Vaddisznósült recept

1 adag
710
kcal
Vaddisznósült
Vaddisznósült
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem minden nap jut az ember vaddisznóhúshoz, főleg nem olyan nemes részéhez, mint a gerince. Egyik nap egy 3,5 kg-os vaddisznógerinc landolt a mélyhűtőnkben, egy Barátunk hozta, hálája jeléül valami kis apróságért.
Ez a Barát, annyira kedves volt, hogy nemcsak az alapanyagot adta, de annak elkészítésére vonatkozó tudását, tapasztalatát is. (Tudniillik Ő vadászik. Számára inkább a „normál” hús fogyasztása megy ritkaságszámba..)
Utólag visszagondolva, így volt komplett az ajándék, máskülönben bajban lettem volna. A hús pácolása telefonos segítséggel történt, míg a spékelést személyesen a Barát végezte. A sütés idejére magamra maradtam, csak egy-egy aggódó telefonhívást kaptam a Baráttól, hogy, minden rendben van-e. Jelentem rendben, sőt.. Íme a recept, hátha valaki vadhúshoz jut, viszont elkészítési útmutatást nem mellékelnek.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Sült vaddisznó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Amennyiben fagyasztott a hús, egy éjszaka alatt kiolvasztjuk. Vizes pácot készítünk: egy akkora lábasban, melyben majd elfér a hús, vizet melegítünk, beletesszük az ecetet, a megtisztított, egészben hagyott sárga-és fehérrépát, és a borókabogyókat. Amikor már langyos a víz, a húst is belehelyezzük az edénybe.
  2. Hűvös helyre téve, lefedve, 2-3 napig pácoljuk a húst. Utána következik a spékelés: a pácléből kivett húsban hosszú, vékony pengéjű késsel lyukakat fúrunk, ide tesszük majd bele a kenyérszalonna, és fokhagymadarabokat. (A Barát praktikus tanácsa: miután a kenyérszalonnát feldaraboltuk, tegyük mélyhűtőbe, hogy megkeményedjen, így könnyebb lesz a lyukakba dugdosni.) A megpucolt fokhagymagerezdeket kis, hegyes cikkelyekre vágjuk, sóba forgatjuk és a húsba vájt lyukakba nyomkodjuk (ez szintén a Barát tanácsa: ne kívülről sózzuk a húst, hanem a sóba forgatott fokhagyma cikkelyekkel vigyük be, így jobban átjárja az íz a hús belsejét is.) Miután a szalonna- és fokhagymadarabokat beledugdostuk a húsba, enyhén meghintjük frissen őrölt borssal. Nagy kacsasütőbe helyezzük a húst, mellé tesszük a pácléből kivett sárga-és fehérrépákat, meglocsoljuk az egészet egy kis páclével, lefedjük, és mehet a 220 ºC-ra előmelegített sütőbe.
  3. 3-4 óra alatt átsül a hús. Közben néha megnézzük, hogyan alakul. Mikor már a hús kellőképpen átsült, a kacsasütő tetejét levehetjük róla, és pár percig pirítjuk. (A 3,5 kg-os hús 3,5 óra alatt készült el.)

statisztika

beküldve:
nézettség: 62 823
elküldve: 11
receptkönyben: 174
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (3)

M.Era
M.Erah, 2013-09-23 11:14

Szia
A héten megcsinálnám a receptedet, de nem sok 1/2 liter ecet bele? Biztos ami biztos:)
Köszi Era

D.Angi
D.Angisze, 2012-08-01 17:52

Szerintem vadasmártást egészen biztosan és még illik is mellé! ;)

Legfrissebb cikkek

Vidám szendvicskészítés
Vidám szendvicskészítés
Minden étel fontos, mind szól valamiről, legyen szó akár reggeliről, uzsonnáról vagy hideg vacsoráról, érdemes az őszi szendvics-szezont feldobni néhány kreatív ötlettel! (x)
710