r
Nosalty Logó

Aranygaluska VKriszta konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Aranygaluska VKriszta konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 1060 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 4240 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 299 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    49.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    866.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 1060 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.7 g

Zsír

  • Összesen
    197 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3465.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    904 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    449 mg
  • Foszfor
    1560 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    514.1 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    777 micro
  • Kolin:
    477 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    181 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    546 micro
Összesen 4240 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 299 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet tálba szitáljuk (nem kötelező, de lágyabb lesz tőle a tészta).
  2. Az élesztőt kevéske cukorral langyos tejbe tesszük.
  3. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, a porcukorral. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a lisztre tesszük.
  4. A felfutott élesztőt a tejjel együtt beleöntjük a lisztbe. El kezdjük összedolgozni, annyi tejet teszünk még hozzá, hogy lágyabb tésztát kapjunk.
  5. Ekkor hozzákanalazzuk az olajat, ezzel ismét jól kidolgozzuk. Meglisztezzük és konyharuhával lefedve, pihentetjük.
  6. Amikor legalább a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb ujjnyi vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  7. Egy tortaformát, vagy egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk margarinnal. A kiszaggatott tésztát el kezdjük körkörösen belerakosgatni, ameddig tele nem lesz egy sor. Egy tálkában felmelegítjük a margarint, kenőtollal jól megkenjük a galuskák tetejét. Megszórjuk alaposan dióval, majd kezdjük újra a rakosgatást, kenést és szórást. A margarinba tehetünk egy kevéske rumaromát.
  8. Amikor az utolsó sort is megszórtuk, megcsepegtetjük a tetejét egy kevéske margarinnal. A sütőt 160 fokra állítjuk, hogy szépen megsüljön a közepe is a tésztának.
  9. Ameddig a tészta sül elkészíthetjük a sodó helyetti vanília pudingot. :) 4 dl tejbe teszünk fél csomag vaníliás pudingport, 3 ek. cukrot, felfőzzük, hogy ne legyen kemény puding állagú, hanem kicsit folyósabb legyen. Ha hűl, ez kicsit jobban összeáll.
  10. Amikor megsült a tésztánk, kivesszük a sütőből és választhatunk: vagy azonnal tálaljuk, vagy várunk egy kicsit, de szerintem nem lehet neki ellenállni. :)
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 144
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 14485
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pár éve nagyon megkívántam az aranygaluskát és gondoltam, csak nem lehet annyira nagy ördöngősség, gyorsan megsütöttem. Azóta már többször készítettem, mennyei édesség.

Hozzávalók

A tésztához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek