Gombaleves 4. recept

1 adag
263
kcal
Gombaleves 4.
Gombaleves 4.
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredete onnan indul, mikor a "Wittman Fiúk" nagyon pozitív éttermi kritikáját olvastam egy napilapunk mellékletében, egy mátrai étterem különlegesen finom gombaleveséről. Elhatároztuk a családommal, hogy az éppen közeledő háromnapos ünnepet a Mátrában töltjük és megkeressük azt a bizonyos éttermet . A pontos cím nem ált rendelkezésünkre csak egy fotó az újságból.
Megtaláltuk az éttermet és megrendeltük a leveseket. Tényleg, minden várakozást felülmúlt . Egy igazán gombaízű, krémes, enyhén csípős levest ehettünk. Mondanom se kell, mind a három nap ott ebédeltünk és gombelessel kezdtük az étkezést.
"Letérképeztem és beazonosítottam a hozzávalókat " és otthon sikerült ugyanilyet varázsolnom a családi asztalra.
 Azóta mindig, csakis így csinálom a gombalevest. A családom összes tagja imádja és alig várják , hogy készítsek nekik.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A nokedlihez

A tálaláshoz

ajánlat

A zabpehelyliszt jobb ízt kölcsönöz az ételeknek, ráadásúl fogyókúrás.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

gombaleves csak gombából, mátrai gombaleves, tejfölös gombaleves, csípős tejfölös gombaleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lábosban  felmegítjük az olajat, beletesszük a felszeletelt gombát és pároljuk egy pár percig, míg el nem kezdi a levét kiengedni.
  2. Rádobjuk a lisztet, pirítgatjuk tovább egy percig, aztán jöhet a pirospaprika és rögtön felöntjük kb 1,5 -2 liter vízzel.
  3. Belekerül a só,  az őrölt bors, pici erős paprika, vegeta (ízlés szerinti mennyiségben) és a pirosaranyból is teszünkbele.
  4. Felforraljuk és közepes tűzön tovább rotyogtatjuk, kb. 30 percig.
  5. Elkészítjük a lágy nokedlitésztát, beleszaggatjuk kiskanállal az apró nokediket. Beleszórjuk a petrezselymet.
  6. Mikor a nokedli  is puha, behabarjuk a tejföl és egy kevés liszt elegyével.
  7. Útoljára forr egyet és kész is tálalásra.  Aki szereti a tejfölt az tegyen a tányérjába is.

statisztika

beküldve:
nézettség: 83 841
elküldve: 11
receptkönyben: 602
elkészítve: 40/55
Facebookon megjelent: -

szakács

Mamma mia

Mióta szakács: 2009.04.27.
3 recept

Hozzászólások (18)

Ursula484
Ursula484v, 2013-05-26 13:08

Nagyon finom,minden hónapban legalább egyszer elkészítem.És szinte bármilyen zöldségből finom(pl cukkini).Köszönöm!

jucus60
jucus60h, 2012-04-23 13:07

Nagyon köszönöm a receptet! Már másodjára főztem meg, mindenkinek nagyon ízlett. Az biztos, hogy gombalevest ezután csak így fogok mindig készíteni! :)
Üdv: Jucus

gasztrula
gasztrulah, 2012-02-27 15:33

Életem első levese! :) A köztes állapotot látva kicsit aggódtam, de mint kiderült ez teljesen felesleges volt. Mindenki repetázott belőle. A habarás ugyan csomós lett, de forrásnál feloldódott. Abszolút kezdők is meg tudják csinálni! (Pl. én)

Lucaaa
Lucaaah, 2011-08-01 15:49

Kedves Mamma.
Múlt héten elkészítettem a gombalevesedet, és nagyon-nagyon finom volt! Köszi a receptet.
Üdv: Luca

Nyuszifüles
Nyuszifülesk, 2011-03-08 13:59

Szuperjó lett, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

palice
palicecs, 2011-02-24 21:22

ma elkeszitettem ebedre.nagyon jo lett! mindenkinek izlett! :)))))
annyit valtoztattam rajta,hogy gombakeverekbol ( 8 fajta gomba ) csinaltam.
koszonom a receptet!

prokajkati
prokajkatik, 2010-04-27 15:06

Megkérdezhetem, hogy mi az étterem neve ahonnan a recept ötlete származik?

Mamma
Mammav, 2010-05-23 00:31

Sajnos nem tudom az étterem nevét olyan régen voltunk ott. kb 13 éve történt a story. Csak arra emlékszem , hogy " föntröl" közelítettük meg gépkocsival és egy kanyarban pillantottuk meg. Mint már írtam mi is fotóról ismertük fel. Az étterem az út közvetlen mellett volt és a kapun átmenve lefelé kellett lépcsőn lemenni az étteremhez.

erzso83
erzso83cs, 2010-01-28 14:21

Nagyon finom, kiadós leves, csak gondom volt a liszt pirításával a gombán. Gyakorlással biztos jobban sikerül majd. Isteni finom!!!

Mamma
Mammav, 2010-05-23 00:35

Éppen egy kicsit kell piritgatni , lényeg , hogy ne kapjon oda és amikor felöntjük a vízzel csomóssá válhat , de nem baj majd a forrás után úgy is feloldódik a liszt.

Mohr Anna
Mohr Annaszo, 2009-06-27 21:02

Tényleg nagyon fincsi nagy siker aratott a vendégem körében, volt aki háromszor repetázott és a receptet is elkérete, érdemes kipróbálni puszka ana

Legfrissebb cikkek

Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
263