r
Nosalty Logó

Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Zoli
Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 709 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 8499 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 146 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    50.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    988 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    409 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    357.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    494 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    484 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 709 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    623.8 g

Zsír

  • Összesen
    606.1 g
  • Telített zsírsav
    217 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    276 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    63 g
  • Koleszterin
    4889 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11856.1 g
  • Cink
    52 mg
  • Szelén
    435 mg
  • Kálcium
    2610 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    630 mg
  • Foszfor
    3158 mg
  • Nátrium
    4913 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    4289.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    558 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    46 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    359 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    5932 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    436 micro
  • β-karotin
    5805 micro
  • β-crypt
    1001 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    3536 micro
Összesen 8499 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    133 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kiolvasztott, konyhakész pacalt 1 fej megtisztított hagymával és a borókabogyóval feltesszük abálni.
  2. A megtisztított sertésfület szükség szerint kikozmetikázzuk, megmossuk és 6-8 cm hosszú, kisujjnyi vastag csíkokra feldaraboljuk.
  3. A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük, és apró kockára vágjuk. A bőre is kell a pörkölt ízesítéséhez.
  4. A vöröshagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra felvágjuk (konyhai aprítógépet használok, mert az szebben dolgozik, mint én), a fokhagymagerezdeket szétzúzzuk.
  5. Most már lehet a piacon termelői paradicsomot és paprikát kapni, tehát ezeket használjuk. A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk, így könnyen lejön a héja. A paprikákat felkarikázzuk. (Magyar alapanyag hiányában importot elvből sem használok, ezért ekkor egy üveg natúr lecsóval pótolom!)
  6. A szalonnát zsírjára sütjük, a hagymát üvegesre pirítjuk benne és beletesszük a felcsíkozott füleket. A pörkölthúshoz hasonlóan megpirítjuk, és hagyjuk, hogy kihűljön.
  7. Közben a pacal abálása elkészült. Leöntjük róla az abalét, kivesszük a szétfőtt hagymát és egy nagy tálcára rakva hagyjuk kihűlni. (Erre a két macerára a cserépköcsög miatt van szükség, mert nem szereti a hősokkot. Bogrács esetében már a szalonna kisütése is a bográcsban történik, ezért a megabálódott pacalt sem kell lehűteni.)
  8. A pacalt és a többi alapanyagot a köcsögbe tesszük és feltöltjük meleg, de nem forró vízzel. Hagyjuk, hogy a köcsög átvegye a meleget.
  9. A megtöltött köcsögöt égő tűz mellé állítjuk, és szükség szerint főzzük. (Legutóbb öt óra kellett, hogy a teljesen feltöltött nyolc literes köcsögömben minden kellően megpuhuljon. A tüzet folyamatosan táplálom keményfával. Fontos, hogy viszonylag egyenletesen égjen, de ne legyen nagy lángja, ezért csak a keményfa a megfelelő. A köcsögben a fizika törvényei szerint hőmozgás alakul ki, és minden szépen megfő. Időnként egy kicsit elforgatom a köcsögöt a tengelye körül.)
  10. Ahogy az étel bugyogni kezd beállítjuk az ízét.
  11. Köretként főtt burgonya és kovászos, vagy ecetes uborka járja. A leöblítéséhez száraz vörösbor a megfelelő.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 10274
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 08.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti az igazi, szaftos pacalpörköltet. Én borral szoktam készíteni, mert a hosszú főzési idő közben folyamatosan kell ellenőrizni a tálaláshoz szükséges vörösbor minőségét. Egyedül azonban csak az ökör iszik, ezért közben jókat lehet beszélgetni a barátokkal, vagy a család férfitagjaival.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagykőrösön a pacalpörkölt nemzeti eledel. Többféle változatban készítik. Nekem a sertésfüles a kedvencem, mert a sertéskörömhöz hasonlóan sok benne a zselatin és kellemes szaftot ad. Még a kanál is megáll benne. A tűzálló cserépköcsög 2011-es szerzemény. Egy Udvar községben lakó és tevékenykedő fazekasmester készíti speciális agyagból. A meglátogatása és a munkájának megnézése megér egy kirándulást. A cserépköcsögöt eredetileg a Mohács környéki bunyevácok használták a mezei munka során. Minden család megtöltötte a saját köcsögét valamilyen étellel, és a földeken egy közös tűz köré rakták hajnalban. Egy ügyeletes, általában kisbabás anyuka gondozta a tüzet. Amíg a többiek serényen dolgoztak, délre mindenkinek megfőtt az étele a köcsögjében. Simonkovits Béla fazekasnál száz éves köcsögök is láthatóak. Mohácson hagyományosan évente babfőző fesztivált tartanak, amikor utcahosszat állnak a tűz mellett a köcsögök, és bennük mindenféle finomság készül. A modern kor embere tűzhelyen és sütőben is használhatja ezt a kiváló eszközt. Kerámialapos tűzhelynél semmi különleges teendőnk nincs, de gáztűzhelynél vastag vaslemezt kell a köcsög és a gázláng közé tenni, mert a köcsög nem szereti a nagy hőfokot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!