Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes, lágy rakott burgonya

Krémes, lágy rakott burgonya
Krémes, lágy rakott burgonya
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a hagyományos rakott burgonyát is, de kell a változatosság, arról nem is beszélve, így zseniális.......ennek az alapreceptje egy más nemzetiségű rakott burgonya, mely csupán az alapötletet adta, a saját elképzelésem, kis családom ízlésére formáltam át, mert eredetiben nem jött be :)........de egyébként is, manapság nagy kérdés, melyik is az eredeti :).........kicsit megbolondítottam, felturbóztam..... mindenesetre, így nagyon bejött :).......ízletes, lágy, krémes állagú, ahogyan minden ételt szeretünk.....ennyi elég is......aki kedvet érez hozzá, az bátran próbálja ki így is......fergetegesen finom :)......

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Én csak magában, savanyúság nélkül szeretem, eszem, de adhatunk mellé - a képen látható - bébi céklát szeletelve, mini csemegeuborkát, illetve ki mit kívánna hozzá, mit szeret, ez már ízlés dolga! 

Ebben nem a kolbász a lényeg, el is hagyható - van, amikor én is kihagyom, s úgy is isteni -, amikor ez készült, volt felkezdve egy csomagolt kolbász, s fel szerettem volna használni! Így is, kolbász nélkül is isteni finom!

Egyszer kolbásszal - de csak ilyen kevéssel -, egyszer nélküle készítem! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a meghámozott, megmosott burgonyát sós vízben, egészben, puhára főzzük, majd leöntjük róla a vizet, hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg hűl, a zsírt felforrósítjuk, a csíkokra vágott, szeletelt baconszalonnát kissé megpirítjuk - nem kell túlsütni -, rászórjuk az apró kockára vágott hagymákat, az átnyomott fokhagymát, sózzuk - csak óvatosan -, borsozzuk, s addig pirítjuk tovább, míg a hagyma üveges lesz.
  3. Ekkor rászórjuk a lisztet, kissé így is pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, állandó kavargatás mellett.
  4. A tejszínt, a szerecsendiót, a krémsajtot is hozzáadjuk, kavargatjuk, addig főzzük közepes tűzön, amíg a sajt felolvad, s az egész mártás sűrűségűvé válik. Ha szükséges, sózzunk.
  5. Ekkor a gázt lekapcsoljuk, félretesszük. Egy tűzálló tepsit, jénai, magas falú tálat kivajazunk, beszórjuk a zsemlemorzsával.
  6. A kihűlt burgonyát vékonyra felkarikázzuk, 3 egyenlő részre elkülönítjük őket.
  7. Egy rész burgonyát lerakunk a tepsi aljára, a tejföl harmadát szétpötyögtetjük rajtuk, a mártás harmadát "rálocsoljuk" egyenletesen a burgonyára, majd erre a vékonyra szeletelt kolbász harmadát rakosgatjuk.
  8. Ugyanígy járunk el a többi résszel is - újra burgonya, tejföl, mártás, kolbász, amíg el nem fogynak. A tetejére kerül az utolsó harmad a tejfölből, a mártásból és kolbászból is. Végül befedjük a szeletelt (előrecsomagolt) sajttal - természetesen lehet reszelt sajtot is használni -, s mehet a sütőbe!
  9. Először 200 fokon - sercegésig - sütjük, majd 150 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, s szép pirosra sütjük! S lám, kész is, a csodálatos rakott burgonyánk! :) Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21x26x6 cm
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 19 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 146
össznézettség: 107 583
elküldve: 8
receptkönyvben: 307
elkészítve: 25/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
128 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

francia rakott krumpli, rakott burgonyal besamellel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szanoca
szanoca Mon, 2018-01-29 17:45

Ez a tejszínes, krémsajtos varázslat valami isteni finom!!!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Fri, 2018-02-02 08:08

Kedves "szanoca"!

Köszönöm a pozitív visszajelzésedet, örülök, hogy ízlett!
Váljék egészségedre, egészségetekre!

HTivadar
HTivadar Mon, 2017-07-10 09:15

Előttem mindent leírtak, kedves Walaki!
Köszönöm a receptet!

cubalibre
cubalibre Sun, 2017-07-09 10:01

Csatlakozom az előttem szólókhoz!
Tökéletes, fenomenális, mennyei!
KÖSZÖNET ÉRTE!!!
Hasonló a szitu Valentinne Monika történetével, csak én a kedvesemmel jártam így! :)
Mióta a receptedet elkészítettem, imádja, de csakis ezt!!!!, s hiányolja is, ha egy jó ideig nem készítem el, evidenciában tartja! :) Persze sok receptedet kipróbáltuk már, s egyikben sem csalódtunk, mindketten köszönjük!!! :)

Valentinne Monika
Valentinne Monika Sat, 2017-04-22 15:30

Elkészítettem! Fantasztikus! A fiam nem rajongott eddig a rakott krumplié. Most a kedvencei közé tartozik! Köszönjük!!!!!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2017-04-23 10:58

Kedves "Valentinne Monika"!

Nagyon szívesen!!! Köszönöm a visszajelzésedet, elismerő szavaidat!!! Annak külön örülök, hogy a fiad így megszerette a rakott krumplit, s a kedvence lett! :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Wed, 2017-02-15 17:07

Igen, nagyon finom! Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed, nagyon örülök, hogy ízlett! :)

725
burgonya 1 kg
sertészsír 2 ek
bacon 20 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 2 evőkanál
főzőtejszín 4 dl
tej 5 dl
tömlős krémsajt 20 dkg
szerecsendió 0.5 tk
tejföl 1.5 dl
gyulai kolbász 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
vaj 2 dkg
zsemlemorzsa 2 ek