Háztartási reform a konyhában

Rengeteg téves elképzelés és félinformáció övezi a biogazdálkodást. Sokan humbugnak tartják a dolgot, vagy a hárítással éppen a felelősség kérdését igyekeznek elodázni maguktól.

Más kérdés, hogy bio-háztartást vezetni egy nagyvárosban, ahol saját kert nem áll a rendelkezésünkre, kivitelezhetetlenül drága egy átlagos családnak. Nem kell azonban mindenből a Biokontroll Hungária emblémájával ellátott termékeket keresnünk (csak ezen jelöléssel ellátott árucikkek számítanak hivatalosan bioárunak), sok mindent megtehetünk egyszerűen úgy is, hogy átalakítjuk eddigi szokásainkat!

Vagány vegavagdaltak >>

Na, már most, zöldség-gyümölcs-ügyben télen az a helyzet, hogy ha nem tömjük magunkat napról napra az agyonvegyszerezett import zöldségekkel, akkor nagyot nem hibázhatunk. A cékla, a répa, a burgonya, a csicsóka, a paszternák, a káposztafélék erősen ajánlottak bármilyen formában, persze leginkább nyersen. Ezek valószínűleg nincsenek túlpermetezve, tartósítva, hiszen szezonjukban – ősszel – szépen beérnek és egész télen eltarthatóak pincében (bár a csicsóka a jéghideg földben is jól bírja). Vitaminszükségletünk fedezésére érdemes ezekből válogatni, reszeljük le őket, és tegyük szendvicsekre, készítsünk belőlük salátát.

Érdemes ezen kívül csíráztatással próbálkoznunk (erről később olvashatod cikkünket). Aki bírja, válasszon termelői tehéntejet, az íz és a tápérték összehasonlíthatatlan a dobozos tejekével, még jobb, ha kecsketejhez jutunk, de ha a növényi eredetű italok jobban kedvünkre vannak, jöhet a szója-, rizs- vagy éppen kókusz-, esetleg zabtej. Mindegyik elkészíthető fillérekből házilag, recepteket találsz a NoSaltyn.

Hajtsd finomra! Hajtogatós falatok >>

A minőségi húsárut kínáló üzlet kincset ér, jó, ha közvetlen kapcsolatot tudunk kialakítani a hentessel, érdeklődjünk a hús származási helyéről, várható újdonságokról – mégiscsak az ételünkről van szó. Ha találtunk egy megbízható hentest, ragaszkodjunk hozzá!

Süss otthon kenyeret!

Tojásból megint csak jó lenne egy valóban tanyáról szállító termelőt találni – ennek hiányában maradnak a hármas kódú, nagyüzemi tojások – megfigyeléseink szerint azonban ezekből is akad extra törékeny héjú, már-már valószínűtlenül sárga tojás és viszonylag nagyméretű, vastagabb héjú is. Ha a biotojást nem tudjuk megfizetni, törekedjünk az utóbbi típus megtalálására: piacon, zöldségeseknél lehet jobbakat kifogni. Ezeken kívül jó elkerülni minden olyan kész, félkész terméket, amelyben az összetevők listája három sornál hosszabb. Simán le lehet szokni a felvágottakról, valódi szalámit pedig itt kaphatunk. Kenyérreceptjeink között jobbnál jobb és gyors tippeket találhatunk, de tejfölt vagy sajtot készíteni sem restellünk. Ha a fenti átalakításokat komolyan vesszük, és megreformáljuk étkezési szokásainkat, számos egészségi panaszunk elmúlhat, jobb lesz a közérzetünk, szebb a bőrünk.

Ekler fánkot farsangra >>

Sajt, túró, tejföl, készítsd otthon >>

Az ÖkoSalty rovat további cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!