Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamburger ropogós hagymakarikákkal

Hamburger ropogós hagymakarikákkal
Hamburger ropogós hagymakarikákkal
138 perc / előkészület: 120 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az úgy volt, hogy amikor a nagyfiam először vett részt országos kémiaversenyen, arra gondoltam, hogy házi hamburgerrel várom haza. Fogalmam sincs miért, de ez olyan jó ötletnek tűnt. Akkor még nem gondoltam, hogy ebből hagyomány lesz, így ha ilyen rangos versenyre jut el, akkor szinte kötelezően ez a menü. A receptet meg honnan máshonnan, ha nem a legjobbaktól? A bucik Limarától, a többi Széll Tamástól.

hozzávalók / 4 adag

A bucikhoz

A hamburgerhez

A hagymakarikákhoz

Sütőzsiradék

A hagymakarikákhoz
A bucikhoz

ajánlat

Senkit nem hitegetnék azzal, hogy ez a menü hipp-hopp gyorsan megvan (gyorsétel, mi?). Felmerül, hogy hagyjuk ki a hagymakarikát, de én nem tenném, az a csúcspontja az egésznek, az i-re a pont. Legyen bolti a buci? Hát... Szóval szánjunk rá néha egy fél napot, eresszük szabadjára a fantáziánkat, és csináljunk valami nagyon finomat. Mert Széll Tamás se pont így álmodta meg, de csak picit módosítgattam rajta, és a hamburgerben pont ez a jó, hogy kicsit mindig másképp készül. ;)

receptjellemzők

konyha: amerikai
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hamburger, amerikai szendvics, húspogácsa, sült hagymakarikák
Szólj hozzá!

elkészítés

A bucikhoz

  1. Ha van kenyérsütőnk, dobáljuk bele az alapanyagokat, és hagyjuk dolgozni, egészen addig, míg meg nem kel a tészta. De akkor sincs probléma, ha nincs kenyérsütőnk, jó dolog a kézi dagasztás! Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval. Az élesztőt a langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk, nem is kell felfuttatni. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a joghurtot, beleütünk egy tojást, és hozzáadjuk az élesztős tejet. Dagasztani kezdünk, egészen addig, míg a tészta jó rugalmas nem lesz, és szépen elválik a táltól és a kezünktől. Kelesztőtálba tesszük, lefedjük vagy letakarjuk, és hagyjuk megkelni. Ez kb. egy óra.
  2. Ha megkelt, óvatosan megdögönyözzük lisztezett felületen és egyforma 9 db-ra osztjuk. Egyenként formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, és ismét hagyjuk megkelni, kb. duplájára.
  3. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt zsemléket tojással lekenjük és szezámmaggal megszórjuk.
  4. 18 percig sütjük.

A hamburgerhez

  1. Készítünk egy mézes-mustáros szószt. Ehhez a mustárt a mézzel, fokhagymával, ízlés szerint sóval, borssal elkeverjük, majd félretesszük.
  2. A darált húst sózzuk, borsozzuk, óvatosan összedolgozzuk. Ne nyomjuk össze levegőtlen bucikká, finom mozdulatokkal vegyítsük a fűszerekkel, maradjon laza az anyag. A szalonnát egy serpenyőben pár csepp olajon mindkét oldaláról megpirítjuk. A visszamaradt zsiradékon sütjük a húspogácsákat. Egy adag kb. 10 cm átmérőjű legyen, 2-3 cm vastag, súlya 15-18 dkg. Legjobb, ha van egy kerek formánk, amit a serpenyőbe tehetünk, és abban formázzuk meg a húsokat. Mindkét oldalát elősütjük, majd 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt készre sütjük.
  3. A lila hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, a hagymát ezen megpirítjuk. Ha pirult, kevés balzsamecetet löttyintünk rá, és rákaramellizálunk egy kis cukrot. Sózzuk. Tálalásig ezt is félretehetjük.
  4. Ha elkészültek a bucik, majonézzel megkenjük, salátaleveleket ültetünk, rá, rászelünk egy paradicsomot, jöhet a hús, a szalonna, arra a lila hagyma és a mézes-mustáros szósz. Aztán a zsemle teteje.

A hagymakarikákhoz

  1. A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a karikákat a kezünkkel szétszedjük.
  2. Panírozzuk lisztbe, tojásfehérjébe (ettől lesz ropogós) és zsemlemorzsába. Ha valaki hozzám hasonlóan utálja ezt a műveletet, akkor javaslom, hogy fogjunk néhány mély fedeles műanyagdobozt, a hagymákból egy jó marékkal szórjunk bele, rázzuk, és mehet a tojásba, ahol ugyanígy járjunk el, majd a zsemlemorzsába. Csak ne túl durván rázzuk, nehogy lejöjjön az előző fázisban ráapplikált panír.
  3. Forró olajban sütjük, és a hamburgerhez kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 2 348
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
93 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1780
tej 2 dl
cukor 2 ek
friss élesztő 2 dkg
1 teáskanál
napraforgó olaj 40 ml
tojás 2 db
joghurt 100 g
finomliszt 60 dkg
szezámmag 3 ek
mustár 100 g
méz 50 g
fokhagyma 0.5 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
darált sertéshús 50 dkg
vaj 6 dkg
lila hagyma 1 közepes db
balzsamecet 4 ek
cukor 1 csipet
füstölt szalonna 4 dkg
paradicsom 1 közepes db
fejessaláta 0.25 db
majonéz 4 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 3 közepes db
finomliszt 10 dkg
tojásfehérje 4 db
zsemlemorzsa 10 dkg