r
Nosalty Logó

Mignon három színben és ízben

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Mignon három színben és ízben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 880 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 8795 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 366 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    42 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    123.4 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    340 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 880 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    61.5 g

Zsír

  • Összesen
    419.7 g
  • Telített zsírsav
    251 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2073 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2907 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    1168 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1234.4 g
  • Cukor
    1108 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    616.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3457 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    243 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    970 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3399 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    717 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1559 micro
Összesen 8795 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 366 kcal

Hozzávalók

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Elkészítés

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

  1. A vajas piskótához a szobahőmérsékeltű vajat a porcukorral, robotgép segítségével szuper habosra keverjük. A felvert tojásokat (sárgája, fehérje együtt) kisebb adagokban a vajhabhoz adjuk. Végül, spatulával, a liszttel is simára keverjük.
  2. A tésztát három tálkába öntjük, az egyikhez 2 kk céklaport, a másikhoz ugyan ennyi kakaóport, a harmadikhoz pedig ízlés szerint kurkumát szórunk, ezekkel színezzük és keverjük simára őket.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin 12-15 perc alatt megsütjük az egyes bekevert tésztákat. Én a sárgát és a rózsaszínt egy tálcára öntöttem, egymás mellé, a kakaósat külön tálcán sütöttem. Habkártyával lapítsuk egyenletes magasságúra, és téglalap formájúra az adagokat.
  4. A megsült piskóta lapokat éles késsel egyes szélű, téglalapokra vágjuk, és felezzük úgy, hogy mindegyik fajtából két egyforma méretű, egymásra tehető lap legyen. A levágott széleket ne dobjuk ki, és ne is együk meg, hanem kis kockákba vágva tegyük félre, mert ez lesz majd a puncsos krém egyik alkotója.

Az alap fondanthoz

  1. Közben a fondatntot is elkezdjük: egy tiszta kitörölt, közepes méretű lábasba öntjük a vizet, majd a cukrot és felforraljuk úgy, hogy felolvadjon benne. Kevés hab keletkezik a felületén, ezt tiszta kanállal, vagy szűrővel leszedjük. Az edény szélére ragadt habot vizes ecsettel tudjuk eltávolítani. Hozzáöntjük az ecetet, ettől nem tud majd visszakristályosodni a cukor. Lassú tűzön forraljuk tovább, 115 °C-ig. Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, ha egy kevés szirupot a két ujjunk között összecsippentünk, akkor egy szál keletkezik az ujjak széthúzásánál. Ha elkészült a szirup, picit visszahűtjük, majd jó esetben márványlapra öntjük, avagy otthoni körülmények között egy teljesen tisztára törölt sütőtálcára. Itt hűtsük tovább, 40 fok alá, majd habkártyával körbe-körbe nyúljunk alá és lapozzuk vissza a többire a kiemelt részt. Ettől a további hűlés közben elkezd besűrűsödni, és kifehéredni. Ha így légmentesen, lefedve egy tárolódobozba tesszük, akkor még hónapokig használhatjuk.

Az egyes mázakhoz

  1. Most viszont öntsük 3 edénybe. Az egyikbe egy kevés céklaport, a másikba kurkumát, a harmadikba kakaóport tegyünk, ezekkel keverjük simára. Használhatunk természetes vagy mesterséges színezéket is. Tegyük félre a következő használatig a színes fondantokat.

A kémekhez

  1. Miközben hűl a cukor szirup, elkészíthetjük a krémeket is. A citromoshoz a vajat a porcukorral kihabosítjuk, menet közben csepegtessük hozzá a citromlevet, majd a végén keverjük hozzá a citromhéjat.
  2. A csokis mignonhoz a vajat a porcukorral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá az olvasztott csokit, és ezzel habosítsuk tovább.
  3. A puncsos mignonhoz a vajat a porcukorral és a céklaporral habosítsuk ki, adjuk hozzá a rummal megáztatott piskótakockákat (ezeket korábban tettük félre), majd a mazsolát és ezekkel is keverjük ki.
  4. A krémeket tegyük hűtőbe dermedni egy 15-20 percre, majd a megfelelő piskótalapokat töltsük meg velük. Kenjük az egész adag krémet az egyik lapra, egyengessük el a tetejét, majd fedjük le a másikkal úgy hogy nyomjuk rá. A szélekenkijövő krémet simítsuk el úgy, hogy mindenhová jusson. Így tegyük a hűtőbe dermedni további fél órára.
  5. Kivéve a hűtőből, éles késsel vágjuk egyforma kockákba az egyes adagokat. Ha kell tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
  6. A csokis mignont kanállal vagy mártva vonjuk be kakaós fondanttal. A citromosat a sárga, a puncsosat a rózsaszín fondanttal ugyan így vonjuk be.
  7. Tálca, vagy sütőpapír fölé helyezzünk egy rácsot, ide tegyük a bevont sütikockákat lecsepegni. Ha kell, itt még önthetünk további cukormázat rájuk.
  8. Tegyük hűtőbe a teljes dermedésig az egészet, akár rácson, akár egy sütőpapírral leterített tálon.

A díszítéshez és a tálaláshoz

  1. A mignonokat díszíthetjük további fondantöntéssel, vagy mással. Nálam a citromosra citromhéj, a puncsosra rózsaszín cukormázas drazsé, a csokisra csokireszelék került. Jó étvágyat hozzá.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 84
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 9187
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A mignon gyermekkori kedvenc sütim. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik ízben a legjobb, sőt, nem is lehet. Éppen ezért egyből 3félét készítettem el. A három legismertebb és legfinomabb, puncsos, csokis és citromos készült természetes színezéssel: céklaporral, kakaóval és kurkumával. Nem lesz leányálom, kössétek fel az alsót, de próbáljátok ki, megéri!

Hozzávalók

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek