Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Kálvinista mennyország" recept

hozzászólások (29)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 927 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 6 adag *

összesen: 5561 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 159 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma
hasonló kalóriatartalmú receptek

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tarica61
tarica61 Mon, 2014-02-10 18:38

A 80-as években, 160 éves a debreceni cukrászat, nagyszabású süteménybemutató és vásár volt. Először ott láttam és kóstoltam a Kálvinista menyország süteményt, nagyon finom volt,és nagy sikere a vendégek - vásárlók körében. Még akkor Sipos László volt a cukrász az Arany Biká-ban, nagyonsok olyan tészták , és pohárkrém különlegességek készűltek, amik lehet azóta feledésbe mentek. Ilyenkor farsang táján Julianna-Zsuzsanna napjára is sütemények különlegességeivel kedveskedett cukrászmester a névnaposoknak. Jó volt szép volt már csak emlék, Egy volt vendéglátós.

lolaci
Lolaci / lolaci Thu, 2013-01-10 12:58

Örülök,hogy ízlett,és külön örülök annak,hogy így megint én is elkészítem. :D

Babar-G
Babar-G / Babar-G Mon, 2012-03-12 17:53

Huuuhaaa ...milyen szép neve van neki.. :D
Ez hasonlit picit a Vargabélesre...
Biztos finom is..nah ezt is tuti kiprobálom...:D

lolaci
Lolaci / lolaci Mon, 2012-03-12 19:53

Kedves Babar-G! Jó étvágyat hozzá, viszont valóban ILONA 44-nek igaza van /köszönöm,hogy ezt megírta /,így az egy kiló tésztából vegyetek le 35-40 dekát.Nem tudom hogy írhattam el,mindenkitől bocsánat,és mindenkinek elküldöm a levelet,mert igy ez a finomság tényleg nagyon száraz lesz.
Jó főzést,és jó étvágyat!:Brigi

ilona4410
ilona4410 Sat, 2011-04-16 09:57

 Szia kedves lolaci....Én ma megcsináltam,de lehet,hogy a tészta mennyiség el van írva?Mert ízre nagyon finom,de nagyon száraz lett,de a maradékra ma kevertem 1 tejfölt,és 1 vaníla pudingot ,fél liter tejjel,,cukorral,átsütöttem,és nagyon jó lett....de ha így kell csinálni,akkor bocsi...további szép napot,és jó sütést,főzést

lolaci
Lolaci / lolaci Mon, 2012-03-12 19:56

Kedves Ilona44! Köszönöm,hogy figyelmeztettél,és bocsánat a késői ,igen késői válaszért,de pár napja jöttem újra fel... Többieknek is elküldöm a következő levelet,....Jó étvágyat hozzá, viszont valóban ILONA 44-nek igaza van /köszönöm,hogy ezt megírta /,így az egy kiló tésztából vegyetek le 35-40 dekát.Nem tudom hogy írhattam el,mindenkitől bocsánat,és mindenkinek elküldöm a levelet,mert igy ez a finomság tényleg nagyon száraz lesz.
Jó főzést,és jó étvágyat!:Brigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-15 03:14

Koszonom ezt a receptet,hogy feltetted erre az oldalra.
1977-ben Debrecenben a Hotel Aranybikaban egy edesseg kiallitason es vasaron ettem ilyet eloszor es utoljara. A neve csak most ugrott be nekem,amikor itt olvastam rola,ezert nem tudtam a neten utanna keresni,de az izere meg mindig emlekszemAkkor ott a cukraszok nem tudtak eleget kesziteni belolle.Hosszu sorban alltunk es vartuk,hogy mi is kaphassunk belolle. Ott akkor ezt volt a legnepszerubb edesseg. Mostmar en is el fogom kesziteni. Megegyszer koszonom.Boldog Karacsonyi keszulodest kivanok mindenkinek.

lolaci
Lolaci / lolaci Mon, 2012-03-12 20:13

Kedves Iculali!

Bocsánat a késői válaszért,de a korrigálás feléd is jár..
Jó étvágyat hozzá, viszont valóban ILONA 44-nek igaza van /köszönöm,hogy ezt megírta /,így az egy kiló tésztából vegyetek le 35-40 dekát.Nem tudom hogy írhattam el,mindenkitől bocsánat,és mindenkinek elküldöm a levelet,mert igy ez a finomság tényleg nagyon száraz lesz.
Jó főzést,és jó étvágyat!:Brigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-15 15:18

Szia!Köszönöm soraidat,az ember amúgy is jó szívvel gondol a 70-es évekre...Örülök neki,hogy így sikerült rátalálnod a receptre,mindig jó étvágyat hozzá,és Neked is mint mindenkinek ezen az oldalon kívánok nagyon boldog békés Karácsonyt!

lolaci
Lolaci / lolaci Mon, 2012-03-12 20:03

Jó étvágyat hozzá, viszont valóban ILONA 44-nek igaza van /köszönöm,hogy ezt megírta /,így az egy kiló tésztából vegyetek le 35-40 dekát.Nem tudom hogy írhattam el,mindenkitől bocsánat,és mindenkinek elküldöm a levelet,mert igy ez a finomság tényleg nagyon száraz lesz.
Jó főzést,és jó étvágyat!:Brigi

Sajnos nagyon soká jön a válaszom,ezért elnézést kérek.
A Karácsonyi jókívánságodat köszönöm,és közelgő ünnep nem lévén,nagyonszép napsütötte Tavaszt kívánok!És Jó főzést! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 19:27

A tegezést megtisztelőnek tartom, s noha 68 leszek egy hónap múlva, rengeteg fiatall barátom van, s akivel a főzés szenvedélye összeköt, az klubtársam, s ha klubtársam, akkor én is képtelen vagyok magázódni. Egyoldalúan Krudy Gyulával, aki "földim"volt, ugyancsak tegeződöm, aki nálam lényegesen idősebb, de a gasztronómiát, kulináriát éppúgy kedvelte, mint én.- Szia! Szép estét és jó étvágyat!

lolaci
Lolaci / lolaci Fri, 2010-05-07 17:20

Hát akkor köszönöm a Krúdy-sorokat,még sok finomságot az asztalodra,és szép estét neked is :-)!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 14:13

A "raj" mennyországot és eget jelent, a "ser" pedig sajtot is, túrót is. A sajtot a lengyelek
"zólty ser" (sárga túró), a túrót pedig "bialy ser" (fehér túró) néven nevezik.
A kálvinista nevet is megadom, mert azértr ebben a a katolikus országban is él
néhány tízezer protestáns - hadd örüljenek ők is a finomságnak.

üdv. neked egy főzőcske-hobbysta emigráns öregúrtól

lolaci
Lolaci / lolaci Thu, 2010-05-06 17:54

Hát köszönöm ezt a részletes leírást,és elnézést a tegeződésért,bár azt hiszem hogy "öregúrnak" nagyon is fiatalos hangvételű a levél.. :-),ezért is tegeződtem.Bár én sem mai csirke vagyok,a magam 45 évével,de jó volt levelet váltani egy jó humorú ismeretlen főzőcske-hobbystával....

Szép napot,és jó egészséget!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 11:37

Szia brigó!
Tekintettel arra, hogy a katolikus Lengyelországban élek, most az a dilemmám,
hogy "Kalwinistyczny raj" vagy "Serowy raj" néven csempésszem be a magyar
konyhát kedvelő lengyelek családi receptkönyvébe... Talán minkét nevet megadom
és ki-ki válasszon világnézete szerint. Na jó, ez csak tréfa...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 13:38

Hihi!Ez megnevettetett...Persze a fordítóba be kellett írnom a "Serowy raj"-t,mivel lengyelül nem tudok,de Sajtos menyország /az általam szabadfordításba át tett/-sajt ég -kiadott fordítás-sajt hiányában,hát nem tudom....Persze az is lehet,hogy a szleng ott másnak használja a "Serowy raj"-t.
De azért add meg a kálvinista nevet is.... :-)
Szép napot Neked ismeretlenül is!!Brigó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 10:50

Az én ugyancsak református édesapám szatrmári családjában is "Kálvinista mennyország" volt a neve. Édesanyám dunántúliként "Túrós mennyországként" készítette, én most mindkét néven számontartom és így adom tovább gyermekeimnek, unokáimnak. A legfontosabb, hogy nagyon finom étel. Egy kis vaníliás cikor sem árt bele!

lolaci
Lolaci / lolaci Mon, 2012-03-12 20:09

Kedves oldboy100! Ez most ez egy kis korrigálás,mert elírtam a receptet :( Nagyon szép virágos,és napsütéses Tavaszt kívánok!
..és a korrigálás:
Jó étvágyat hozzá, viszont valóban ILONA 44-nek igaza van /köszönöm,hogy ezt megírta /,így az egy kiló tésztából vegyetek le 35-40 dekát.Nem tudom hogy írhattam el,mindenkitől bocsánat,és mindenkinek elküldöm a levelet,mert igy ez a finomság tényleg nagyon száraz lesz.
Jó főzést,és jó étvágyat!:Brigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 10:56

Szia oldboy 100.!

Örülök neki,hogy még valaki ismeri a receptet és a nevet. :-)
A vaniliás cuki jó ötlet,azzal minden finomabb,köszönöm:Brigi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2009-12-04 00:32

Kedves Lolaci!
Nagyon tetszik a recept neve! :) Nem tudod esetleg, hogy miért hívják így? Kíváncsivá tett! Üdv: Mrs Smith

lolaci
Lolaci / lolaci Mon, 2012-03-12 20:11

Szép estét! Elég későn írom a korrigálást,ezért bocsánat,de most mindenkinek elküldöm!:

Jó étvágyat hozzá, viszont valóban ILONA 44-nek igaza van /köszönöm,hogy ezt megírta /,így az egy kiló tésztából vegyetek le 35-40 dekát.Nem tudom hogy írhattam el,mindenkitől bocsánat,és mindenkinek elküldöm a levelet,mert igy ez a finomság tényleg nagyon száraz lesz.
Jó főzést,és jó étvágyat!:Brigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 13:46

Szerintem ez az ún. Varga béles, én így ismerem ezt a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 17:26

Szia Alice!

Megnéztem a neten a Vargabélest,ott tejföl is van,és réteslapot is használnak.
Hasonló a hozzávalók miatt,de azért nem teljesen .
Szerintem ízre is más lehet,majd elkészítem a vargabélest,és megkóstolom.
Szép napot!

lolaci
Lolaci / lolaci Fri, 2009-12-04 19:02

Kedves Mrs Smith,
ez egy kis egyszerű családi történet,de szívesen megosztom Mindenkivel:Az Én Ükanyám készítette a 4 nevelt lányának,és mivel Ő református vallású volt /akkoriban kálvinistának is mondták/,a lányok találták ki ezt a nevet,Szerették a mostohaanyjukat ,és mivel gyakran készítette ezt az édességet , azt találták ki olyan finom hogy ilyet csak a menyországban szolgálnak fel.Hát innen az elnevezés...
A recept neve nekem is tetszik,örülök ha más is így van vele.Üdv:Brigi

927
tészta 60 dkg
tej 1.8 l
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 5 dkg
tehéntúró 0.5 kg
tojás 2 db
tejföl 2 dl
mazsola 20 dkg
porcukor 4 ek
1 csipet