r
Nosalty Logó

Spenót Mornay

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Spenót Mornay
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 197 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 393 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 74 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1701.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    386 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    1062 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    523 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    453 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5287 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11417 micro
Összesen 197 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3403.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    771 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    2125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    190.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1046 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    905 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    377 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10574 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22835 micro
Összesen 393 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    649.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    405 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    200 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2018 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4358 micro
Összesen 74 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spenótot megmossuk, szárakat és vastag ereket kitépjük, és az egészet közepes tűzön megpároljuk 5-10 perc alatt.
  2. A sajtot lereszeljük, félretesszük. A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük.
  3. Közben a tejet feltesszük forrni.
  4. A tápiókalisztet csészében egy evőkanál tejjel csomómentesre keverjük. Ha a tej már majdnem forr, a tápiókalisztet belekeverjük, és 5 perc alatt besűrítjük, állandó keverés mellett.
  5. Belekeverjük a sajtot.
  6. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a kurkumát és a lereszelt szerecsendiót.
  7. Egy kisebb jénaiba vagy tűzálló tálba helyezzük a spenótot, és ráöntjük a sajtszószt.
  8. 180 Celsius fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 15x20x5
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2448
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 02.

Ajánló

A spenót gazdag vasban, A- B- K- vitaminban gazdag, és tartalmaz kalciumot és káliumot is. Magas és alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen ajánlott a népi gyógyászatban. Csak nagyon nagy mennyiségben való fogyasztása gátolja a kalcium felvételét oxálsav tartalma miatt. Viszont aki C-vitaminnal együtt fogyasztja, ügyeljen a vese- és hólyagkőképződés lehetséges veszélyére.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Párolt spenót sajtszószban sütve. Feta vagy parmezán sajtot is használhatunk, és finomlisztből is készíthetünk kis vajjal sajtszószt. Saját ízlés szerint turbózhatjuk vagy ízesíthetjük. A lehetőségek vége határtalan. Húsok mellé köretnek vagy rizzsel fogyasztva is finom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!