Gombaleves 4. recept

Gombaleves 4.
Gombaleves 4.
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredete onnan indul, mikor a "Wittman Fiúk" nagyon pozitív éttermi kritikáját olvastam egy napilapunk mellékletében, egy mátrai étterem különlegesen finom gombaleveséről. Elhatároztuk a családommal, hogy az éppen közeledő háromnapos ünnepet a Mátrában töltjük és megkeressük azt a bizonyos éttermet . A pontos cím nem ált rendelkezésünkre csak egy fotó az újságból.
Megtaláltuk az éttermet és megrendeltük a leveseket. Tényleg, minden várakozást felülmúlt . Egy igazán gombaízű, krémes, enyhén csípős levest ehettünk. Mondanom se kell, mind a három nap ott ebédeltünk és gombelessel kezdtük az étkezést.
"Letérképeztem és beazonosítottam a hozzávalókat " és otthon sikerült ugyanilyet varázsolnom a családi asztalra.
 Azóta mindig, csakis így csinálom a gombalevest. A családom összes tagja imádja és alig várják , hogy készítsek nekik.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A nokedlihez

A tálaláshoz

ezt olvastad már?

ajánlat

A zabpehelyliszt jobb ízt kölcsönöz az ételeknek, ráadásúl fogyókúrás.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

gombaleves csak gombából, mátrai gombaleves, tejfölös gombaleves, csípős tejfölös gombaleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lábosban  felmegítjük az olajat, beletesszük a felszeletelt gombát és pároljuk egy pár percig, míg el nem kezdi a levét kiengedni.
  2. Rádobjuk a lisztet, pirítgatjuk tovább egy percig, aztán jöhet a pirospaprika és rögtön felöntjük kb 1,5 -2 liter vízzel.
  3. Belekerül a só,  az őrölt bors, pici erős paprika, vegeta (ízlés szerinti mennyiségben) és a pirosaranyból is teszünkbele.
  4. Felforraljuk és közepes tűzön tovább rotyogtatjuk, kb. 30 percig.
  5. Elkészítjük a lágy nokedlitésztát, beleszaggatjuk kiskanállal az apró nokediket. Beleszórjuk a petrezselymet.
  6. Mikor a nokedli  is puha, behabarjuk a tejföl és egy kevés liszt elegyével.
  7. Útoljára forr egyet és kész is tálalásra.  Aki szereti a tejfölt az tegyen a tányérjába is.

statisztika

beküldve:
nézettség: 82 297
elküldve: 11
receptkönyben: 594
elkészítve: 35/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Mamma mia

Mióta szakács: 2009.04.27.
3 recept

Hozzászólások (18)

Ursula484
Ursula484v, 2013-05-26 13:08

Nagyon finom,minden hónapban legalább egyszer elkészítem.És szinte bármilyen zöldségből finom(pl cukkini).Köszönöm!

jucus60
jucus60h, 2012-04-23 13:07

Nagyon köszönöm a receptet! Már másodjára főztem meg, mindenkinek nagyon ízlett. Az biztos, hogy gombalevest ezután csak így fogok mindig készíteni! :)
Üdv: Jucus

gasztrula
gasztrulah, 2012-02-27 15:33

Életem első levese! :) A köztes állapotot látva kicsit aggódtam, de mint kiderült ez teljesen felesleges volt. Mindenki repetázott belőle. A habarás ugyan csomós lett, de forrásnál feloldódott. Abszolút kezdők is meg tudják csinálni! (Pl. én)

Lucaaa
Lucaaah, 2011-08-01 15:49

Kedves Mamma.
Múlt héten elkészítettem a gombalevesedet, és nagyon-nagyon finom volt! Köszi a receptet.
Üdv: Luca

Nyuszifüles
Nyuszifülesk, 2011-03-08 13:59

Szuperjó lett, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

palice
palicecs, 2011-02-24 21:22

ma elkeszitettem ebedre.nagyon jo lett! mindenkinek izlett! :)))))
annyit valtoztattam rajta,hogy gombakeverekbol ( 8 fajta gomba ) csinaltam.
koszonom a receptet!

prokajkati
prokajkatik, 2010-04-27 15:06

Megkérdezhetem, hogy mi az étterem neve ahonnan a recept ötlete származik?

Mamma
Mammav, 2010-05-23 00:31

Sajnos nem tudom az étterem nevét olyan régen voltunk ott. kb 13 éve történt a story. Csak arra emlékszem , hogy " föntröl" közelítettük meg gépkocsival és egy kanyarban pillantottuk meg. Mint már írtam mi is fotóról ismertük fel. Az étterem az út közvetlen mellett volt és a kapun átmenve lefelé kellett lépcsőn lemenni az étteremhez.

erzso83
erzso83cs, 2010-01-28 14:21

Nagyon finom, kiadós leves, csak gondom volt a liszt pirításával a gombán. Gyakorlással biztos jobban sikerül majd. Isteni finom!!!

Mamma
Mammav, 2010-05-23 00:35

Éppen egy kicsit kell piritgatni , lényeg , hogy ne kapjon oda és amikor felöntjük a vízzel csomóssá válhat , de nem baj majd a forrás után úgy is feloldódik a liszt.

Mohr Anna
Mohr Annaszo, 2009-06-27 21:02

Tényleg nagyon fincsi nagy siker aratott a vendégem körében, volt aki háromszor repetázott és a receptet is elkérete, érdemes kipróbálni puszka ana

Legfrissebb cikkek

Legjobb szülinapi torták gyerekeknek
Legjobb szülinapi torták gyerekeknek
Egy korábbi cikkben már írtam arról, hogy egy ovis szülinapra milyen finomságokat érdemes készíteni. Most a tortaötleteket vesszük számba.
Kicsit fagyi, kicsit jégkása
Kicsit fagyi, kicsit jégkása
Desszertet ennél, ami hűsítő? Nincs kedved a konyhában bíbelődni? Szükséged van egy kis zöldfűszeres löketre? Akkor készíts dinnyés szorbét!
15 vicces bornyitási technika
15 vicces bornyitási technika
Megunhatatlan, örökzöld "csináld magad" műfaj a borosüveg kinyitása. Mindenkinek megvan a saját észbontó sztorija, a legtöbb persze a falon ásító vörösborfoltokkal végződik.
Elkészült a színváltós fagyi
Elkészült a színváltós fagyi
A fagyit az íze és a frissítő hatása miatt kedveljük így nyáron. Most azonban kapunk még egy okot, ami miatt rajonghatunk ezért az édességért.
263