Gyümölcsös tápióka puding recept

Gyümölcsös tápióka puding
Gyümölcsös tápióka puding
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eszter érkezett hozzánk látogatóba, s meg szerettem volna lepni egy kis érdekességgel. Úgy gondoltam, felhívom a "telefonos segítségemet" :) legkedvesebb unokaöcsémet. Jó döntés volt, hiszen Elice, ki Indonéz származású, persze tudott valami izgalmasat ajánlani, mint mindig. (Remélem Eszter sem bánta a választásomat :)) Ezt a desszertet így hát Elice elmondása alapján készítettem. Természetesen távol-keleten elterjedt, népszerű desszertről van szó, s biztosan ahány ház, annyiféleképpen készítik. Finom langyosan is, ezt télidőben javasolom, de finom hidegen, ezt érdemes a nyári melegben fogyasztani. Lehet sago-gyöngyöket is használni, ezt a sago palma belsejéből készítik, de ugyanilyen módon elkészíthető. Elice trópusi gyümölcsöket javasolt hozzá leginkább, de ezekből csak banánt és kivit tudtam beszerezni, de gondoltam az eperrel nem követek el nagy hibát... Ha van idő mindent beszerezni, finom hozzá az ananász, licsi, papaja, s tulajdonképpen mindenféle hasonló gyümölcs. Mivel lisztet-tejet nem tartalmaz, liszt- és tejérzékenyek is fogyaszthatják. A pálmacukrot érdemes kipróbálni, nagyon finom, különleges íze van, ahogy a kókusztejjel elkeveredik. :) A képen rózsaszínű a puding, ezt a színt a fehér gyöngyök közé kevert néhány színes gyöngy adta, de létezik teljesen átlátszó változat, zöld, meg ki tudja még milyen, a lényegen nem változtat. A gyöngyök mérete is lehet többféle, az sem okoz gondot, ugyanazt az eredményt kapjuk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy könnyű gyümölcsös desszert, télen langyosan, nyáron hidegen fogyasztva. Főzhetjük kicsit több vízzel is, ha lazább állagot szeretnénk kapni, s szerintem így utólag végiggondolva, a főzés végefelé, bele lehetne csavarni egy lime levét is, ez is egy lehetőség.

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyha: távol-keleti
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tápiókapuding gyümölccsel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tápiókagyöngyöket szűrőben átmossuk egy kissé, majd feltesszük főni 8 dl vízben, a legkisebb rózsán, lassú tűzön. Ezzel semmi más teendőnk nincs, mint figyelni rá, mert hajlamos egy kissé leragadni, ezért kevergetni kell időnként. Az elején ritkábban, a végén gyakran. Egy órán keresztül főzzük, míg a gyöngyök átlátszóvá nem válnak. Amennyiben még nem főtt volna meg eléggé, és túlságosan besűrűsödik, egy kis vizet önthetünk még hozzá.
  2. A pálmacukrot egy lábaskában kb. 1 dl víz segítségével felolvasztunk, és kissé karamellizálunk.
  3. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és darabokra vágjuk.
  4. Innentől fogva két lehetőségünk van. Első, ha melegen szeretnénk fogyasztani: Ebben az esetben a főzés legvégén a kókusztejet összekeverjük a karamellizált cukorral, beleöntjük a pudingba, s a gyümölcsöket is belerakjuk, átkeverjük, mindezt már főzés nélkül. Tálkákba, poharakba adagoljuk, s tálaljuk.
  5. Második lehetőség, ha hidegen fogyasztjuk (a képen ez a változat látható): A pudingot tálkákba, vagy poharakba adagoljuk, kb 0,7 dl pudingot rakunk egy pohárba, s betesszük a hűtőszekrénybe. Amikor kihűlt, megdermedt, akkor rápakolunk tetszés szerint a gyümölcsökből, leöntjük egy kis karamellizált pálmacukorral, és végül kókusztejet csorgatunk rá. Tetszés szerint jeget is helyezhetünk a gyümölcsök közé, ha nyáron hűsítőnek szánjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 492
elküldve: 1
receptkönyben: 141
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (19)

szurosp
szurosph, 2011-07-11 14:06

ÓÓÓ bocsánat kedves polki! Későn vettem észre a hsz-edet! Nem ismerem azt a receptet, amit mondasz, de megpróbálok utánajárni, bár mostanában kevés időm akad, így nem biztos, hogy márol holnapra sikerül! Bocsánat még egyszer! A legjobbakat: Mrs Smith

polki
polkik, 2011-06-28 13:30

Szia!
Nagyon-nagyon guszti, biztos ki fogom próbálni!!
Kérdezném, ha van külföldi ismerősöd, akkor esetleg tudnál-e egy olyan receptet, hogy kókusztejleves tápiókával?
Wasabi étteremben ettem és isteni volt, de nem találok hozzá receptet:((
Köszi előre is!!

goedeburg
goedeburgp, 2011-04-08 12:56

Kedves Smith family
Nagyon köszi a receptet. Egy-egy zacskó tápióka és sago várja a megfelelő receptet, hogy felhasználódjon
Egy étteremben volt szerencsém sago pudingot enni, ájulat volt az élmény!!! Reprodukálni kb 5-ször futottam már neki, kezdve a tasakon található recepttel, ami ehetetlen volt!!!
Majd most....
Köszi még egyszer, ki fogom próbálni. A fotóhoz külön gratulálok!!! Étvágygerjesztő.

szurosp
szurospp, 2011-04-08 13:56

Kedves goedeburg! Nagyon köszönjük a dícséretet!:))) De most nagyon fogok izgulni, mert nem hiszem, hogy egy étteremmel versenyre tudunk kelni! Remélem, azért nem okozunk csalódást. Kíváncsi leszek, mi lesz az eredmény! A legjobbakat: Mrs Smith

Gargoyle
Gargoylecs, 2011-04-07 21:40

Hujjuj, ez durva cucc volt.
Igen, kb dugig lehet magad enni vele. Talán még annál is tovább. Már ha van ilyen. :-D
Nagyon ízlett!
Köszönöm! :-)

szurosp
szurospcs, 2011-04-07 22:26

:)))) Drága Eszterem, aranyos vagy! Pedig izgultam, hogy mi lesz a véleményed! Puszi! Mrs Smith

olaszneanci
olaszneancics, 2011-04-07 21:16

Kedves Smithék!
Ez valami csodálatos íz és színvilág ! A recept könyvemben várja, hogy kipróbáljam.
Minden jót kívánok! Anci

szurosp
szurospcs, 2011-04-07 22:24

Kedves Anci! Köszönjük! aztán ha egyszer sort kerítesz rá, kíváncsi leszek!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Dacota
Dacotacs, 2011-04-07 20:05

Hajaj kedves Smithék, ez kérem megint gyönyörű! Ha megsúgjátok Évinek a tápiókagyöngy lelőhelyet, bizisten nekiesek én is :)

szurosp
szurospcs, 2011-04-07 20:17

:))) Köszi Nóra! Örülök, hogy így gondolod! A fenti hsz-ben a lelőhelyek megtalálhtók!:) Kíváncsi leszek, hogy ízlik! Puszi: Mrs Smith

mislenbaba
mislenbabacs, 2011-04-07 20:32

Filmekben hallottam, erről a tápióka pudingról. Nagyon "izgi".
Ki fogom próbálni. De azért tudsz valamit mondani, hogy milyen ízre lehet számítani?
Vagy semmihez nem hasonlít?
Üdv. Icu

szurosp
szurospcs, 2011-04-07 21:08

Kedves Mislenbaba! :))) Kb. 0-íze van. Semleges, víz íz...mint a zselé. Ezért a többi "cucc" lesz az, ami ízt ad neki. Meg jópofa az a kis kocsonyás gömböcskehalom ami benne van. Azért lehet még variálni szerintem, amint írtam limelével, vagy lehet majd édesíteni is stb, de szerettem volna felrakni azt a változatot, amit Elice készít. Szerintem finom, kellemes desszert. Én dugig ettem magam!:)) A legjobbakat: Mrs Smith

Évi.76
Évi.76cs, 2011-04-07 19:11

Nagyon izgalmas kis desszert!
Azt szeretném megkérdezni, hogy tápiókagyöngyöt hol lehet beszerezni?

üdv:
Évi

szurosp
szurospcs, 2011-04-07 20:16

Kedves Evi.76! Tápiókagyöngy kapható az Ázsia bt-ben, biztos egyéb keleti boltokban is (Szép kis India, Ázsia center, József Attila piac). Nem néztem bioboltokban, lehet, hogy ott is van. Örülök, hogy tetszik, próbáld ki bátran! A legjobbakat: Mrs Smith

Makkermanó
Makkermanócs, 2011-04-07 18:59

Ez gyönyörű, kedves Mrs. Smith! És képzeld, van pálmacukrom Eszternek hála! :-))) Puszi: Gabi

szurosp
szurospcs, 2011-04-07 19:01

Köszi kedves Gabi!:))) Bízom benne, hogy a többit is beszerzed, s egyszer kipróbálod!:)) Puszi: Mrs Smith

Legfrissebb cikkek

A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
679