Tésztasaláta 1. recept

Tésztasaláta 1.
Tésztasaláta 1.
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ember az élete során rengeteg receptet kipróbál, ugye. Néhány azonnal, változtatás nélkül bekerül a repertoárba, néhányat azonnal kiradírozunk az emlékeinkből. Az olvasásra kiválasztott receptek közül az első elkészítéskor általában az derül ki, hogy jó, jó, de még egy kicsit össze kell csiszolódnunk. Általában az a módszerem, hogy az új receptet - amennyiben esélyes a továbbjutásra - gyors egymásután többször elkészítem, hogy belőjem a saját ízlésem szerint a receptet.
Az Anna Malomban szombatonként zártkörű klubest volt, ahova csak a klubtagok és azok vendégei jöhettek. Természetesen menüsor volt, amit mindig nagy műgonddal állítottam össze. Természetesen igyekeztem, hogy ne hétköznapi dolgokat szolgáljak fel.
Konkrétan a tésztasalátát egy ilyen szombat kedvéért próbáltam ki: a grillezett húsok mellé szántam köretnek. Valószínűleg annyira sokkolt, hogy a tartárhoz ketchupöt adunk, hogy ez indított arra, hogy kipróbáljam az ötletet. Tisztán emlékszem, amikor legelőször bekevertem a ketchupöt a tartárba, belekóstoltam és azt gondoltam: pont olyan rossz, mint amilyennek hangzik! Mivel azonban a tartár már javíthatatlanul el volt rontva, gondoltam most már úgyis mindegy, fejezzük be a kísérletet annak rendje és módja szerint: adjunk még további ketchupöt a tartárhoz. Nos, egyszercsak megfordult a dolog és remek ízhatás keletkezett! Azóta is repertoárom állandó darabja. Ajánlom figyelmetekbe!

hozzávalók / 4 adag

A salátához

  • 25 dkg tészta (száraz)
  • 1 ek olívaolaj
  • 25 dkg sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg brokkoli
  • 20 dkg sonka
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Az öntethez

  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ek mustár (csapott )
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 csapott ek cukor
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 1 dl tejföl
  • 100 ml ketchup

ajánlat

Önálló ételként is, előételként is, vagy köretnek grillezett, esetleg sajtos húsok mellé.

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sonkás-brokkolis-sárgarépás tésztasaláta, tésztasaláta sonkával, brokkolival és sárgarépával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépát kockára vágva vajon megpároljuk (a leve főjön el!), hagyjuk kihűlni.
  2. A brokkolit bő vízben megfőzzük, kiemeljük a vízből és hagyjuk kihűlni.
  3. A tésztát kifőzzük, kevés olajjal elkeverve hagyjuk kihűlni.
  4. A sonkát csíkokra, a hagymát kockára, a petrezselyemzöldet nem túl finomra vájuk.
  5. Mindent egy tálba halmozunk és az öntettel nyakonöntve összekeverjük.

Öntet készítése:


  1. Az öntethez először a tojássárgából egy kávéskanál mustárral és 1 deci oljjal majonézt keverünk.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a többi mustárt, citromlevet, sót, borsot, tejfölt, összekeverjük a tartárt.
  3. A tartárhoz adjuk apránként a ketchupöt, folyamatosan kóstolgatva (lásd: story) rózsaszín lesz a végén, és finom.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 75 871
elküldve: 10
receptkönyvben: 749
elkészítve: 21/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-04-17 21:00

Nagyon fincsó lett! Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára ketchupot, mivel nem szeretem, de a tésztasali kedvéért vettem egy tubussal! Foghúzásból "lábadozom", így minden alkatrészt jó puhára főztem-pároltam, a hagymát is. De hogy a maradék ketchupnek mi lesz a sorsa? Talán egy újabb adag ebből az ízletes fogásból!!

oakle78
oakle78 Mon, 2011-11-21 04:45

The little boy north face clearance said he would take over the chores for his dad. So he went to the barn and milked the cow when he was done he kicked the cow right in the ass. north face jackets clearance Then he went and fed the pig, when he was done he kicked the pig in the ass. Then he went to feed the chicken, when he was done he kicked the chicken in the ass.

tikosadi
tikosadi Thu, 2011-11-17 09:43

Tegnap maradt egy kevés kifőzött tészta és gondoltam keresek valami tésztasaláta receptet,nagyon szimpatikus volt ez a recept és ma elkészítettem.NAGYON FINOM.Most még betettem a hűtőbe hogy kicsit érjenek össze az ízek.Köszönet ezért a finom receptért!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-03-02 11:24

Tésztasaláta
My favourite.

zsuzska82
zsuzska82 Tue, 2010-07-27 19:55

Ma megcsináltam, nagyon fini lett. A citromnál épp időben kapcsoltam én is, és nem raktam bele az összeset. De milyen jól tettem... Jobb lenne a leírásban, hogy frissen facsart citrom, és a szövegben leírni, hogy ízlés szerint, kb. fél citrom leve, vagy egy-két evőkanálnyi.
Egyébként isteni finom lett, azt vacsoráztuk. :)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-04-26 18:24

ahogy Eszter mondja, köszi. Sajnálom, hogy ezúttal túl savanyú lett Ádám, és tényleg ne add fel, mert nagyon fincsi lesz, ha majd kóstolgatva beállítos a saját ízlésedre!
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-26 10:59

soknak találom fél citrom levét, nekem így ehetetlenül savanyú lett :(

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-04-26 11:06

Bocsánat Ildikó, hogy megelözlek.
Mint minden receptnél, amiben citromlé van, érvényes: érdemes kóstolgatni.
Hozzaádni még lehet, de elvenni már nem...
és bizony a fél citrom is mindenkinek más méretü... :-)
Azért ne add fel!
Üdv:
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-26 07:53

először engem is sokkolt a ketchup+tejföl kombó, megcsinálom ebédre meglátjuk milyen lesz

778