r
Nosalty Logó

Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
bagab
Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Összesen 3754 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Összesen 206 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    71.8 g

Zsír

  • Összesen
    202.9 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1674 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2576.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    766 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    985 mg
  • Nátrium
    539 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    420.8 g
  • Cukor
    302 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    830 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1918 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    300 mg
  • D vitamin:
    309 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    1004 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1883 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1563 micro
Összesen 3754 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 206 kcal

Hozzávalók

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Elkészítés

Vajas piskóta:

  1. A puha vajat a porcukorral és a citrom lereszelt héjával kihabosítjuk, majd két-három részletben hozzádolgozzuk felvert tojásokat. Végül ezekhez hozzáforgatjuk a lisztet.
  2. Egy 20 cm-es és egy 18 cm-es tortalapra lesz szükség, ezért a tésztát sütőpapírra kenjük ki szűk egy centi vastagon. Érdemes picit nagyobbra kikenni a lapokat, majd kiszúrni a már kisült piskótából. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sülnek meg a piskóták.

Eper-bodzazselé:

  1. Az epreket a bodzaszörppel összeturmixoljuk (jó, ha kicsit darabos marad).
  2. Feltesszük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot, és amikor már gőzöl, és a cukor is elolvadt, hozzáadjuk a zselatint, majd forrástól számított egy-két percig főzzük.
  3. Egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, és kifagyasztjuk.

Vanília-bodzamousse:

  1. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, majd beleáztatjuk a bodzavirágokat, és akár egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.
  2. Pihentetést követően a mousse-hoz leszűrjük a tejet (2.5 dl legyen!).
  3. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd csomómentesre keverjük a bodzás tejjel. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat.
  4. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, több részletben hozzákeverjük a habbá vert tejszínt.

Epermousse:

  1. Az eperpüré felét a citromlével és a cukorral kb. 80°C-ig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Ezután hozzákeverjük a maradék eperpürét.
  2. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatjuk az epres részhez. Hűtőben kb. 3 óra alatt teljesen megszilárdul.

Összeállítás:

  1. Egy 20 cm átmérőjű tortakarika aljába tesszük a nagyobbik piskótalapot, erre jön a kifagyasztott zseléréteg.
  2. A torta szélét körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel, majd ráönteni a vanília-bodzamousse-t. Erre jöhet a második (kisebbik) piskótalap, amit kicsit érdemes finoman lenyomni. A piskóta fölé jön az epermousse. Ezt hűtőbe rakjuk kb. 4 órára.
  3. Legvégül ráöntjük a frissen készített glaze-t (lásd lentebb). Felvágás előtt még egy órára visszarakjuk a hűtőbe, hogy a torta teteje is megkössön.

Eper-bodza glaze:

  1. Az eperpürét a bodzaszörppel forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. HA KICSIT HŰLT, egyenletesen a torta tetejére helyezzük.
  2. Hűtőben a glaze kb. 1 óra alatt megköt a torta tetején.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 738
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szülinapra készült a torta. Eredetileg gőz felett olvasztott csokoládéval került rá még felirat, de legközelebb már fondantból készült betűk kerülnek majd rá, mert a torta tetején lévő Eper-bodza glaze-en elmosódott kissé a csokifelirat.

Hozzávalók

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!