Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8-féle saját márkás tartós tejet teszteltünk - nem gondoltuk volna, hogy egy tejnek ennyi íze lehet

A boltok polcain megszámlálhatatlanul sok olyan márka van, amely tartós, UHT tejet gyárt. Mi most a legjobb saját márkás termék nyomába eredtünk. 

Vannak, akik teljesen kizárják életükből a tartós tejek fogyasztását, mások pedig éppen ellenkezőleg, inkább a sokáig elálló, bontatlan dobozban hűtőt sem igénylő, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet vásárolják meg. 

Arra voltunk kíváncsiak, mennyi különbség lehet UHT tej és UHT tej között. A különböző márkákat keresve kicsit elszomorodva kellett megállapítanunk, hogy ennyiféle tejet szinte lehetetlen lenne 5 embernek végigkóstolni, így tesztünket leszűkítettük a saját márkás termékek körére. Beszerzőink a Tesco, Auchan, Spar, Lidl, Aldi és Penny üzleteket járták végig, a boltokból pedig csak a saját márkás, 2,8%-os UHT tejeket hozták magukkal.

Az UHT tejről:

Az UHT tej olyan fogyasztói tejféleség, amelyet a gyártás során legalább 135 °C hőmérsékleten legalább 1 másodpercig hőkezeltek, majd szobahőmérsékletre hűtve aszeptikusan csomagoltak. Az így előállított termék véletlenszerűen kivett zárt mintacsomagjában 30 °C hőmérsékleten 15 napos tárolás után romlás ne legyen kimutatható. A vizsgálat elvégezhető 55 °C hőmérsékleten 7 napos tárolási próbával is. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

Tesztünket ezúttal is öt, tejtermékekre nem érzékeny munkatársunk csinálta végig, alább az ő szubjektív véleményüket olvashatjátok. 

Olvasd el ezt is! – Nyers tej – ami egészséges, lehet egészségtelen is?

 

A mi rangsorolásunkat a cikk végén találjátok, nézzük a tejeket a kipróbálás sorrendjében!

Spar S-Budget UHT Tej, zsírtartalom: 2,8%

Vélemény: A laza, mégsem vizes állagú, az édeskés íz mellett igencsak érezhető az a tipikus tartós tejillat. Akik a kicsit édeskésebb tejet szeretik, valószínűleg a Spar S-Budget termékét is kedvelni fogják. 

Pilos UHT Tej

Vélemény: Tejszínes, kicsit sűrűbb állagú, édes és finom tej, mely ahogy a dobozán is hirdeti, valóban teltebb, mint az összes többi tej, amit a tesztelés során kóstoltunk. 

Auchan UHT Tej

Vélemény: Kellemesen édeskés, állagra kicsit vizesebb tej volt, ízében viszont senki nem panaszkodott, a kicsit lazább állagú tejek kedvelőinek tökéletes választás lehet az Auchan  fehér dobozos teje.

Auchan UHT Tej

Vélemény: Az Auchan második saját márkás terméke állagra enyhén tejszínes volt, többek szerint a tej illatán nagyon lehetett érezni, hogy tartós, ez pedig némileg az ízén is megmutatkozott. 

Sissy UHT Tej

Vélemény: Szép fehér szín, a tej egyáltalán nem tűnt vizesnek, ízre viszont kicsit édeskés volt és zsíros. Ketten is azt mondták, hogy egy jó tejes kávéba biztos ezt a tejet választaná. 

Spar UHT Tej

Vélemény: Intenzív tejillat és kellemes íz, bár többen is voltak, akik szerint érezhető volt egy enyhe mellékíz a tej kóstolása során. Egy dologban azonban mindenki közös megállapodásra jutott: ezen a tejen egyáltalán nem lehetett érezni, hogy tartós tej. 

Tesco UHT Tej

Vélemény: Tejszínesebb állagú, kicsit semleges ízű tej, az előzőhöz hasonlóan ezen a terméken sem volt érezhető, hogy tartós tej lenne. 

Milfina UHT Tej

Vélemény: Kellemes, tejes illat, kicsit édeskés íz és kellemesen sűrű állag. Az Aldi saját márkás terméke szinte kivétel nélkül mindenkinek elnyerte a tetszését.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

  TERMÉK NEVE HONNAN?  ÁR/LITER 
1. Milfina UHT Tej 2,8% Aldi 169 Ft / Liter
2. Pilos UHT Tej 2,8% Lidl  189 Ft / Liter
3. Spar UHT Tej 2,8% Spar  199 Ft / Liter
4. Auchan UHT Tej 2,8% (fehér csomagolás)  Auchan 189 Ft / Liter
5. Auchan UHT Tej 2,8% (piros csomagolás)  Auchan 189 Ft / Liter
6. Sissy UHT Tej 2,8%  Penny Market  189 Ft / Liter
7. Tesco UHT Tej 2,8% Tesco 185 Ft / Liter 
8. S- Budget UHT Tej 2,8% Spar  195 Ft / Liter 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!