r
Nosalty Logó

Méhész kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Méhész kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 1008 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4031 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 309 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    146.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    307 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 1008 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.1 g

Zsír

  • Összesen
    151.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3626.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    508 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    152 mg
  • Foszfor
    915 mg
  • Nátrium
    1810 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    585.5 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    189.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1302 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    515 micro
  • Kolin:
    396 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1227 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    872 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 4031 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 309 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk 1 ek mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A tojásokat felverjük, belekeverünk 2 dl langyos tejet, 2 ek mézet, az olajat, a sót, valamint a narancshéjat, ha azt is akarunk bele.
  3. A lisztet a megkelt élesztővel és a tojásos keverékkel tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ekkor téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és hajtogatjuk, mint a leveles tésztát (jobbról, balról, majd ezt még ketté). Pihentetjük 10 percig.
  5. Megismételjük a nyújtás-kenés-hajtogatást, majd még 10 percig pihentetjük.
  6. Utóljára kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és 2 ek mézet csurgatunk rá. A szélét kb. 3 cm-en hagyjuk szabadon!
  7. Feltekerjük, és kikent, lisztezett tepsire vagy formába rakjuk. 15 percig pihentetjük.
  8. Tetejét megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk kristálycukorral, az oldalát megszurkáljuk, és betesszük a sütőbe.
  9. 10-15 perc után kivesszük, megint megkenjük-cukrozzuk, és visszatesszük a sütőbe. Picit mérsékeljük a hőfokot.
  10. Kb. még 15 perc, és kész is. A sütőből kivéve még egyszer megkenjük olvasztott margarinnal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 106
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 6222
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 12.

Ajánló

Meg is lehet tölteni mákkal, dióval, kakaóval, stb. Akkor a tésztát 2 cipóra osztjuk, és úgy csináljuk végig a hajtogatásokat. Akkor az utolsó nyújtás után a töltelékkel együtt tekerjük fel. Úgy két kalács lesz belőle. Persze töltelék nélkül is lehet két kisebb kaláccsá formálni, ki hogy szereti. Ha valakit zavar, hogy a tészta belseje csigavonalban kissé szét van válva, az a feltekerés előtt már ne kenje meg margarinnal, csak a mézet csurgassa a tésztára, úgy tekerje fel. Narancshéjjal még sosem készítettem, de biztos kipróbálom egyszer.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem a mézet. Egyszer kaptam egy receptet, íme egy kalács, ami mézzel készül. Sokáig nem csináltam meg, nagyon bonyolultnak találtam, meg attól is tartottam, hogy majd össze-vissza ragadni fog. De nem kell félni, nem nehéz vele dolgozni. Nagyon szeretnivaló, ahogy finoman érződik rajta a méz íze. A sikeréről csak annyit, hogy már háromszor kellett megsütnöm, hogy egyszer végre le tudjam fotózni. Mert mindig, mire észbekaptam, a fotókhoz már csak a csücske maradt. :)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek