r
Nosalty Logó

Spárgakrémleves vichyssoise módra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Spárgakrémleves vichyssoise módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 328 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1316 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 58 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    701 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    311.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    274 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    1069 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1666 micro
Összesen 328 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    86.3 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    282 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2804 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    831 mg
  • Nátrium
    1219 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    1245.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1096 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    401 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    203 mg
  • Retinol - A vitamin:
    736 micro
  • α-karotin
    63 micro
  • β-karotin
    4275 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6664 micro
Összesen 1316 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    291 micro
Összesen 58 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forrásban lévő sós vízben blansírozzuk a spárga hegyeit, amíg ropogós-puhák nem lesznek, körülbelül 1 percig. A spárgahegyeket szűrőedényben lecsepegtetjük, és hideg víz alatt felfrissítjük. Megszárítjuk, hosszában ketté is vághatjuk őket, majd félretesszük.
  2. Felolvasztjuk a vajat egy főzőedényben. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a fehérbort, közepes lángon kevergetve főzzük, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a spárgaszárakat, a felkockázott burgonyát, az alaplevet (vagy vizet) és egy szál kakukkfüvet, majd felforraljuk. Ha zellert is szeretnénk hozzáfőzni, szintén ezen a ponton adjuk hozzá. A hőt alacsonyabbra csökkentjük, lefedjük, és addig főzzük párolva, amíg a burgonya megpuhul, körülbelül 15-20 percig.
  3. Kivesszük a kakukkfűágat, és lepürésítjük a levest egy turmixgépben vagy kézi mixerrel, majd hozzákeverjük a tejszínt (esetleg magas zsírtartalmú tejet, de cserélhető növényi alapú főzőkrémre vagy laktózmentes tejszínre is), sót, fehér borsot, esetleg egy késhegynyi szerecsendiót. Hagyjuk a levest szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára vagy egy éjszakára lehűtjük. Másnapra érnek össze igazán ízei, fogyaszthatjuk hidegen és melegítve is.
  4. A levest tálakba öntjük, és meglocsoljuk házi készítésű snidlingolajjal vagy tejszínnel. A spárgacsúcsokkal díszítjük, és tálalhatjuk is.
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 2374
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Spárgakrémleves vichyssoise módra
Hering András 166 recept

A vichyssoise a francia konyha egyik legnépszerűbb levese a hagymaleves mellett. Az eredetileg burgonyából, póréhagymából, zellerből, tejszínből, csirkealapléből és egy kis fehérborból készülő francia klasszikusból most spárgakrémlevest készítettem, hiszen pár apró csavarral gyakorlatilag bármilyen más szezonális zöldség hozzáadásával mennyein krémes levest főzhetünk, amit akár hidegen és melegen is fogyaszthatunk, ahogy azt a klasszikus vichyssoise esetében is teszik. Feltétként különösen jól illik rá a házi készítésű snidlingolaj, de fokozhatjuk még pirított gombával, paprikamagolajjal, dióolaj vagy szarvasgombaolajjal.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 recept, amiben használhatsz vaj helyett olajat

A főzéshez és sütéshez használt zsiradékok közül a vaj és az olaj a leggyakrabban bevetett: előbbi karakteresebb ízt ad, azonban borsos ára miatt mégsem tudunk belőle akkora mennyiségeket használni. Ezért gyakran olajra cseréljük, persze ez nem mindig lehetséges.