Tiroli túrós rétes recept

Tiroli túrós rétes
Tiroli túrós rétes
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem az Apukám réteseit! Az élesztős réteseket pedig különösen! Tölthetjük túróval, almával, mákkal, dióval vagy akár vegyesen, mindenféleképpen csodás lesz a végeredmény. Ha valaki fél attól, hogy elrontja a hajtogatást, szeretném megnyugtatni: olvasva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen a gyakorlatban. Próbálja ki bátran mindenki!:)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hajtogatott élesztős rétes, kelt rétes, túrós rétes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat összegyúrjuk a 10 dkg rétesliszttel, és hűtőbe tesszük. (Érdemes téglalap alakúra formázni, mielőtt a hűtőbe tennénk.)
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, amibe 2 dkg cukrot is elkeverünk előzőleg.
  3. Rászórunk 10 dkg lisztet.
  4. Ha az élesztő felfutott, összedolgozzuk a többi hozzávalóval: a maradék 30 dkg liszttel, a 4 dkg cukorral, a 3 tojássárgájával és a sóval.
  5. Miután a tésztát jól kidolgoztuk, 20 perces kelesztés után lehűtjük.
  6. Ha a tészta már kihűlt, a vajas tésztával egyszer szimplán és kétszer duplán hajtogatjuk.
  7. Ez úgy történik, hogy az élesztős tésztát lisztezett gyúrótáblán jó nagy téglalapra kinyújtjuk, ráhelyezzük a kisebb téglalap alakú vajas tésztát. Az alsó tésztával a vajas részt beburkoljuk.
  8. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, hogy négyzetes alakja legyen a tésztának.
  9. A szimpla hajtogatásnál a tésztát három egyenlő részre bejelöljük. A bal oldali részt a középsőre, majd a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Hajtogatás közben a tésztáról a felesleges lisztet mindig seperjük le!
  10. Tegyük a tésztát a hűtőbe 20 percre.
  11. Újra nyújtsuk ki a tésztát, de most gondolatban négy részre kell osztanunk. A két szélső részt pontosan középre hajtjuk be, majd a liszt lesepregetése után a bal oldali részt a jobb oldalira hajtjuk. Ez a dupla hajtogatás, amit a 20 perc hűtés után egyszer még megismétlünk. Hajtogatás után úgy kell a tésztának kinéznie, mint egy csukott könyv.
  12. Minden hajtogatáskor a tésztát fordítsuk el 90 fokkal!
  13. Az utolsó hajtogatás és hűtés után a tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, a részeket egyenként kinyújtjuk nyújtófával, amilyen vékonyra csak tudjuk. A téglalap két széléről levágunk 1-1 cm-es csíkokat, amiből a rétes tetejére fonjuk a díszítést. Majd a túrótölteléket a tészta szélére halmozzuk és feltekerjük. Ráhelyezzük a tésztafonatot, megkenjük tojásfehérjével, és langyos helyen 20 percig érleljük.
  14. A többi rudat ugyanígy készítjük.
  15. A túrótölteléket akkor is összeállíthatjuk, amikor a tészta a hajtogatások között a hűtőben pihen.
  16. A túrót jól áttörjük, és hozzákeverjük az összes hozzávalót. A mazsolát mossuk meg, mielőtt a túróhoz adnánk.
  17. A tiroli rétes sütésekor mindig teszek a sütő aljába egy kis lábast vízzel, mert gőzös sütőben finomabb lesz az ilyen hajtogatott élesztős tészta. 
  18. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alja is és a teteje is szépen megsül.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25X35 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 50 328
elküldve: 48
receptkönyvben: 972
elkészítve: 30/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tinkamakka
tinkamakka cs, 2013-10-10 19:33

Kedves Kata!
Akkor sem lesz baja a tésztának, ha a hajtogatós részeket egy nappal előbb csinálom, és egy egész éjszakát tölt utána hűtőben?
Köszi,
Kata

bjk
Bjkata / bjk p, 2013-10-11 14:34

Kedves Tinkamakka!
Szerintem az nem lehet gond! Próbáld ki bátran, ha másnap frissen sült rétessel szeretnéd meglepni a vendégeket!
Kata

zadri07
zadri07 p, 2013-04-12 22:18

Hát ez valami istenien finom. Olyan könnyű az egész! Ma csináltam, a 4-ből már csak egy van! :-)

bjk
Bjkata / bjk szo, 2013-04-13 09:09

Nagyon örülök a visszajelzésnek, és annak is, hogy sikere volt a rétesnek! :)
Kata

kiss márti
kiss márti v, 2013-03-31 19:04

Tegnap megsütöttem.Isteni finom recept,még életemben nem ettem ennyire finomat,pedig igazán nagy ínyenc vagyok!
Márti

bjk
Bjkata / bjk h, 2013-04-01 14:59

Kedves Márti!
Örülök, hogy bevált a recept!
Kellemes húsvéti ünnepeket kíván:
Kata

Torma
Torma / Torma h, 2013-03-18 06:17

Harapnivalóan gyönyörûek! Mentettem, köszi Kata, üdv, Torma :)

bjk
Bjkata / bjk h, 2013-03-18 16:08

Kedves Torma!
Köszönöm a dicséretet!
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok:
Kata

Nyinyinagyi
Nyinyinagyi / Nyinyinagyi v, 2013-03-17 19:41

De örülök ennek a receptnek, már régóta keresek egy jó tiroli rétes receptet, köszi elmentettem ki fogom próbálni. Sajnos a túró számomra tiltott gyümölcs mert tejérzékeny vagyok, majd almával készítem. Üdv. Nyinyi

bjk
Bjkata / bjk v, 2013-03-17 20:14

Kedves Nyinyinagyi!
Az almás tiroli rétes is nagyon finom! :)
Üdv: Kata

1501