r
Nosalty Logó

Vaddisznósült

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Petra
Vaddisznósült
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 710 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 7106 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 61 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    78.2 g

Zsír

  • Összesen
    33.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    755.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    501 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1006.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    476 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1980 micro
  • β-karotin
    4719 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 710 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    782.1 g

Zsír

  • Összesen
    338.2 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7553.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    362 mg
  • Kálcium
    1074 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    319 mg
  • Foszfor
    5008 mg
  • Nátrium
    771 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.2 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    10066.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4761 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    143 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    213 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    157 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    19805 micro
  • β-karotin
    47192 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    1461 micro
Összesen 7106 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    64.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    170 micro
  • β-karotin
    404 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 61 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Amennyiben fagyasztott a hús, egy éjszaka alatt kiolvasztjuk. Vizes pácot készítünk: egy akkora lábasban, melyben majd elfér a hús, vizet melegítünk, beletesszük az ecetet, a megtisztított, egészben hagyott sárga-és fehérrépát, és a borókabogyókat. Amikor már langyos a víz, a húst is belehelyezzük az edénybe.
  2. Hűvös helyre téve, lefedve, 2-3 napig pácoljuk a húst. Utána következik a spékelés: a pácléből kivett húsban hosszú, vékony pengéjű késsel lyukakat fúrunk, ide tesszük majd bele a kenyérszalonna, és fokhagymadarabokat. (A Barát praktikus tanácsa: miután a kenyérszalonnát feldaraboltuk, tegyük mélyhűtőbe, hogy megkeményedjen, így könnyebb lesz a lyukakba dugdosni.) A megpucolt fokhagymagerezdeket kis, hegyes cikkelyekre vágjuk, sóba forgatjuk és a húsba vájt lyukakba nyomkodjuk (ez szintén a Barát tanácsa: ne kívülről sózzuk a húst, hanem a sóba forgatott fokhagyma cikkelyekkel vigyük be, így jobban átjárja az íz a hús belsejét is.) Miután a szalonna- és fokhagymadarabokat beledugdostuk a húsba, enyhén meghintjük frissen őrölt borssal. Nagy kacsasütőbe helyezzük a húst, mellé tesszük a pácléből kivett sárga-és fehérrépákat, meglocsoljuk az egészet egy kis páclével, lefedjük, és mehet a 220 ºC-ra előmelegített sütőbe.
  3. 3-4 óra alatt átsül a hús. Közben néha megnézzük, hogyan alakul. Mikor már a hús kellőképpen átsült, a kacsasütő tetejét levehetjük róla, és pár percig pirítjuk. (A 3,5 kg-os hús 3,5 óra alatt készült el.)
  • Sütés ideje: 210 perc
  • Receptkönyvben: 181
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 82
  • Össznézettség: 168953
  • Feltöltés dátuma: 2007. december 29.

Ajánló

@{polenta:polenta}

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem minden nap jut az ember vaddisznóhúshoz, főleg nem olyan nemes részéhez, mint a gerince. Egyik nap egy 3,5 kg-os vaddisznógerinc landolt a mélyhűtőnkben, egy Barátunk hozta, hálája jeléül valami kis apróságért. Ez a Barát, annyira kedves volt, hogy nemcsak az alapanyagot adta, de annak elkészítésére vonatkozó tudását, tapasztalatát is. (Tudniillik Ő vadászik. Számára inkább a „normál” hús fogyasztása megy ritkaságszámba..) Utólag visszagondolva, így volt komplett az ajándék, máskülönben bajban lettem volna. A hús pácolása telefonos segítséggel történt, míg a spékelést személyesen a Barát végezte. A sütés idejére magamra maradtam, csak egy-egy aggódó telefonhívást kaptam a Baráttól, hogy, minden rendben van-e. Jelentem rendben, sőt.. Íme a recept, hátha valaki vadhúshoz jut, viszont elkészítési útmutatást nem mellékelnek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek