r
Nosalty Logó

Zalabéri Ági rétestésztája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Zalabéri Ági rétestésztája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 932 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 7445 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 230 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1610.7 g
  • Cink
    101 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    564 mg
  • Vas
    80 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    565 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    148.6 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 932 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    239.7 g

Zsír

  • Összesen
    196.1 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    941 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12885.6 g
  • Cink
    811 mg
  • Szelén
    450 mg
  • Kálcium
    4512 mg
  • Vas
    644 mg
  • Magnézium
    1225 mg
  • Foszfor
    4522 mg
  • Nátrium
    637 mg
  • Réz
    36 mg
  • Mangán
    48 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1188.9 g
  • Cukor
    312 mg
  • Élelmi rost
    95 mg

VÍZ

  • Összesen
    1355.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    229 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    79 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    362 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    624 micro
  • Kolin:
    889 mg
  • Retinol - A vitamin:
    411 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    151 micro
  • β-crypt
    85 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1559 micro
Összesen 7445 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 230 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tölteléket állítjuk össze. A mákos: a mákot, 10 dkg cukrot, a mazsolát a tejben összefőzzük (éppen csak, hogy felforrjon), ha kihűlt, belekeverjük a fél citrom levével lelocsolt reszelt almát (melyet gyalult tökkel is helyettesíthetünk), majd a reszelt citromhéjat és az 1 evőkanál búzadarát, hogy a nedvességet felszívja.
  2. A túrós: a túrós töltelék hozzávalóit csak simán összekeverjük egy tálban. Egyik töltelék se legyen folyós, inkább krém állagú, úgy biztos nem folyik ki a rétesből. Én mindig megkóstolom, ha így ízlik, akkor sütés után is finom lesz.
  3. A töltelék előkészítése után állunk neki a tésztának: A lisztet egy nagy tálba tesszük, beleütünk két tojást, hozzáöntjük a langyos vízzel elkevert sót és ecetet (ezt a keveréket később csak víznek mondom), inkább több vizet, hogy a tészta már kezdetben ragacsos legyen, s ne morzsalékos, mert a lisztcsomókat nehéz lesz eldolgozni – esetleg még egy kis lisztet vagy a vizet adunk hozzá, szükség szerint.
  4. A keveréket addig dolgozzuk össze kis kezünkkel (kézzel az igazi), amíg a tál falától elválik, s ruganyos, sima (csomómentes) tésztát nem kapunk – ez legalább 10-15 perc, akkor jó, ha már idézem „csöpög a víz a plafonról!”. Az összedolgozásnál nem kell finomkodni, fél kézzel az edény falához ütögetve nyújtjuk – én itt el tudtam képzelni az elbeszélőt eme tevékenység közben (nem volt nehéz, mert már láttam hogyan csinálja, mintha erőteljesen kapirgálnánk a kezünkkel).
  5. 6 cipóra osztjuk, 20 percig pihentetjük – ekkor „dolgozik” a liszt.
  6. A kipihent tésztát normálméretű, vászon terítővel letakart asztalon, asztal nagyságúra nyújtjuk –ehhez először kézben széthúzogatjuk, majd az asztalra téve tovább húzogatjuk, ha jól dolgoztunk, látjuk, ahogy apró kis hólyagok lesznek a tésztán.
  7. A kinyújtott tésztát a felolvasztott zsírral (mikróban pár másodperc az olvasztás) meglocsoljuk, majd felvert egész tojással (3. tojás) is meglocsoljuk a kinyújtott réteslapot. Figyelem:) - nem bekenjük, hanem csak locsoljuk, azaz „megpötyögtetjük”. (A szélén vastagon maradt tésztát kézzel leválasztjuk.)
  8. Beletesszük a tölteléket, a terítő segítségével feltekerjük, tetejét kis zsírral megkenjük, a rétes rudakat éles késsel tepsi nagyságúra vágjuk. Zsírozott – nem lisztezett - tepsiben picit sütjük, majd kivesszük, felvert tojással (4. tojás) megkenjük, s készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7910
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A receptet unokatestvérem feleségétől kaptam. Édesanyám szülőfalujában, Zalabérben élő Ági több, mint 50 éve sütöget, s évek óta nem használ mérleget, így a hozzávalók mennyiségét, elmondása alapján magam írtam meg.  Rétesének egész családomban nagy sikere van :)

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!