r
Nosalty Logó

Farsangi fánk Vicikó konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Farsangi fánk Vicikó konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 1590 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 12718 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 429 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    115.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    505.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 1590 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146 g

Zsír

  • Összesen
    923.3 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    409 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    318 g
  • Koleszterin
    658 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4045.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    398 mg
  • Kálcium
    1034 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    1706 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    961.3 g
  • Cukor
    168 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    440.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    352 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    744 micro
  • Kolin:
    595 mg
  • Retinol - A vitamin:
    474 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    918 micro
Összesen 12718 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 429 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet jó langyosra felmelegítjük. Egy kevés, kb. 60-80 ml meleg tejjel felfuttatjuk az élesztőt, amit elmorzsoltunk, és 1 mk cukorral megszórtunk.
  2. A tálba beleöntjük a maradék tejet, amiben majd fogjuk készíteni a tésztát. ( Jó nagy legyen! ) Ebbe öntjük a felkavart tejfölt, sót, cukrot, és egy külön tálkában felütött tojásokat, amit kicsit felverünk. Az egészet fakanállal megkeverjük.
  3. Hozzászitálunk 950 g lisztet, és nagyon alaposan fakanállal kidolgozzuk, amíg tényleg hólyagosodni nem kezd. Tehetjük dagasztógépbe is, de én inkább a nehezebb megoldást választottam, vagyis a puszta kézierőt.
  4. Ha már jónak látjuk, konyharuhával lefedjük, és kb.90-120 percet hagyjuk kelni.
  5. Amint megkelt, legalább a duplájára, liszttel megszórt munkafelületre borítjuk a tálból. Lehetőleg, ami felül volt a tálban, az most alulra kerüljön.
  6. Kézzel, ügyesen szétnyomkodjuk a tésztát, hogy kb. 2- 2,5 cm magas legyen mindenhol.
  7. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a keletkező darabkákat újból, és újból lazán összegyúrjuk, majd ezekkel is hasonlóan járunk el.
  8. Ha kész vagyunk a tésztával, egy kb. 25-30 cm-es lábasba vagy magasabb falú serpenyőbe (aminek van fedője!) öntjük az olajat, és megforrósítjuk.
  9. Ekkor úgy tesszük bele a fánkokat, hogy kisebb mélyedést alakítunk ki a közepükön az ujjainkkal, ésamelyikoldala lefelé volt, az mosta tetejelesz az olajban.
  10. Ekkora serpenyőbe kb. 5 darabot tegyünk, mert megnőnek, és így szépen meg tudnak sülni.
  11. Az első kb. két percben rátesszük a fedőt a serpenyőre, ez alatt szépen megmagasodnak a fánkok (ettől lesz szép " szalagos "), majd levesszük a fedőt, megnézzük, hogy aranybarna-e már az alja, ha igen megfordítjuk, és tovább sütjük a másik oldalát is, már fedő nélkül.
  12. Konyhai papírtörlőre szedjük ki a megsült fánkokat ( ezt akár több menetben is megmételhetjük), így egyáltalán nem marad olajos a fánkunk.
  13. Tálalótálra rakosgatjuk őket, megszórjuk porcukorral, ízlés szerint lekvárt is kínálhatunk hozzá, és akár azonnal nekiláthatunk az eltüntetéséhez.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 394
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 69836
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Farsangi fánk Vicikó konyhájából
Vicikó 251 recept

 Mint sokunknak itt olvasható, a déditől, édesanyámtól, stb., nekem is drága Nagymamikámtól való a recept. A gyerekkori emlékem a fánkról nagyon emlékezetes maradt, a mai napig pontosan él bennem. Többször megtörtént, és mindig ugyanúgy. Amikor megérkeztünk Nagymamámékhoz, az asztal közepén volt egy nagy fehér tálban a fánk, óriási hegyként kiemelkedve belőle. Ez akkor volt, kb 5 éves lehettem, mikor a fejem, ill. a szemem az asztal magasságában volt, így a látvány erősen szembetűnő volt. :-) Alig vártam, hogy odaérjünk az evésben, hogy jöhessen már! A tökéletes fánk! Mamika fánkja, - ami már sajnos csak emlék...! Megörökölve a receptjét, ma már én készítem. De lehet, hogy besegít odafentről..., mert  mindig finomra sikeredik. :-) Azért annak örülhetek, hogy  még hála Istennek, legalább Anyukámmal együtt tudunk belőle eszegetni, azaz bedegeszelődni, mert a fánk már csak ilyen :-) , és nosztalgiázni, ahogy ma is történt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!