r
Nosalty Logó

Tészta sütőtökkel és kelbimbóval

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Tészta sütőtökkel és kelbimbóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 575 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2293 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3890 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    3278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    456 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    273 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    702 micro
  • β-karotin
    3632 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    305 micro
Összesen 575 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    72.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15560 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    257 mg
  • Kálcium
    818 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    360 mg
  • Foszfor
    982 mg
  • Nátrium
    13112 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    367.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    520.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1825 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1093 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    2807 micro
  • β-karotin
    14527 micro
  • β-crypt
    11663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1219 micro
Összesen 2293 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1037.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    874 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    187 micro
  • β-karotin
    968 micro
  • β-crypt
    778 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 152 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyünk fel 3 liter vizet forrni,rakjunk bele 3 evőkanál durva szemű sót.
  2. Közben leszedjüka kelbimbók felső leveleit, amennyiben szükséges. Vágjukle a kemény részét késsel. Mossukmeg, és vágjuk ketté.
  3. Asütőtököt hámozzukmeg, és szedjükki a magjait. Vágjukkockákra.
  4. Tegyük 8 percre a már felforrt vízbe a zöldségeket. Vegyükki a vízből egy merőkanállal, és szűrjük le őket. Ne öntsük ki a lábosban lévő forró vizet, mert kelleni fog a tészta kifőzéséhez.
  5. Melegítsük fel közben a tejet.
  6. Hevítsünk fel olívaolajat egy másik edényben, és 1 percig gyakori kevergetéssel pirítsuk a már felaprított hagymát. Tegyük bele a sütőtökötés a kelbimbókat. Öntsük fel fél pohár fehérborral, és kevergessük 3 percig.
  7. Adjuk hozzá a kakukkfűleveleit és a meleg tejet. Alacsony lángon főzzük. Tegyünk rá egy fedőt, de ne fedjük le teljesen. Addig várjunk, amíg a zöldségek teljesen beisszák magukba a tejet. Ehhez kb. 10 percet kell várni.
  8. Ne hagyjuk magára ezalatt az idő alatt, nehogy leégjen.
  9. Ennél a fázisnál a húsimádók belerakhatnak virslikarikákat avagy apróra vágott bacon szeleteket. Ebben az esetben plusz 3 percig főzzétek.
  10. Hús nélkül a vegetáriánusoknak is egy kiadós főétel lehet.
  11. Zárjuk le a gázt, sóval, borssal ízesítsük. Én peperoncinot adtam hozzá és kevés borsot. Parmezán sajtot reszeljünk rá.
  12. A forró vizű lábosba rakjuk bele a tésztát, és főzzük al dente keménységűre. Erre azért van szükség, mert a nagyon puha tésztát a gyomrunk nehezen emészti meg, míg a kicsit keményebb állagú tészta könnyen emésztődik.
  13. Amikor készen van, szűrjük le a tésztát, adjunk hozzá egy kis olívaolajat, a zöldséges szószt, és kevergessük egy kicsit.
  14. Amennyiben kicsit szárazra sikerült a zöldséges szósz, adjunk hozzá 1-2 kanál levet, amiben a tészta kifőtt.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 706
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 16.

Ajánló

A lilahagymát, amennyiben van rá lehetőség, helyettesítsük scalogno hagymával, mellyel lágyabb, ízhatást érhetünk el.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mivel már beköszöntött az ősz, gondoltam, itt az ideje valami újdonságnak idény zöldségekkel. A kelbimbó nem keserű, bátran ajánlom kisgyerekeknek is. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek