Lencsefőzelék egyszerűen recept

Lencsefőzelék egyszerűen
Lencsefőzelék egyszerűen
90 perc / előkészület: 10 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nem csak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén.

hozzávalók / 4 adag

  • 25 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • 5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 1.5 l víz
  • ízlés szerint
  • 2 ek mangalica zsír
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl tejföl
  • 30 dkg virsli (4 szál)

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: újév

egyéb elnevezések

főzelék lencséből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az átválogatott és megmosott lencsét egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a babérleveleket, valamint a füstölt szalonnát, sózzuk, és felöntjük másfél liter vízzel. Fedő alatt, nagyjából 45 perc alatt puhára főzzük.
  2. A hagymát megpucoljuk, és lereszeljük. Egy nagy lábasban a zsírból és a lisztből rántást készítünk - akkor jó, ha sűrű, de még éppen folyós, "tejfölállagú", ahogy anyukám hívja.
  3. A rántáshoz adjuk a lereszelt vöröshagymát, és állandó kevergetés mellett 1-2 percet főzzük. Ezután mérsékeljük alatta a lángot (akár el is zárhatjuk), amíg hozzákeverjük a fűszerpaprikát.
  4. Elkezdjük kanalanként felönteni a lencse főzővizével, közben folyamatosan kevergetve, nehogy becsomósodjon. Amikor elértük a nekünk tetsző főzeléksűrűséget, belekanalazzuk a lencsét (a babérleveleket és a szalonnát pedig kiszedjük - utóbbit elcsipegethetjük a főzelékhez, de meg is piríthatjuk).
  5. Sózzuk-borsozzuk. Egy deci tejfölt elkeverünk egy kis kanál főzelékkel, így kiegyenlítve a hőkülönbséget, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és elkeverjük.
  6. Sült virslivel és extra tejföllel tálaljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 94
össznézettség: 16 350
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
628 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

656