Marhahúsleves recept

1 adag
494
kcal
Marhahúsleves
Marhahúsleves
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak.
Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi marhahúsleves elkészítéséhez, amikor együtt tudunk lenni hosszasan, békésen.
Ma eljött végre az alkalom: a balatoni korcsolyaidény-nyitás.

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A levesbetéthez

ezt olvastad már?

ajánlat

A húsleves önmagában egy sokfogásos lakoma.
Én először a levest adom cérnametélttel, utána a velőt pirítóssal, majd a húst, a zöldségeket, főtt krumplit.
Mustárt és tormát teszek az asztalra, sót és borsdarálót, mártásokat, és ki-ki variál kedve szerint.
Olyankor érdemes marhahúslevest főzni, amikor kellemes társaság üli körül az asztalt ráérős kényelemben, mert ennek a remek ételnek minden árnyalatát ki kell élvezni! Ahogy Krúdy tanítja!

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsleves marhából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
  2. Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
  3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többi répát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
  4. Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
  5. A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
  6. Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percig ülepedni hagyjuk.
  7. A leves levét másik fazékba szűrjük.
  8. A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
  9. A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
  10. A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
  11. Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshez adjuk a velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
  12. Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  13. Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
  14. A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 53 670
elküldve: 8
receptkönyben: 375
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (16)

LilaPalizsán
LilaPalizsánh, 2014-03-03 00:30

szerintem tökéletes a recept, de én is teszek bele bórókabogyót, nem tudom, hogy mennyit változtat az ízen, annélkül még nem csináltam. ha úgy adódi néhány gombát is teszek bele. a párom nem szereti a gombát, de nem érzősik ki az íze, mint ahogy a többi összetevőé sem külön külön, de talán még ízesebb lehet tőle :)

viola01
viola01h, 2013-03-11 20:25

de nyugodj meg, nem tévedtél, csak népi nevén hívod a petrezselyemgyökeret :)

Todika
Todikasze, 2012-10-24 18:52

Kesz!Isteni finom!koszonom!Barkinek tudom ajanlani!!!!:-)))

Todika
Todikak, 2012-10-23 23:15

Istenem ezt muszaly megcsinalnom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!De a kelbimbot lehet kihagyom,mert nem tartozik a kedvenceim koze!
Koszider.koszi a sok jo tanacsert!Nagyon jo!!!!!!!!!
hala a receptert,es mindenkeppen jelentkezem ha kesz lett!
Udv Ica

Sancho
Sanchov, 2012-05-27 10:29

A velőt azon melegen só-borssal friss pirítósra lehet mázolni, a rezgős mócsingokat szintén azon melegiben bé lehet rágni.

kissasszony
kissasszonycs, 2012-05-24 19:09

A hétvégén sort kerítek rá...nagy várakozással vagyok! Szurkoljatok, egy 4 hónapos baba mellett nem főzhetek rosszul...:-)

kissasszony
kissasszonysze, 2012-06-06 16:29

Köszönöm a csodás receptet, a leves kitűnő lett, a pünkösd vasárnapi ebéd méltó tagja volt! Bő egy év múlva a gyerek is ehet belőle :-)

Ágicicmic
Ágicicmicszo, 2012-02-04 17:00

Szia Ildikó. Hát igen....Én egy gasztromániás vagyok, és a gyűjtött receptkönyvekben, mindig megnézem, hogy a szerző,hogy és miből főzi a marhahúslevest. Ez a teszt dönti el hogy az én emberem e vagy sem. Te abszolút az én emberem vagy. Igen , ezt csak így szabad, így kell, és így lehet lakoma, mert a rezgő velő piritóssal, a zöldségekkel és a mártásokkal a puhicára főtt /nem száraz / marhahúsi /hát még, ha a ritkacsonton olyan jó kis rezgők vannak, amitől úgy ragad a kezed, hogy tök felesleges a papirszalvéta, úgyis a kezedre ragad...és én mindenféle mártás őrült vagyok, /saját, házi, sós is, édes is ...szóval kikészítettél, +5 kg az olvasás élvezete is. Mindenkinek ajánlom ez az igazi tuti marhahúsleves....Jóétvágyat, köszönjük, a Jó Isten áldjon meg a hagyományőrzésedért....semmi Delikát, meg Maggi, Hús, zöldségek, odafigyelés. Gratulálok, Szia

Anzsalej
Anzsalejsze, 2010-09-22 00:37

Kedves Ildikó! Ön mindíg olyan nagyszerű ételeket publikál! Én is szoktam marhahúslevest főzni de sosem olyanra sikerül amilyennek elvárnám. Az ízzel nincs baj, csupán azt szoktam sérelmezni magamban, hogy hiába vigyázom, óvom és odafigyelek, hogy tényleg lassú tűzön főjjön, mégis zavarosnak, sötétnek látom s nem olyan szép áttetszőnek, mint esetleg az étteremben. Mit és hol rontok el?
Az Ön receptjével kapcsolatosan kérdezném, hogy a reszelt és dinsztelt sárgarépa miért kerül bele? Miért kell a végén egy csésze hideg vizet még hozzáönteni? Mindamellett mi célt szolgál az egy éjszakai pihentetés? ....hiszen az ember alig várja, hogy egy egész délelőttnyi főzőcske után végre valahára belekanalazhasson! Válaszát és segítségét előre is megköszönöm és tanácsait nagyraértékelem! Üdvözlettel: Anzsalej

Koszider
Kosziderp, 2010-11-26 14:01

Kedves Anzsalej! Kedves Ildikó!
Ildikó, bocsánat, hogy belekotyogok a receptedbe, csak azért vettem magamnak a bátorságot, mert már rendesen túlvagyok a (nagyon) sokadik marha-húslevesemen, és látom, hogy nem vagy net-közelben, hogy válaszolhass.
Kedves Anzsalej! A marhahúsból mindig sötétebb leves lesz, igazi "aranyló" a tyúkból lesz. Ez a hús sajátossága. Marhafarokból (ami egyébként a legkitűnőbb leves-alap, egyszer próbáld ki!), pl. kifejezetten sötét lesz a leves. Amit viszont zavaró lehet (de ez sem égbekiáltó hiba ám), ha zavaros a leves, akár sárga, akar sötétebb. Ez ellen úgy tehetünk, hogy amikor először felforr a leves, gondosan leszedegetjük a tetejéről a sötét, szürkés habot. Ja, mert hogy a húsleveshez való húst mindig hideg vízben tesszük oda, ekkor még semmi se kell bele, se fűszer, se zöldség. Akár nagy lángon is felforralhatjuk így, csak arra ügyeljünk, hogy ott álljunk mellette, ha forrni kezd, mert ekkor habzik fel. Első forrásában a hab egészen kemény, simán le lehet kanalazni a lé tetejéről. Egyébként ez a hab a csont, a porcogós részek és az elkerülhetetlen vér miatt keletkezik. Ha első alkalommal nem szedjük le, a hab szépen eloszlik, szétfő a levesben, ami ettől zavaros lesz. Ha leszedtük a habot, akkor fűszerezzük és zöldségeljük be a levest, ettől kezdve kell egészen kis lángon - hogy épp csak "poszogjon" - főzni, marhahús esetében akár 3-4 órán keresztül is.
A többi kérdésedre majd Ildikó válaszol. Még annyit, hogy a kész levesre - gondolom - azért öntünk egy pohár hideg vizet, mint a török kávé esetében a pár csepp hideg vizet: a hideg víz "lerántja" a fazék aljába az esetleges lebegő szemcséket. Hogy ez miért van, gőzöm sincs, ehhez már fizikus kellene.
Üdvözlettel: Koszider

Tarackos
Tarackoscs, 2012-03-01 19:44

Marhahúslevesnél legalább másfél-két órai főzés után zöldségelünk és sózunk.Ez után még 2-3 órát pötyögtetjük.Tehetünk bele egy cikk kelkáposztát,pár apró szem gombát is,de a gyömbért ne hagyjuk ki.A marhahúsleves annál ízletesebb minél többféle húsból készül.Tehát:fartő,lábszár,szegy vagy nyak,ritka csont,velős csont.

Csibesziszi
Csibesziszisze, 2009-12-23 19:32

Huhh,biztos 1 evőkanál bors? Én szoktam beletenni borókabogyót és szegfűborsot is. (kb. 4-5 darabot)
Egyébként a legfinomabb húsleves! :-)

Legfrissebb cikkek

8 vacsoraötlet maradék csirkéből
8 vacsoraötlet maradék csirkéből
Vasárnap csirkét sütöttem a családnak, és sajnos nem fogyott el maradéktalanul. Gondolom ismerős a történet, ezért megosztok veletek egy két maradékmentő ötletet.
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Ha azt mondjuk, avokádó, mi jut eszedbe először? Persze, hogy a guacamole! A fűszeres, sós mártogatós. Itt az ideje, hogy felfedezd az avokádó édes oldalát is! (x)
494