r
Nosalty Logó

Húsvéti tojásfészek torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Húsvéti tojásfészek torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír

diós piskótalap

karamell mousse

banán mousse

csokoládé burok, csokoládé tojások

Összesen 1121 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír

diós piskótalap

karamell mousse

banán mousse

csokoládé burok, csokoládé tojások

Összesen 4483 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír

diós piskótalap

karamell mousse

banán mousse

csokoládé burok, csokoládé tojások

Összesen 254 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.3 g

Zsír

  • Összesen
    67.1 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    452 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1187.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    280 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.6 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    190.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    362 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    322 mg
  • Retinol - A vitamin:
    355 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    531 micro
Összesen 1121 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.1 g

Zsír

  • Összesen
    268.3 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    1809 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4751.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    1004 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    506 mg
  • Foszfor
    1923 mg
  • Nátrium
    1119 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442.4 g
  • Cukor
    354 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    763.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1448 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    382 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    304 micro
  • Kolin:
    1289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1418 micro
  • α-karotin
    77 micro
  • β-karotin
    299 micro
  • β-crypt
    103 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2124 micro
Összesen 4483 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 254 kcal

Hozzávalók

diós piskótalap

karamell mousse

banán mousse

csokoládé burok, csokoládé tojások

Elkészítés

diós piskótalap

  1. A dulce de leche-t akár hetekkel korábban is elkészíthetjük, ez egy argentin tejkaramella, amit nagyon sokféle módon használhatunk: süteményekhez, palacsintához, vagy magában kanalazva. Hűtőben érdemes tárolni. Házi tejet felforralunk, átszűrjük szűrőn, kimossuk a lábost, és visszaöntjük bele a tejet.
  2. 20 dkg cukrot és a szódabikarbónát hozzákeverve kis lángon főzzük, néha megkeverjük. Ezt addig csináljuk, amíg sűrű nem lesz a karamell, nagyjából két és fél órát szokott igénybe venni.
  3. A piskótához a hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beledolgozzuk a cukros tojássárgás masszát.
  4. Több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan elegyítjük a habos tésztában. Egy nagy négyzetes tepsiben, előmelegített sütőben kisütjük.
  5. Megvárjuk, míg kihűl, majd a desszertgyűrűk méretének megfelelő karikákat vágunk belőle.
  6. Egy tálcára helyezünk sütőpapírt, erre a desszertgyűrű(ke)t, és az aljukba tesszük a piskóta korongokat (ne legyen rés, nehogy a mousse kifolyjon alul).

karamell mousse

  1. Összemelegítjük a dulce de leche-t egy kevés tejszínnel. Elkészítjük a zselatint a vízzel, és belekeverjük ebbe a karamellbe.
  2. A tejszín többi részét fölverjük, és összeforgatjuk finoman az egészet. Beletöltjük a desszertgyűrűkbe a karamell mousse-t, és hűtőbe helyezzük, egy órát várunk a dermedéssel.

banán mousse

  1. Összeturmixoljuk a banánt a narancs levével. Elkészítjük a zselatint a vízzel, és belekeverjük a turmixba.
  2. Fölverjük a habtejszínt, és összeforgatjuk a banánmasszával.
  3. Elővesszük a hűtőből a desszertgyűrűket, újabb piskóta korongokat vágunk, és ráhelyezzük a megdermedt karamell mousse-ra. Megkenjük dulce de leche-vel, vágunk rá egy sor banán karikát, majd ráöntjük a banán mousse-t. Újra hűtőbe helyezzük néhány órára.

csokoládé burok, csokoládé tojások

  1. Helyezzük sík felületre a már megdermedt minitortánkat, amiről lehúztuk a desszertgyűrűt (pl. kartonlap), mert így egyszerűbb lesz vele dolgozni. Mérjük le a kerületét és a magasságát, majd egy írásvetítő fóliából (acetát lapból) szerkesszük, és vágjuk ki ezt a téglalapot. Érdemes 1-1.5 cm-rel magasabbra készíteni a köpenyt, mert a tojásokat meg kell tartania, a díszítéssel ezt a magasságot be tudjuk hozni. Ha hosszabb méretre van szükségünk, mint az írásvetítő fólia, celluxszal ragaszthatunk össze két lapot.
  2. Egy tálcára helyezünk sütőpapírt, erre a vattával gondosan áttisztított átlátszó acetát lapot.
  3. Megolvasztjuk és temperáljuk az étcsokoládét.
  4. Az írásvetítő fóliára ráhelyezzük a sablont, és egy spatulával áthúzzuk rajta a 30 fokos csokoládét, majd gyorsan, határozott mozdulattal felhúzzuk. Ha nem csíksablonnal dolgozunk, vagy nem elég hosszú az így kapott minta, mossuk el gyorsan, törölgessük át a sablont, és folytassuk a munkát. A mintás írásvetítő fóliát tegyük félre, míg megdermed a minta (akár hűtőbe is tehetjük).
  5. Megolvasztjuk és temperáljuk a fehér csokoládét.
  6. Elővesszük a hűtőből az írásvetítő fóliát a megszilárdult mintával, és rákenjük a 30 fokos csokoládét vékony rétegben egy spatulával, minden szélére és sarkára jusson a csokoládéból, nem gond, ha lelóg róla. Ezután gyorsan dolgozzunk, hogy ne szilárduljon meg a csokoládé. Felemeljük a csokival átkent fóliát, és óvatosan a torta köré illesztjük. A csoki szépen hozzáragad a torta oldalához, és ide fog dermedni. Szépen megigazítjuk a fólia két szélének találkozását. Hűtőbe helyezzük a tortát minimum fél órára.
  7. Kivesszük a hűtőből a tortát, és óvatosan lehúzzuk a fóliát a csokoládé köpenyről. Áthelyezzük egy tálra vagy tortatartóra a tortát (amin tálalni fogjuk), hogy díszíthessük.
  8. Habzsákkal díszítjük a csokoládéburok és torta találkozását. A torta közepébe saját készítésű csokoládé tojásokat vagy üzletben vásároltat is helyezhetünk. Az üreges csokitojások elkészítését Praliné Paradicsom blogjában lehet megnézni.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1816
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az ünnepi asztalt igazán feldobhatja ez a desszert. Könnyed banános-karamellás mousse diós piskótán, melyet maminti art sablonnal mintázott csokoládé burkolattal öleltünk körbe, ez a burok tartja a saját készítésű csokitojásokat is, amelyeket természetesen vásároltakkal is helyettesíthetünk. Tálaláskor a szeleteléshez készítsünk be egy edénybe forró vizet, és mártsuk a kést bele, így szépen szelhető lesz a torta (két szelés között töröljük le, hogy ne maszatolja össze a szélét). A tojásokat félretehetjük, vagy fogyasszuk a tortával együtt! Az üreges tojások készítését praliné paradicsom blogjában olvastam.

Hozzávalók

diós piskótalap

karamell mousse

banán mousse

csokoládé burok, csokoládé tojások

Címlapról ajánljuk

További cikkek