Gyros pitában házilag recept

Gyros pitában házilag
Gyros pitában házilag
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mennyei lakoma mondjuk ebédre! :)

 

hozzávalók / 8 adag

A kovászhoz

A tésztához

A húshoz

ajánlat

Ha kenyér liszttel (BL 80) keverjük a tésztát, még foszlósabb lesz a pitánk. A hús pedig tárcsán, vagy szabadtűzön elkészítve még finomabb. Hozzávalónak még jöhet pár paradicsom, uborka, káposzta, saláta és hagyma, ki mit szeret. Valamint öntet, mondjuk tzatziki.

receptjellemzők

konyha: görög
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsebes kenyér fűszeres hússal töltve, otthon készült pita, gyros pitában
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászhoz előbb az élesztőt keverjük el oldódásig a vízben, majd hozzáadjuk a lisztet, és azzal is elkeverjük. Ügyeljünk arra, hogy olyan edénybe tegyük, amit ez a massza maximum félig tölt meg, mert a kovász meg fog dagadni. Alufóliával lefedve fél óráig állni hagyjuk.
  2. Majd kimérjük a többi hozzávalót az olaj kivételével, hozzáadjuk a kovászt, és bedagasztjuk, majd ha már sima, hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, ha kell adunk még hozzá lisztet, hogy sima legyen a felülete. Ezután deszkára fektetjük, és letakarjuk vastag konyharuhával, így hagyjuk 1 óráig kelni.
  3. Az 1 óra elteltével 8 részre osztjuk a tésztát, és minden részből kis gombócot formálunk (én ezt úgy csinálom, mint a zsemleformázásnál - Limaránál láttam - így szép bucikat kaptam, melyeket egyenletesen el tudtam nyújtani.) Ezeket a bucikat sorba tesszük, így elég az elsőnek annyit állni és kelni, míg az utolsót meg nem formáljuk.
  4. Ekkor szépen sorban kerekre, kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk őket, és négyesével az előmelegített sütő rácsára helyezzük, az 1-1 négyes csapatot 10 perc alatt megsütjük.
  5. A húshoz a pác hozzávalóit összekeverjük, és a húshoz adjuk, ezzel alaposan elkeverjük, majd ideális esetben legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük. Majd közepes lángon, lassan megsütjük (olaj nélkül, és érdemes felét-felét sütni, kb 10-10 perc alatt, mert ha túl sok a hús a serpenyőben, csak főni fog, nem sülni).
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 38 037
elküldve: 19
receptkönyvben: 1 039
elkészítve: 12/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Besamel

Mióta szakács: 2011.08.22.
57 recept
hirdetés

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lisdoka
lisdoka cs, 2013-05-30 20:06

Szia!Nagyon tetszik ez a pita recept, szombaton én is szeretném elkészíteni, de lenne egy pár kérdésem.
Hogy lesz ilyen "zsebes", és milyen állagúnak kell lennie?
Köszönöm szépen előre a válaszod!:)

zsoffancs
Zsof-ka / zsoffancs k, 2012-11-06 16:16

szia Besamel! A pita úgy is jó lesz, ha hűtőbe teszem éjszakára és csak másnap tudom kisütni? Mit gondolsz? Köszi előre is!

Besamel
Besamel / Besamel p, 2012-11-09 10:22

Szia!
Jó lehet. Úgy gondolom akkor kelesztés nélkül tedd a hűtőbe letakarva, másnap reggel 1 óra egyben kelesztés és a többi, ahogy a receptben találod.
Írj, ha kipróbáltad, kíváncsi vagyok a végeredményre! :)
Szép napot!
Szabina

zsoffancs
Zsof-ka / zsoffancs p, 2012-11-09 10:47

Köszi a választ! Sajnos nem volt időm összerakni tegnap este, mára maradt, úgyhogy friss lesz :)
Viszont megpróbálom a felét lefagyasztani... azzal gond nem lehet.

452