r
Nosalty Logó

Fordított epertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Fordított epertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 536 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 4281 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 246 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    318.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 536 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    166.8 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    963 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2545.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    394 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    818 mg
  • Nátrium
    1017 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    648.2 g
  • Cukor
    451 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    689.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1079 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    650 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1060 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    209 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1138 micro
Összesen 4281 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
  2. Az epreket megmossuk, és félbevágjuk (próbáljunk meg azonos méretű epreket választani). Egy kb. 32x24 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibélelünk, majd vágott felükkel lefele, szépen sorban elhelyezzük az epreket.
  3. A karamellhez 230 gramm kristálycukrot egy kevés kis vízzel elkezdünk felolvasztani, majd halvány borostyánszínűre barnítjuk.
  4. Ha szépen, egységesen elolvadt és megbarnult a cukor, gyors de óvatos mozdulattal lefolyatjuk vele az eperszemeket, hogy mindenhol bevonja azokat, majd félretesszük, hogy megdermedjen a karamell.
  5. Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a kétféle cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és felhabosítjuk.
  6. Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, a sót, a joghurtot, a citrom héját és a sáfrányt.
  7. Végül egyben hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, illatos tésztát kell kapnunk. Miután ezzel megvagyunk, a kész masszát ráöntjük az epres alapra, és elegyengetjük az egészet.
  8. Betoljuk a 170-180 fokos sütőbe, és kb. 40 percig sütjük (félidőnél megforgatjuk), érdemes az első 10-15 percet légkeverésen, de nem szükséges. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
  9. Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percet, majd formástul borítsuk rá egy lapos tányérra, tortaállványra, vagy amin tálalni fogjuk. A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla.
  10. Langyosan tálaljuk, négyzetekre vagy háromszögekre vágva. Egy gombóc vaníliafagyival, de önmagában is isteni, szaftos, omlós sütemény.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32x24
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 13 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 3207
  • Feltöltés dátuma: 2023. május 03.

Receptkategóriák

Fordított epertorta
Gerzsenyi Flóra 379 recept

Nincs csodásabb alapanyag az epernél, ami az egyik legjobb dolog a késő tavaszban. Mi imádjuk, mindenféle formában: most egy egy fordított epertortát készítettünk, ami a legnagyszerűbb sütemény, amit valaha láttál. Ez a recept nemcsak rendkívül egyszerű, hanem olyan látványt is nyújt, amely elkápráztat mindenkit. A karamellizált eper beleolvad a könnyű és puha vaníliás-vajas tésztába, amelyhez még mandulát is adhatunk, harmonikusan kiegészíti a friss eper ízét. Tökéletes desszert a délutáni kávé/tea mellé!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, hogyan kerül a cukor a lekvárba

Annak ellenére, hogy a legtöbb lekvár receptje pokolian egyszerű (hiszen csak gyümölcsből, cukorból és esetleg dzsemfixből áll), nem érdemes félvállról venni a befőzés folyamatát. Minden mozzanatnak megvan a maga fontossága: így a cukor hozzáadásának is.