A hét szakácsa: Tuvia

A NoSalty hét szakácsa rovatban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg részletesen egy-egy konyhai történet, kaland tükrében. Fogadjátok szeretettel e heti főszakácsunkat Tuviát!

A legtöbb emlékem nagyon korai gyermekkoromból ízekhez és színekhez kötődik. Rengeteg babakori képemen táplálkozom jóízűen: hol egy rántott hússal (ún. fogós combbal) a kezemben pózolok, hol egy kondér leves előtt ülök nagy elégedetten. Nem meglepő hát, hogy felnőttként is nagyon fontosnak tartom az ételeket és a főzést. Életem első húsz éve azért egészen rácáfol az előbbi állításra, ugyanis az én anyukám annyira jó szakács és olyan odaadóan gondoskodott nap nap után a családról, hogy nem voltam igazán soha ráutalva a főzésre. Az igazat megvallva nem is voltam túlzottan érdeklődő. Tipikus tizenéves voltam, akit jobban érdekelt a rock zene és saját maga, mint a bevásárlás, krumpli pucolás vagy az olajszag szellőztetése. Azt persze mindig tudtam, hogy mit szeretnék enni, és anyától bármit „rendelhettünk”, de ennél közelebb nem kerültem a konyhához. Mindig úgy tartottam, hogy a főzés kemény meló, de akkoriban nem gondoltam volna, hogy valaha érdekelni, netán szórakoztatni is fog majd.

Tavaszváró leves kakukkfüves rúddal

Nagyon várom a tavaszt. Elsétáltunk az itteni biopiacra a hozzávalókért. Úgy tudom, hogy a gyökérzöldség képes rengeteg vegyszert felvenni, ezért javaslom, hogy mindig igyekezzünk "jó" ...

Baszk csirkemellek lángolt szósszal

Karácsony második napjának menüjén szerepelt ez az étel. Isteni. Anyukámmal közösen néztük ki a Lajos Mari-Hemző Károly Szárnyasétel c. szakácskönyvből. Annyit változtattunk a ...

Répás - almás muffin

A legjobb répás muffin receptet kerestem, és azt hiszem, megtaláltam. Az idei Rama receptkönyvben bukkantam rá. A család egy pár perc alatt elkapkodta az összeset. :) A tészta istenien ...

A nagy fordulat természetesen azzal kezdődött, hogy elkerültem egyetemre (Szegedre): 19 évesen 300 kilométerre a családomtól. Gyűltek a barátok, az én albérleteimben mindig nagyon sokan fordultak meg, és néha meg kellett őket etetni. Az otthonról hozott rengeteg ételt gyorsan fölfaltuk. Főzni kellett hát! Először melegszendvicseket gyártottunk éjjel-nappal. Aztán jöttek a rántották és a rizottók mindenféle zöldséggel. Gyűltek a fűszerek, és egyre több edényem is lett. Emlékszem az első habarásomra. Beugrott nagy nehezen, hogy anya lisztet és vizet (!) szokott összekeverni. Egy lábasba raktam hát vagy 8 kanál lisztet és összekevertem vízzel. Szerencsére nem tettem bele az ételbe, hanem azonnal hívtam anyukámat, hogy javítsuk ki a dolgot, mert az a bizarr valami mindennek volt nevezhető, csak habarásnak nem.

Kend azt is! -Szószok a tányéron >>

Lassan azért gyűjtögettem a tuti recepteket. Egyre bátrabb lettem. A barátaim hatására pedig én is elhagytam a húsevést, és ez motiválta leginkább a kitartó gyakorlásomat a főzés terén. A vegetáriánus életmód megtanított sok konyhai trükkre, és szívesen kísérleteztem levesekkel, főzelékekkel, reform ételekkel még a mai napig is. Ma már ugyan heti egyszer eszünk húst, de a zöldségeket és a gabonákat mindennél jobban szeretem. Igyekszem egyszerűen főzni. Egyszerre kevés, de minőségi alapanyagból. Így gyakran kijárok a helyi biopiacra. Nem használok leveskockát, ízfokozókat tartalmazó dolgokat. Kísérletezem a különféle növényi zsírokkal, szeretem a hidegen sajtolt olajokat.

5 kedvenc sós palacsintából >>

Őszi krémleves kelbimbóval

Egy igazán őszi levest szerettem volna készíteni, amelyben fincsi kelbimbók úszkálnak. Cél volt, hogy a krémleves tej-és húsmentes legyen. Igazán nagy sikere volt itthon...na de minek ...

Aloo mutter

Ez egy klasszikus pandzsábi, India északi régiójából származó étel. A helyi (szegedi) indiai-pakisztáni étteremben rengetegszer rendeltem már ezt a fogást az étlapról, és ...

Chicken Shawarma

A történet ott kezdődik, hogy mióta Budapesten voltam egyszer humuszbárban, azóta majd megőrülök a humuszért, amit már egész jól tudok itthon is előállítani. Azon viszont sokat ...

Kávés muffin túrósapkával

Nagyon kávés muffinra vágytam, olyan receptet kerestem, amelyhez igazi főzött kávé szükséges, és a 100 legjobb muffin receptkönyvben rá is találtam. Nagyon izgalmas ez a muffin. Alig ...

Rengeteg könyvet, magazint áttanulmányoztam az évek során. Szeretek ötleteket meríteni másoktól, és szeretek a fűszerekkel varázsolgatni, a magam ízlésére formálni a recepteket. Van egy nagy dobozom, kb. 30 csomag fűszer lehet benne. Amikor ez a doboz előkerül, akkor érzem magamban a kreatív energiákat a legjobban. Ma már nem sajnálom az időt a főzésre. Szerencsére alkalmam van szinte minden nap főzni. Ha sok a munkám, összedobok valami egyszerűt. Imádom a főtt jázmin rizst, a zöldséges bulgurt, az egyszerű, lisztmentes (reform) főzelékeket. Én egy-egy ilyen fogással is beérem ebéd gyanánt. Szerencsére a férjem is, aki minden kísérletezésemet nagy lelkesedéssel fogadja. Főleg, ha sütemény a végeredmény. Ő még akkor is megeszi a művemet, ha úgy kell lekaparni a sütőpapírról a tésztát.

Íme, a britek húsvétja >>

Firenzei spagetti

Ezt a receptet már nagyon régen kinéztem a Stahl Gyors olaszos tészták könyvből. Nem tudom, miért késlekedtem ennyit az elkészítésével. Én szavakat sem találok, annyira mennyei az ...

Fűszeres reform kuglóf

Egy remek karácsonyi kuglóf született a konyhámban. A recept a Zsírszegény sütemények c. könyvből származik. A tésztája eszméletlen puha, levegős. A fűszerezés remek! Nem utolsó ...

Van egy dolog viszont, amellyel kapcsolatban kevésbé egyezik a véleményünk, és ez az ételfotózás. Mindent lefotózok! Még akkor is, ha sosem osztom meg senkivel. Erre a NoSalty miatt szoktam rá. Amikor külföldön járunk, addig tilos megmozdítani a felszolgált ételt – bárhogy is korogjon a gyomor-, amíg nem csinálok róla egy jól eltalált fotót. Néha többet, a párom nagy örömére. Sokszor azon kapom magam az étteremben, hogy igyekszem analizálni azt, amit eszem. Vagy amint hazaérünk, megkeresem a neten a receptet. A főzés egy olyan örömforrás számomra, amely az elmúlt hét év során teljesen átalakította az életemet. Néha hobbi, néha varázslat, és van, hogy kemény munka.

Az igazi bolognai nyomában >>

Pikáns réparagu pennével

Megkívántam a répát, és nálunk egy jó spagetti mindig jöhet. Rengeteg ételt készíthetünk még répából, és úgy gondolom, így a gyerekek és a válogatós felnőttek is szívesebben ...

Meleg rukkolasaláta

Mennyei biozöldségeket kaptam a héten, többek között egy nagy adag rukkolát és egy pár szem kifliburgonyát. Mostanában igyekszem kreatívan, de a kamrámból főzni. Addig gondolkodtam, ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Grillázs házilag

Mutatós, finom és 2 alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején. Idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, ...

Legegyszerűbb püspökkenyér

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság ...

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...