Töltött cukkini 12. -hús nélkül recept

Töltött cukkini 12. -hús nélkül
Töltött cukkini 12. -hús nélkül
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept alapötlete Kiki Fetával töltött gombafeje volt, de nem volt itthon minden hozzá.. Így született ez a töltött cukkini.
(Lehet, hogy már feltűnt, hogy szinte minden étel 250 fokon készül nálam. Hát, ahol lakunk éppen, ott a sütő csak maximumon működik :o)). Ez néhány étel elkészítését lehetetlenné teszi, de van amihez ideális.)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Én kétféleképp fogom még megkóstolni a megmaradt tölteléket:

  • csirkemellszeleteket hirtelen megsütni, majd tepsibe fektetve a tölteléket ráhalmozva összesütni 
  • melegszendvicskrém gyanánt

Ezen alkalommal gombafejeket is töltöttem ezzel, ám a gomba valahogy elütötte az ízét - ezért azt nem javaslom. Ám simán lehet, hogy további módosítások során kiváló lehet gombához is :o)
És még valami: Páromnak az olívabogyó íze kilógott  a sorból, nekem passzolt.. de hát... mindenütt ez lesz: ízlések és pofonok :o)
Köretként a rizs, a burgonya és a köles számos elkészítési módján megfelelő lehet.  Mi barna basmati rizzsel ettük.

 

Ne haragudjatok, amiért nem szakítok időt a hozzászólások lereagálására, de a számítógép használatának idejét szinte teljes egészében a gyerkőcökre fordítottam át - sok másra szánt idő mellett :o))). Persze mindig őszintén örülök a visszajelzéseknek, hogy ízlett az étel és igazán köszönöm, hogy megírjátok a véleményeteket, élményeiteket!

Én úgy érzem, hogy amennyiben csak egyetlen embernek is tetszett a recept amit feltettem, akkor már megérte megosztani! Köszönöm! :o)

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sajtos-zöldséges töltött cukkini
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát finomra vágjuk és kevés olívaolajon megpirítjuk.
  2. A kaliforniai paprikát apróra kockázzuk, majd kevés olívaolajon addig sütjük, míg szépen megpirul - időnként megrázogatva az edényt, hogy ne törjük a paprikákat.
  3. A krumplikat is felkockázzuk igen kicsikre, s ezt is pirosra sütögetjük szintén kevés olívaolajon.
  4. A nagyobb rántani való cukkinit hosszában félbevágjuk, közepét kikanalazzuk a vágódeszkánkra - úgy, hogy elég húsa maradjon a cukkininek -, s a zsenge magos belsőt deszkán kicsit kisebbekre vagdossuk, majd ezt is betesszük egy serpenyőbe. A kisebb rántani való cukkininek én csak a külső részét használtam (A belső részét felhasználtam cukkinifasírthoz, de gondolom nem ront az ízén, ha egész kicsi a cukkini, s a teljes egészét beletesszük.)  Szóval, a héját kb. fél centiméternyi hússal vágtam le négy oldalról, ezeket pici kockákra aprítottam, majd betettem a serpenyőbe a már várakozó "cukkinibelsők" mellé, és az egészet kevés olívaolajon sütögettem. Amikor már úgy tűnik, hogy a héja is megpuhult, akkor tépkedjük rá a bazsalikomleveleket. Kissé átforgatjuk vele együtt a tűzön, majd levesszük ezt is.
  5. A kivájt cukkinifeleket belefektetjük egy olajjal finoman megcsepegtetett sütőedénybe és igen kevés vajat teszünk a belsejébe (vagy több darabkát, de még jobb, ha olvasztott vajjal megkenegetjük a belsejét). Így egy kissé elősütjük a cukkiniket, olyan puhára, hogy miután megtöltjük töltelékkel már csak annyi ideig lesz bent, míg megolvad a sajt, s igazán összeolvadnak az ízek is. Ez max. 10 perc lesz, tehát, szinte ehető puhaságúra süssük elő.
  6. A zöldhagymát vékony karikákra szeljük.
  7. Az olívabogyót felkarikázzuk- a mandulával együtt.
  8. A paradicsomkarikákat kisebb darabokra vágjuk.
  9. A sajtot picire kockázzuk.
  10. Ezek után egy edényben összeforgatjuk az összes pirított és nyers összetevőt, meghintjük ízlés szerint sóval, s belekeverjük a fél lime reszelt héját is.
  11. Mikor a cukkinink megpuhult a sütőben, megtöltjük a töltelékkel és körülbelül 10 percre visszatoljuk.
  12. A töltelékünkből jócskán maradni fog - ami nem baj, mert sokféleképp fogyaszthatjuk. Akár más zöldségeket is tölthetünk egyidejűleg a cukkinivel.

  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 64 636
elküldve: 14
receptkönyvben: 543
elkészítve: 9/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Flikflak

Mióta szakács: 2010.06.02.
30 recept

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vizipook
vizipook k, 2011-07-19 17:19

mindenkinek nagyon ajánlom, a töltelék nagyon finom köretként is, akár grillezettek mellé! :DDD

468