Meggyes lepény recept

1 adag
902
kcal
Meggyes lepény
Meggyes lepény
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az év bármely szakaszában készíthetjük, hála a fagyasztott meggynek. Viszont ilyenkor a legfinomabb, friss, magozott meggyből.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez, szórásához

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Meggyes pite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt.
  2. A lisztet elkeverjük a csipet sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az megfuttatott élesztőt, a tojást és jól összegyúrjuk.  A tésztát két cipóba osztjuk: az egyik kicsit nagyobb legyen (ez lesz a lepény alja).
  3. A nagyobb cipót kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. Megszórjuk a tésztát darált dióval.
  4. A kimagozott, levétől kissé kicsavart meggyel beterítjük, a meggyet megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral és a maradék darált dióval.
  5. Kinyújtjuk a másik cipót és lefedjük a tölteléket a tésztalappal, kicsit rányomkodjuk.
  6. Megkenjük a lepény tetejét enyhén felvert tojással, rászórjuk a durvára vágott diót és villával megszurkáljuk.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (a sütési idő felénél 180 fokra mérsékeljük a hőt).
  8. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 47 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 97 328
elküldve: 5
receptkönyben: 606
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

Hozzászólások (12)

Koszider
Koszidersze, 2014-06-11 22:56

Kedves Klári!
Jól látom, hogy az összeállt tésztával azonnal tovább dolgozol, vagyis nem kell keleszteni?
Koszider

Klári
Klárip, 2014-06-13 19:26

Kedves Koszider !
Igen , jól látod, nem kell keleszteni.Összegyúrás után lehet nyújtani, tepsibe helyezni és így tovább.
Üdv.: Klári

Roli73
Roli73k, 2013-09-10 21:02

Egy nagyon nagyon kritikus és öszinte barátom evett belöle és megdicsérte. Az nem semmi ám. :-)

Julici
Julicip, 2013-06-28 18:13

Lányok! Ez a recept nagyon finom, még egy kicsit átalakítva (diabetikusra) is.Csak az élesztőhöz tettem cukrot, a többi nyírfacukor, a lisztbe tettem egy kis teljes kiőrlésű tönköly lisztet is. Szupi. Köszönöm.

Annigine
Anniginev, 2012-07-01 22:49

Ma készítettem el és nagyon finom lett! Ahogy issza be a meggy levét a tészta, annál jobb! :)

Klári
Kláriszo, 2010-02-06 16:40

Kedves Timi!
Abban tökéletesen igazad van, hogy az élesztő felfuttatásához jóval kevesebb, 1-2 tk cukor is elegendő. Én azért szoktam az egész mennyiséget beletenni, hogy a cukor elolvadjon és így jobban eloszlik a tésztában. A tej lehet picit több is, de max. 1 dl.
Üdvözlettel: Klári

panyitimi
panyitimisze, 2010-02-03 12:29

Szia Klari!

Velemenyem szerint az eleszto felfuttatasahoz fel dl tejhez,tul sok a 2-3 evokanal kristalycukor...vagy teszel a tesztaba is ebbol?Koszonom,tovabbi jo fozocskezest,Timi

kocsaralice
kocsaraliceh, 2009-07-27 13:36

Szia!

Köszönöm a receptet!
Még kezdő szakács vagyok, elkészítettem nagyon fincsi lett... Annyit rontottam el csak hogy szerintem egy kicsit kisebb tepsiben kellett volna sütnöm mert igy elég vékony lett a tésztája. De egyébként tökéletes recept! Ajánlom mindenkinek!

Viki
Vikiv, 2009-06-21 17:51

Alig 20 perce vettem ki a sütőből!:) nagyon finom lett, alig van már belőle:) Köszi Klári, hogy feltetted!:)

Legfrissebb cikkek

Háziasszonyok félkész segítségei
Háziasszonyok félkész segítségei
Mindig jól jön egy kis segítség a konyhában, főleg, ha az az előkészítés idejét rövidíti.
Ne hagyd, hogy megbarnuljon!
Ne hagyd, hogy megbarnuljon!
Mitől barnulnak meg a gyümölcsök, zöldségek, veszítenek-e tápanyagaikból, és hogyan lehet megállítani az oxidációt?
902