5 fontos boros szabály

Sokan félve nyúlnak a borhoz, ha étel mellé kell ajánlani, de ez sem ördögtől való dolog. Ha megfogadjuk az alábbi javaslatokat, könnyebben tudunk eligazodni.

Egyébként sem túl nehéz manapság, hiszen "minden játszik": szaftos steakhez fehérbor, vagy épp burgundi a zöldségtálhoz. Érthető azonban, ha valaki félve próbál meg eligazodni a borok világában, így jól jön egy-egy útmutatóféle, ami segíthet a választásban. Persze ezek sincsenek kőbe vésve, hiszen ízlés dolgában aligha lehet vitatkozni.

Minden esetre itt van 5 szabály arra, hogy milyen bort milyen étellel lehet érdemes fogyasztani:

1. Vörös húsokhoz

Már említettük a szaftos steaket, mint vörös húst, de beszélhetünk disznóról, bárány- vagy kecskehúsról is, a fehérbor pedig – ha magyar – , inkább egy magas savtartalmú badacsonyi olaszrizling legyen vagy egy tokaji száraz furmint. Az érleltség kedvéért érdemes régebbi évjáratból választani, tehát 2009-2011. közötti palackra voksoljunk. Vörös húsokhoz egyébként a villányi borok is kiválóan illenek, vacsora előtt pedig próbáljunk ki egy pohár száraz pezsgőt. A legjobb aperitif!

2. Francia ebédekhez vagy paprikás-fűszeres magyar ételekhez

Hasonló a hasonlónak örül, így ha mondjuk épp francia ebédet készítünk, akkor válasszunk mellé francia bort. Például egy pástétom mellé alighanem a pinot noir a legjobb választás. Persze a francia pinot noir magyarral is helyettesíthető, amelyek közül a Mátrából származó borok egészen kiválóak. De ha tovább merészkedünk, akkor pinot noir helyett lehet kísérletezni kadarkával vagy kékfrankossal is, amelyek már remekül elbírják a paprikás-fűszeres magyar ételeket. Például a halászlevet sokan ajánlják a kadarkához, ami logikusnak tűnik, elvégre Szekszárd Bajával szemben fekszik.

3. Bor és sajt

Az érlelt keménysajtok szinte megkívánják a testes fehérborokat. Talán egyedül az olaszrizling az, amely a legkevésbé megy a sajtokhoz. De egy furmint, egy chardonnay, egy hárslevelű, egy sauvignon blanc, egy rajnai rizling (borvidékek: Tokaj (száraz), Mátra, Pannonhalma, Balaton, Somló, Etyek) többnyire kiválóan illenek a sajtokhoz. Sajnos itthon sajtkérdésben nem állunk túl jól, így a hazai tejipar többnyire gyenge, gyorsérlelt termékei helyett sokkal érdemesebb a piacon kapható termelői sajtok közül válogatni (de ne gomolyát!), ha pedig kéksajtot eszünk, akkor ahhoz klasszikusan az édes bort szokták javasolni. És még valami: a diót felejtse el mindenki! Valamilyen oknál fogva odakerül néha a sajtok mellé, de teljesen fölösleges.

4. Édesség mellé sem utolsó a bor

Csokoládétorta mellé, főleg, ha igazán csokis, valószínűleg a vörösbor a legjobb választás. Például egy kései szüretelésű pinot noir a Badacsonyból egészen izgalmas tud lenni egy jó csokitortával. De egy cabernet franc Villányból – na, az is egészen szuper dolog hozzá. Az általános szabály e kérdésben egyébként az, hogy se a desszert, se a bor ne legyen túl édes. Inkább az egyensúlyra törekedjünk, mint például a libamáj és a tokaji aszú esetében. Aszút, szamorodnit ugyanis jobb önmagában, eleve desszertként fogyasztani, így is kiemelve a bor presztízsét.

5. A legfontosabb szabály

Igyuk a bort magában. A bor íze és karaktere ugyanis önmagában meg tud adni mindent, amit a hozzá kapcsolódó élvezettől elvárunk, s így teljes egészében tudjuk élvezni mindazt, amit a bor jelent.

via DomaineHome

Címlapról ajánljuk

További cikkek