Szalvétagombóc recept

1 adag
479
kcal
Szalvétagombóc
Szalvétagombóc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudsz egy jó zsemlegombóc receptet? - kérdezte egyik ismerősöm. Mondtam neki, hogy tudok, de az nem egészen gombóc, hanem valami más, de mégis majdnem ugyanaz. Na, ezzel épp elég kíváncsivá tettem, szóval elkérte a receptet. Megkerestem, kézírással másoltam ki valahonnan még régebben, és úgy ahogy volt, lefénymásoltam neki. Kipróbálta, és annyira megszerette, hogy sokszor elkészítette azután is.
Én meg közben elvesztettem a saját cetlimet (folyton elvesztem a papírlapokon lévő receptjeimet...), és amikor az ismerősöm már ötvenedszer dicsérte nekem, hogy milyen finomra sikerült megint a szalvétagombócom, akkor elkértem tőle a receptjét. Ezen jót nevetett, de másnap már hozta is a saját kézírásommal írt receptemet újra fénymásolva, és kinagyítva, mert így talán nehezebben hagyom el. Egy változás azonban volt rajta. Odaírta a tetejére, hogy: Szuper!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vadas vagy bármilyen mártásos, szószos hús mellé köretnek nagyon finom. Vagy bármihez, amihez zsemlegombóc illik.
Arra viszont vigyázzunk, hogy a konyharuha ne legyen öblítő illatú, mert esetleg a gombócba is belefő, és nem vagyok benne biztos, hogy az passzolna bármilyen ételhez is. :)

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsemlegombóc másképpen, petrezselymes zsemlegombóc
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemléket kis kockákra vágjuk, és forró sütőben megpirítjuk.
  2. A margarinon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a finomra aprított petrezselyemzöldet.
  3. A tojásokat a tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, majd a zsemlekockákat, és alaposan elkeverjük.
  4. 2 db tiszta konyharuhát (vagy más vékony vásznat) meglisztezünk, és a masszát két egyenlő részre osztva, rúd alakúra formálva, a konyharuhákra tesszük, és szorosan feltekerjük. A hengerek két végét elkötjük (befőző gumi is alkalmas erre).
  5. Széles lábosban enyhén sós vizet forralunk, ebben főzzük kb. 20-25 percig fedő alatt, közben egyet-egyet fordítunk rajtuk.
  6. Ha megfőttek, kivesszük a vízből, kicsit hagyjuk hűlni, majd kitekerjük a konyharuhából.
  7. Szeletelve adjuk bármilyen szószos hús mellé köretnek.

statisztika

beküldve:
nézettség: 30 180
elküldve: 29
receptkönyben: 520
elkészítve: 13/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
263 recept

Hozzászólások (20)

birqcee
birqceecs, 2014-05-08 13:11

Kedves Fahéj!
Csak azert regisztraltam, hogy elmondhassam mennyire eszmeletlenul finomra sikeredett a szalvetagomboc :) csak ajanlani fogom, koszonom! :)

Fahéj
Fahéjp, 2014-05-09 14:15

Köszi, hogy elmondtad. Én is örülök, és szerintem másoknak is jó ez a megerősítés, akik nem tudják eldönteni, nekiálljanak-e.
Üdv: Fahéj

nagy misi
nagy misisze, 2013-05-08 02:13

KOSZI A RECEPTET,JONAK NEZ KI A HETVEGEN KIPROBALOM. OTLETKENT SUTOPAPIRBAN GONGYOLNI A VEGET BE KOTNI ES ABBA FOZNI KI. ZSIRPAPPIRNAK IS NEVEZIK.

AMERIKABAN EHEZ HASONLO HALPASZTAT FOZNEK IGY KI ZSIRPAPPIRBAN.

UDV :MARIKA.

Fahéj
Fahéjsze, 2013-05-08 12:20

Egy próbát mindenképp megér! Van, aki folfackban főzi ki, olvastam. :)
Üdv: Fahéj

Mariann8000
Mariann8000h, 2013-05-06 14:54

Jónak tünik.... ki fogom próbálni.
Nekem is van egy Szalvétás -gombóc receptem....
Ahhoz 5 db zsemle, 5 db tojás, tej a locsoláshoz, 1 ek. liszt, 10 dkg margarin, 1 fej vöröshagyma, bors, petrezselyem, só kell.
A zsemlét felkockázom, kissé megpirítom sütőben, majd egy nagyobb tálba téve meglocsolom tejjel, megforgatom benne, 1 ek. liszttel, borssal és apróra vágott petrezselyemmel megszóróm, átforgatom. A margarinban az apróra vágott hagymát megdinsztelem, kihűtöm és belekeverem az 5 tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét. Óvatosan összekeverem. Megvajazott nagyobb ruhaszalvétába rakom, szorosan összefogom és megkötöm erős cérnával. Lobogó vizben egy nagyobb edényben megfőzöm, először fél órát az egyik felét, majd megfordítva a másik felét. Kivéve tálra borítom és szeletelve tálalom.

Fahéj
Fahéjh, 2013-05-06 15:47

Az is biztos nagyon finom! Ki fogom próbálni alkalomadtán. :)

Babocska
Babocskak, 2012-10-23 14:01

Kedves Éva!
Ebédre ma vadast készítettem.De úgy voltam vele,hogy nem spagettit főzök ki mellé,mert már kicsit
unalmas! Hanem keresek valami jó zsemlegombóc receptet,így bukkantam a Te receptedre! :)
Most készítettem először,és isteni lett!!! És az a jó,hogy nem kellett vele pacsmagolni és nagyon guszta felkarikázva! Köszönöm,bekerült a receptkönyvembe!:) És ajánlani fogom az ismerőseimnek
is.Még egyszer köszönöm!
Annamari

Fahéj
Fahéjk, 2012-10-23 19:21

Kedves Annamari!
Örülök, hogy megtetszett a recept! Vadassal isteni lehetett, én legalábbis nagyon szeretem.
További szép estét!
Üdv: fahéj

Pandici
Pandicih, 2012-05-28 12:58

Kedves Éva!
Köszönöm a receptet. Ma készítettem vadas (Romváry Vilmos: Fűszerek könyvéből, ajánlom szeretettel!) köretének. Nagyon finom és tetszik, hogy nem kell a gombócokkal bajlódni. :D
Üdvözlettel: Andi

Fahéj
Fahéjh, 2012-05-28 13:13

Kedves Andi!
Szuper! :) Jaj, de ennék egy most kis vadast! Nem is tudtam, hogy a fűszerek könyvében receptek is vannak. Pedig megvan... Na majd most belenézek jobban. :)
Üdv: Éva

Csorbusz
Csorbuszk, 2012-05-15 09:10

A zsemlegombóctól valahogy mindig is rettegtem elkészíteni kezdő háziasszony létemre. Tegnap ráakadtam erre a receptre, vadas mellé megcsináltam. Irtó egyszerű, és nagyon finom. Most nyomtattam ki anyumnak is, próbálja ki ő is. Személy szerint ezentúl csak ezt csinálom vadas mellé:)
Köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéjk, 2012-05-15 11:34

Nagyon szívesen! Jaj, de ennék most egy kis vadassal én is, hogy így eszembe juttattad. :)
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Editv, 2011-08-28 19:11

Nagyon finom volt, csak egy kevés maradt, azt megeszem kaporszósszal, csak úgy...

Fahéj
Fahéjv, 2011-08-28 21:42

Úgy is finom, mert én is pont úgy tettem másnap... :)

Bató Edit
Bató Editv, 2011-08-28 19:10

Nagyon finom volt, csak egy kevés maradt, azt megeszem kaporszósszal, csak úgy...

Gyöngyi1980
Gyöngyi1980sze, 2011-08-24 11:55

Kedves Fahéj!
Tetszik a recept. Mentettem is, és örülök, hogy feltetted, mert régebben készítettem hasonlót, de a receptet én is elvesztettem. Arra emlékszem csak, hogy olajozott alufóliába kellett beletekerni a masszát és így főzni. Gyöngyi

Fahéj
Fahéjsze, 2011-08-24 13:14

Kedves Gyöngyi!
Alufóliában főzni még nem próbáltam, de biztos úgy is finom lenne.
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Editsze, 2011-08-24 11:51

Évikém!
Épp a hétvégén készülök vadast főzni. Ezt a gombócot fogom mellé megcsinálni, mert nagyon tetszik. Majd beszámolok róla.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéjsze, 2011-08-24 13:09

Kedves Edit!
Én legutóbb kaporszósszal és fasírttal ettem. :) Imádom a vadast, de sajna a családban csak egyedül, ezért igen ritkán készítem. Kíváncsian várom, hogy ízlik-e majd Nektek. Ha megmarad a gombócból, akkor én alufóliába csomagolom, és másnap leszeletelve megmikrózom, és akkor ugyanolyan jó lesz.
Puszi: Éva

Legfrissebb cikkek

Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Halloween éjjelén az amerikai gyerekek ajándékzsákmányolásra indulnak, ám sokan közülük nem tudják elfogadni az édességeket. Egy kampány azonban most rájuk is gondolt.
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.
479