6 g
  • Cukor
    354 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1810.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    357 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    230 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    400 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3129 micro
  • β-crypt
    580 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1523 micro
Összesen 3778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 129 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük.
  2. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk.
  3. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk.
  4. A magozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük.
  5. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog, beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni.
  6. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 388
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 92868
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 12.

Ajánló

A tészta egy részéből nudlit is sodorhatunk. A kinyújtott tészta egy részét ujjnyi szélességű csíkokra szeleteljük,majd abból 5-6 cm nagyságú darabokat vágunk és henger alakúra sodorjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, és ízlés szerint pirított zsemlemorzsába hempergetve, lekvárral vagy akár mákkal megszórva kínálhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele foglalatoskodni is. A kimagozott szilvába fahéjas kristálycukrot teszek. A gombóc tésztájához van olyan alkalom, hogy héjában főzöm a burgonyát, de jelen esetben meghámozva, felkockázva készült. A szilvás gombóc tésztájából mindig készítek nudlit is, apukám nagyon szereti :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!