Meggyes lepény recept

Meggyes lepény
Meggyes lepény
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az év bármely szakaszában készíthetjük, hála a fagyasztott meggynek. Viszont ilyenkor a legfinomabb, friss, magozott meggyből.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez, szórásához

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Meggyes pite

elkészítés

  1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt.
  2. A lisztet elkeverjük a csipet sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az megfuttatott élesztőt, a tojást és jól összegyúrjuk.  A tésztát két cipóba osztjuk: az egyik kicsit nagyobb legyen (ez lesz a lepény alja).
  3. A nagyobb cipót kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. Megszórjuk a tésztát darált dióval.
  4. A kimagozott, levétől kissé kicsavart meggyel beterítjük, a meggyet megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral és a maradék darált dióval.
  5. Kinyújtjuk a másik cipót és lefedjük a tölteléket a tésztalappal, kicsit rányomkodjuk.
  6. Megkenjük a lepény tetejét enyhén felvert tojással, rászórjuk a durvára vágott diót és villával megszurkáljuk.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (a sütési idő felénél 180 fokra mérsékeljük a hőt).
  8. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 47 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 88 844
elküldve: 2
receptkönyben: 520
elkészítve: 2/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

Hozzászólások (9)

Roli73
Roli73k, 2013-09-10 21:02

Egy nagyon nagyon kritikus és öszinte barátom evett belöle és megdicsérte. Az nem semmi ám. :-)

Julici
Julicip, 2013-06-28 18:13

Lányok! Ez a recept nagyon finom, még egy kicsit átalakítva (diabetikusra) is.Csak az élesztőhöz tettem cukrot, a többi nyírfacukor, a lisztbe tettem egy kis teljes kiőrlésű tönköly lisztet is. Szupi. Köszönöm.

Annigine
Anniginev, 2012-07-01 22:49

Ma készítettem el és nagyon finom lett! Ahogy issza be a meggy levét a tészta, annál jobb! :)

Klári
Kláriszo, 2010-02-06 16:40

Kedves Timi!
Abban tökéletesen igazad van, hogy az élesztő felfuttatásához jóval kevesebb, 1-2 tk cukor is elegendő. Én azért szoktam az egész mennyiséget beletenni, hogy a cukor elolvadjon és így jobban eloszlik a tésztában. A tej lehet picit több is, de max. 1 dl.
Üdvözlettel: Klári

panyitimi
panyitimisze, 2010-02-03 12:29

Szia Klari!

Velemenyem szerint az eleszto felfuttatasahoz fel dl tejhez,tul sok a 2-3 evokanal kristalycukor...vagy teszel a tesztaba is ebbol?Koszonom,tovabbi jo fozocskezest,Timi

kocsaralice
kocsaraliceh, 2009-07-27 13:36

Szia!

Köszönöm a receptet!
Még kezdő szakács vagyok, elkészítettem nagyon fincsi lett... Annyit rontottam el csak hogy szerintem egy kicsit kisebb tepsiben kellett volna sütnöm mert igy elég vékony lett a tésztája. De egyébként tökéletes recept! Ajánlom mindenkinek!

Viki
Vikiv, 2009-06-21 17:51

Alig 20 perce vettem ki a sütőből!:) nagyon finom lett, alig van már belőle:) Köszi Klári, hogy feltetted!:)

Legfrissebb cikkek

Húsvéti sonka extrákkal
Húsvéti sonka extrákkal
Idén kicsit megbolondítottam a húsvéti sonkát, és mindenkinek ezt tanácsolom, aki valami különlegességet szeretne az idei ünnepen az asztalra tenni!
Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Kérdeztem unokáimat, kérnek-e gulkát, de rögtön visszakérdeztek: mi az? Mivel a sonkás tésztát szeretik, bíztam benne, hogy a gulka is ízlik majd nekik.
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvétkor mindenki azon töri a fejét, mi legyen a menü. De nem elég csak ezzel foglalkozni, kellenek kiegészítő ételek is - jöjjön néhány ötlet!
902