Omlós bejgli kandírozott gyümölccsel recept

Omlós bejgli kandírozott gyümölccsel
Omlós bejgli kandírozott gyümölccsel
90 perc / előkészület: 45 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt a hagyományos mazsola helyett kandírozott gyümölcsöt tettem az édesanyám féle bejglibe. A végeredmény nagyszerű lett. A diótöltelékbe kevert rumról azonban nem tudtam lemondani!!! Fahéj, mák, dió, rum, kandírozott narancshéj igazi ünnepi hangulatot teremt, bármikor készítem el.

hozzávalók / 6 adag

tésztához

töltelék

kenéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós beigli, mákos bejgli
Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. Egy nagy tálban összedörzsöljük a lisztet a zsiradékokkal, majd hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót.
  2. Egy nagyobb bögrében simára keverjük a langyos tejben a tojások sárgáját az élesztővel. Az élesztős tejet hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és egynemű tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztából négy darab egyforma cipót formálunk, amit fóliával letakarva 30-40 percre hűtőbe teszünk.

töltelék

  1. Két lábast vagy fazekat előkészítünk. Ebbe tesszük a diót és a mákot. Mindegyikhez hozzátesszük a fűszereket, a tejet, a cukrot és a kandírozott gyümölcsöket. Összekeverjük, és gyenge tűzön felfőzzük a mákos, illetve a diós tölteléket. Ezután jól kihűtjük. Amikor teljesen hideg, a diótöltelékbe keverjük a rumot.
  2. A cipókat kb. 21x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Kettő lapot egyenletesen megkenünk diótöltelékkel, kettő lapot pedig máktöltelékkel. Ezután tekerjük fel a bejglit jó szorosan, majd tegyük sütőlemezre.

kenéshez

  1. A tojássárgáját elkeverjük a pár csepp tejjel, majd körbekenjük vele a bejgliket. Az egész tepsit hűvös helyre tesszük, hogy a sárgája rászáradjon a tésztára. Ha teljesen szikkadt a tészta teteje, ismét megkenjük a sárgájával. Hűvös helyre tesszük száradni. Ezután elkevert tojásfehérjével kenjük körbe a rudakat, és ismét hűvös helyre tesszük száradni. Ha a rudak felületére teljesen rászikkadt a fehérje, hústűvel merőlegesen szurkáljuk meg a bejglik tetejét.
  2. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc után fokozatosan csökkentve a hőfokot készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x50 cm
  • költség: 1350 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 308
össznézettség: 5 661
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
297 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1652