Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi rakott káposzta recept

hozzászólások (23)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Nátrium
Foszfor
Szelén
Mangán

TOP Vitaminok

B1 Folát B6 B3

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
39.1 g

zsír

Összesen:
67.7 g
Telített zsírsav:
26 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
21 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
7 g
Koleszterin:
135 mg

ásványi anyagok

Összesen:
4.4 g
Kalcium:
151 mg
Vas:
5 mg
Magnézium:
71 mg
Foszfor:
438 mg
Kálium:
960 mg
Nátrium:
2727 mg
Cink:
3 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
34 µg

szénhidrát

Összesen:
54 g
Összes cukor:
6 g
Élelmi rost :
6 g

víz

Összesen:
344.5 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
41 mg
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
10 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
2 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
171 µg
A vitamin (RAE):
128 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
25 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
1 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 6 adag *

fehérje

Összesen:
234.8 g

zsír

Összesen:
406 g
Telített zsírsav:
160 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
130 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
45 g
Koleszterin:
802 mg

ásványi anyagok

Összesen:
26.1 g
Kalcium:
896 mg
Vas:
33 mg
Magnézium:
422 mg
Foszfor:
2625 mg
Kálium:
5762 mg
Nátrium:
16362 mg
Cink:
19 mg
Réz:
3 mg
Mangán:
5 mg
Szelén:
205 µg

szénhidrát

Összesen:
323.8 g
Összes cukor:
42 g
Élelmi rost :
42 g

víz

Összesen:
2066.8 g

vitaminok

Összesen:
0.3 g
C vitamin:
243 mg
Tiamin - B1 vitamin:
5 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
3 mg
Niacin - B3 vitamin:
59 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
10 mg
B6 vitamin:
6 mg
Összes folát:
1025 µg
A vitamin (RAE):
765 µg
E vitamin:
15 mg
K vitamin:
156 µg
B12 Vitamin:
5 µg
D vitamin:
8 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
7.4 g

zsír

Összesen:
12.7 g
Telített zsírsav:
5 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
4 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
25 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.8 g
Kalcium:
27 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
12 mg
Foszfor:
83 mg
Kálium:
181 mg
Nátrium:
512 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
5 µg

szénhidrát

Összesen:
10.2 g
Összes cukor:
1 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
64.9 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
7 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
32 µg
A vitamin (RAE):
23 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
4 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
0 µg

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Västerås
Hugi / Västerås Fri, 2015-04-17 18:34

Valóban a recept Erdélyből származik, annyi különbséggel, hogy nem jön bele paprika, paradicsom, kolbász, zsemlemorzsa (ezek csak már csak ráadások, saját ízek)!! Ezt ne vegye senki sértésnek/kritikának! És azt is megmagyarázom, hogy miért!

Erdély legnagyobb RÉSZÉN ELÉG ZORD AZ ÉGHAJLAT! És talán ez az egyik legnagyobb ok arra, hogy ételeinkben nem nagyon kapott helyet a paprika, paradicsom. Valamikor ezek SZEZONÉTELEK voltak. A zord időjárás nem adott lehetőséget ezeknek a zöldségeknek a termesztésére. Természetesen jelen pillanatban már más a helyzet. A paradicsomot sűrített formában adagolták az ételekhez a friss paradicsom hozzáadására csak a nyári időszakokban volt lehetőség! A friss paprika hozzáadása pedig szinte hiányzott az Erdélyi ételekből!

Mint köztudott a savanyú káposzta többnyire téli étel., tehát már ez is megalapozza az állításomat.
A savanyú káposztát meg csak olajon/zsíron megdinsztelték, tehát a vízmennyisség elpárolódott és ezért nem volt szükség a zsemlemorzsára!

szlame
szlame Sat, 2015-01-17 21:12

Az elkészítés módja tényleg jó, de nem árt az arányokat kicsit férfiasabbá tenni:
- 2 x hús (a sertést lehet fele-fele arányban szaftos marhával keverni, pl. nyakkal)
- 3 x kolbász
Egy éjszakányi állás jót tesz neki, jól összeérnek az ízek.
Köszönöm!

nbeatrix
nbeatrix Fri, 2014-01-10 21:59

Nagyon finom lett!
Ja, és tök jó, hogy ilyen pontos a leírás!
Köszi :)

Béla48
Béla48 Sat, 2013-10-19 14:32

Most lett kész!

Borzasztóan finom lett!!!

üdv. a recept küldőnek!

simantimi
simantimi Sat, 2012-02-18 12:23

Kedves Muci,
elkészítettem, nagyon finom volt. Még a gyerekeim is szívesen ették, pedig a káposztás ételeket csak tologatni szokták a tányéron. Köszönjük! :)

Muci
Muci / Muci Tue, 2012-02-21 18:29

Kedves "simantimi " !
Örülök, hogy ízlett, annak pláne, hogy a gyerekeid is szívesen fogyasztották.
Üdv.: Muci

uné51
uné51 Tue, 2011-11-22 12:54

Kedves Muci! Most találtam meg a recepted és köszönöm!Nagyon jól sikerült a káposzta ,ízlett! További klassz sütést főzést kívánok!!!

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-11-22 17:55

Kedves "uné51 "
Nagyon szívesen. Örülök, hogy ízlett .
Üdv.: Muci

Orsamorzsa
Orsamorzsa Mon, 2011-09-19 16:06

Körülbelül fél éve már megcsináltam ezt a receptet. Akkor nagyon jól sikerült. Ízlett otthon mindenkinek. Azt hiszem most jött el az ideje, hogy újra nekiveselkedjek! :)

Muci
Muci / Muci Thu, 2010-11-04 18:01

Kedves Fahéj !
Nagyon örülök, hogy megcsináltad , jól sikerült és ízlett a családodnak.
Üdv.: Muci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2010-11-04 07:57

Kedves Muci!
Tegnap a Te recepted szerint készítettem a rakott káposztát. Nagyon-nagyon finom volt ez a füstölt szalonnás-kolbászos változat. Azt hiszem, ezentúl mindig így készítem majd, családom nagy örömére.
Köszönöm a receptet! Üdvözlettel: Fahéj

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-24 09:08

Tisztelt Konyha Ördöge!
Nagyon sokszor készítettem el ezt az ételt, nálunk ez az étel hagyománynak számít,de fogadj el egy tanácsot.
Elősször próbáld meg a darált hús helyett inkább készits pörköltet ( Nagymamám szerint, ha van töbféle kimaradt pörkölted az még izletesebbé teszi ) és azt daráld le, majd keverd össze a rizsel úgy zaftal eggyütt. Másodszor én soha sem mosom ki a savanyú káposztát, hiszen az a bóni benne, hogy savanyú.
Harmadszor próbáld ki a tejföl tetejére önts befőzött paradicsomot és addig süsd a sütőbe mig a paradicsom elnem kezd barnulni. Jóétvágyat

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-25 21:15

Ez a recept magyarország legrosszabb gázminőségű környékére készült?:)

Nálam legalábbis olyan jó a gázminőség, hogy a főzési/sütési időket osztva hárommal is kb majdnem széttöttyedt káposztát és szétfőtt rizst produkáltam. Még jó hogy időben kóstolgattam:P

Mondjuk az is tény, hogy anyámnál a IX. kerületben 20 perc alatt sül úgy át nagylángon a hús, mint itt 5 percen belül.

loncsi
loncsi Sun, 2010-03-28 23:16

Kedves Muci!
Tegnap a Te recepted alapján elkészíttettem a rakott káposztát, csak annyit variáltam, hogy nem tettem bele szalonnát, mert nem szeretem a zsírosat. Nagyon ízletes lett, köszönöm a receptet.
Szeretettel
loncsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2009-12-05 03:48

Végre valaki aki megmossa a rizst olajon megfuttatja - ez nálam annyit jelent hogy addig " futtatom" míg minden szem külön van, nem ragad a víztől össze -ekkor apróra vágott hagymát teszek rá azzal is egy kicsit összedinsztelem és felengedem vízzel . Csak a sima -köretnek- való rizst is így készítem el férjem örömére aki imádja .
A töltött paprikának , a gombócos káposztának is így csinálom a tölteléket sokkal kevesebb ideig tart a főzés és a rizs imádja a hagymát :) és ízletesebb is nekünk :)

984
savanyú káposzta 1 kg
darált sertéshús 70 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
mangalica zsír 8 dkg
napraforgó olaj 3 ek
rizs 30 dkg
kolbász 20 dkg
2 tk
bors 1 kk
fűszerpaprika 2 teáskanál
tejföl 3.75 dl
paradicsom 1 db
zöldpaprika 1 db
zsemlemorzsa 1 ek