Tárkonyos savanyú krumplileves recept

1 adag
551
kcal
Tárkonyos savanyú krumplileves
Tárkonyos savanyú krumplileves
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom nagyon szereti a savanyú krumplilevest. Az anyukája nagyon jól készíti. Én is náluk ettem ilyet életemben először. Most elkészítettem a saját variációmat egy kis tárkonnyal megbolondítva. A babérlevél és a tárkony jó kis páros lett. Azt hiszem többször kell ilyen levest készítenem.:)

Tálaláskor az asztalra tesszük a tejfölt, a szépen megpucolt kemény tojásokat és egy tojásszeletelőt, így mindenki magának darabolhatja a tojást a levesbe, úgy, ahogy neki tetszik.:)

Akinek nem elég savanykás a tejföltől, még cseppenthet bele pár csepp ecetet. Mi nem szoktunk, nekünk a tejföl is bőven elég.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

  • 80 dkg burgonya
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 közepes db fehérrépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg erdélyi szalonna (vagy füstölt szalonna)
  • 10 dkg kolbász
  • 2 db babérlevél
  • 0.5 kk tárkony
  • ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • fűszerpaprika ízlés szerint

A tálaláshoz

ajánlat

Kiadós leves vagy már majdnem egytálétel.:)

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

savanyú krumplileves tárkonnyal, főtt tojásos savanyú krumplileves, tárkonyos savanyú krumplileves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. (a burgonyát 2x2 cm-es kockákra, a hagymát először félbe vágjuk, majd 0,5 cm-es félkarikákra vágjuk, a sárgarépát és gyökeret hosszában négy részre vágjuk, majd 4 cm-es hasábokra daraboljuk)
  2. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, és egy fazékban kevéske olajon elkezdjük pirítani.
  3. Mikor a szalonna zsírja szépen kiolvadt, rátesszük a zöldségeket, és 2-3 percig dinszteljük, sűrűn kevergetve, nehogy lekapjon.
  4. Rádobjuk a babérlevelet, a tárkonyt, sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, és közepes lángon elkezdjük főzni a zöldségeket. Folyamatosan ellenőrizzük, nehogy a krupli szétessen.
  5. Éppen mielőtt teljesen megfőnének a zöldségek, kivadásszuk a levesből a babérleveleket, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, felengedjük vízzel felforraljuk, közben elkészítjük a rántást.
  6. Egy kis edényben olajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, átpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, gyorsan átforgatjuk, és felengedjük a leves levével. Csomómentesre keverjük, majd szépen hozzáadjuk a leveshez, és besűrítjük. Egy kis tárkonnyal még ízesítjük, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 6 543
elküldve: 1
receptkönyben: 121
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

Hozzászólások (6)

Dithe
Dithesze, 2012-04-11 19:12

Szia Ági!
Köszi a receptet, nagyon jó kis leves. Örülök, hogy ezt főztem meg.

Tarackos
Tarackosszo, 2012-01-21 13:03

Igen,de a rántáshoz is liba vagy mangalica vagy a füstölt szalonna zsírja való inkább.Én csak a mediterrán ételekhez használok olajat csakis olívát.A magyaros jellegűekhez pedig mindig zsírt.Tapasztalatom szerint az olaj megváltoztatja az ételek ízét.

Üdv:Tarackos

Konyhán innen - kerten túl
Konyhán innen - kerten túlszo, 2012-01-21 14:01

Mint ahogy írtam is, ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek más az ízlése, és mindenki másképp főz. Ezért is nem szeretem kategorikusan kijelenteni, hogy valami csak így, vagy csak úgy jó. Ha te jobban szereted a zsírt a magyaros ételekhez, miért ne használnád. Ez természetes. A receptek jó részét én sem pontosan úgy készítem, ahogy le van írva, mert a főzésben épp az a jó, hogy lehet alkotni. Hát az én receptjeim is mind ilyenek. Bátran variálhatja mindenki. Üdv: Ági

Tarackos
Tarackosszo, 2012-01-21 12:32

Jó kis recept gratulálok.Az olajat azért kihagynám belőle.

Konyhán innen - kerten túl
Konyhán innen - kerten túlszo, 2012-01-21 12:40

Köszönöm. A kevéske olaj (egy ek.)azért kell, mert az erdélyi szalonna inkább hús, mint zsír és a pirításnál nehogy odakapjon. Persze ki milyen szalonnát használ, természetesen elhagyható. Azért a rántáshoz mindenképpen szükség van némi olajra.:) De hát ez a recept is olyan, mint még sok más, ahány ház annyi elkészítési mód. További szép hétvégét! Üdv: Ági

Legfrissebb cikkek

Türelem croissant-t terem
Türelem croissant-t terem
A croissant-készítés nem rövid folyamat, éppen ezért sokan nem is mernek belevágni. A család kedvence vajas csoda viszont bebizonyítja, érdemes az érte hozott erőfeszítésre.
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
Eheti kiemelt szakácsunk: Nagymama receptjei, alias Julcsi. 19 éves korában érintette meg a gasztronómia szele, azóta kialakította sajátos, "Julcsis" ízvilágát.
551