Meggyes lepény recept

Meggyes lepény
Meggyes lepény
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az év bármely szakaszában készíthetjük, hála a fagyasztott meggynek. Viszont ilyenkor a legfinomabb, friss, magozott meggyből.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez, szórásához

ezt olvastad már?

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Meggyes pite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt.
  2. A lisztet elkeverjük a csipet sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az megfuttatott élesztőt, a tojást és jól összegyúrjuk.  A tésztát két cipóba osztjuk: az egyik kicsit nagyobb legyen (ez lesz a lepény alja).
  3. A nagyobb cipót kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. Megszórjuk a tésztát darált dióval.
  4. A kimagozott, levétől kissé kicsavart meggyel beterítjük, a meggyet megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral és a maradék darált dióval.
  5. Kinyújtjuk a másik cipót és lefedjük a tölteléket a tésztalappal, kicsit rányomkodjuk.
  6. Megkenjük a lepény tetejét enyhén felvert tojással, rászórjuk a durvára vágott diót és villával megszurkáljuk.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (a sütési idő felénél 180 fokra mérsékeljük a hőt).
  8. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 47 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 96 941
elküldve: 5
receptkönyben: 602
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

Hozzászólások (12)

Koszider
Koszidersze, 2014-06-11 22:56

Kedves Klári!
Jól látom, hogy az összeállt tésztával azonnal tovább dolgozol, vagyis nem kell keleszteni?
Koszider

Klári
Klárip, 2014-06-13 19:26

Kedves Koszider !
Igen , jól látod, nem kell keleszteni.Összegyúrás után lehet nyújtani, tepsibe helyezni és így tovább.
Üdv.: Klári

Roli73
Roli73k, 2013-09-10 21:02

Egy nagyon nagyon kritikus és öszinte barátom evett belöle és megdicsérte. Az nem semmi ám. :-)

Julici
Julicip, 2013-06-28 18:13

Lányok! Ez a recept nagyon finom, még egy kicsit átalakítva (diabetikusra) is.Csak az élesztőhöz tettem cukrot, a többi nyírfacukor, a lisztbe tettem egy kis teljes kiőrlésű tönköly lisztet is. Szupi. Köszönöm.

Annigine
Anniginev, 2012-07-01 22:49

Ma készítettem el és nagyon finom lett! Ahogy issza be a meggy levét a tészta, annál jobb! :)

Klári
Kláriszo, 2010-02-06 16:40

Kedves Timi!
Abban tökéletesen igazad van, hogy az élesztő felfuttatásához jóval kevesebb, 1-2 tk cukor is elegendő. Én azért szoktam az egész mennyiséget beletenni, hogy a cukor elolvadjon és így jobban eloszlik a tésztában. A tej lehet picit több is, de max. 1 dl.
Üdvözlettel: Klári

panyitimi
panyitimisze, 2010-02-03 12:29

Szia Klari!

Velemenyem szerint az eleszto felfuttatasahoz fel dl tejhez,tul sok a 2-3 evokanal kristalycukor...vagy teszel a tesztaba is ebbol?Koszonom,tovabbi jo fozocskezest,Timi

kocsaralice
kocsaraliceh, 2009-07-27 13:36

Szia!

Köszönöm a receptet!
Még kezdő szakács vagyok, elkészítettem nagyon fincsi lett... Annyit rontottam el csak hogy szerintem egy kicsit kisebb tepsiben kellett volna sütnöm mert igy elég vékony lett a tésztája. De egyébként tökéletes recept! Ajánlom mindenkinek!

Viki
Vikiv, 2009-06-21 17:51

Alig 20 perce vettem ki a sütőből!:) nagyon finom lett, alig van már belőle:) Köszi Klári, hogy feltetted!:)

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Ellenállhatatlan nyári ételek
Ellenállhatatlan nyári ételek
A nagy melegben sokszor nem vagyunk éhesek, sőt, nemcsak hogy enni, főzni sem igazán van kedvünk. 
912