Őzmáj Nimród módra recept

Őzmáj Nimród módra
Őzmáj Nimród módra
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A zsigeri szervek közül a leghasznosabbak (és viszonylag a legolcsóbbak) a magas tápértékű belsőségek: a máj, a szív, a vese, valamint a tüdő és a lép.  A máj az egyik legkiválóbb táplálék, nemcsak fehérjét, szénhidrátot és zsírt, hanem sokféle vitamint (A, B12, K) és ásványi anyagot, kolint, valamint a vérképzéshez szükséges vasat és rezet is tartalmaz. Ez az étel természetesen nem csak őzmájból készíthető el, hanem bármilyen más májból is, pl. nagyvadakból (vaddisznó, muflon, szarvas).

A zsálya a Földközi-tenger térségéből származik, a 9. századtól azonban már Közép-Európában mindenhol ismerték, ma pedig már egészen Kisázsiáig elterjedt. A zsálya íze friss, fűszeres, enyhén kesernyés, kissé a kámforra emlékeztet, illata erőteljes.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

"Régi aranyszabály, hogy a jó szakács csak módjával használjon fűszert. Az étel eredeti ízét javítani és ne elnyomni igyekezzék."
A vadhúsok, belsőségek elkészítésénel nem csak az egyéni ízlést, hanem vendégeink kéréseit is figyelembe kell venni!

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – 0 vércsoport
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pirított őzmájszeletek zsályával, zsályás pirított őzmáj, zsályával pirított máj, őzmáj zsályával fűszerezve-pirítva
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A májat alaposan megmossuk, a hártyától megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Elkészítés előtt vékony, de nem apró szeletekre vágjuk.
  2. Forró serpenyőben a felszeletelt fokhagymát és a vékony karikára vágott hagymát a vajban megpirítjuk.
  3. Amikor a vöröshagyma megpirult, hozzáöntjük a vörösbort, megszórjuk zsályával. (Mivel a zsálya a nagyon intenzív fűszerek közé tartozik, csak módjával használjuk, különben ételünk keserűvé válik! Hőre van szüksége, hogy teljes aromáját kiadja magából, ételeinket már a főzés elején megfűszerezhetjük. A szárított levelekből még kevesebb is elegendő!)
  4. Megvárjuk, amíg elforr a vörösbor. Beletesszük a felszeletelt májat, törött borssal meghintve néhány percig sütjük. (Csak tálaláskor sózzuk meg, különben megkeményedik a máj!)
  5. Egy májdarabot késsel elmetszve könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy barnás színű-e és nem rózsaszín. (Vigyázat! Ha túlpirítjuk a májat, megkeményedik.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 18 585
elküldve: 4
receptkönyvben: 42
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bebek
bebek szo, 2015-11-07 16:34

Nagyon jól sikerült, a vendégeknek is ízlett! Gratula

bebek
bebek p, 2015-11-06 14:44

Szia! Kaptam ajándékba egy szép darab szarvasmájat, de nem akartam belőle pirított májat csinálni, ezért bepácoltam fokhagymás tejbe. Azt gondoltam kisütöm úgy, de azért ránéztem a nosalty-ra, hátha találok valami érdekes máj receptet. Nem gondoltam volna, hogy találok vadmájra is! Ennek nagyon örülök, holnap meg is fogom csinálni a receptedet, szerintem nem lesz kárára a pácolás. Majd megírom, hogyan sikerült, de előre is köszönet a receptért! :)

KisCsaj
KisCsaj / KisCsaj cs, 2015-02-05 14:37

Már kétszer is elkészítettem, mindkét alkalommal osztatlan sikert aratott, isteni :)

363