Szalvétagombóc recept

1 adag
479
kcal
Szalvétagombóc
Szalvétagombóc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudsz egy jó zsemlegombóc receptet? - kérdezte egyik ismerősöm. Mondtam neki, hogy tudok, de az nem egészen gombóc, hanem valami más, de mégis majdnem ugyanaz. Na, ezzel épp elég kíváncsivá tettem, szóval elkérte a receptet. Megkerestem, kézírással másoltam ki valahonnan még régebben, és úgy ahogy volt, lefénymásoltam neki. Kipróbálta, és annyira megszerette, hogy sokszor elkészítette azután is.
Én meg közben elvesztettem a saját cetlimet (folyton elvesztem a papírlapokon lévő receptjeimet...), és amikor az ismerősöm már ötvenedszer dicsérte nekem, hogy milyen finomra sikerült megint a szalvétagombócom, akkor elkértem tőle a receptjét. Ezen jót nevetett, de másnap már hozta is a saját kézírásommal írt receptemet újra fénymásolva, és kinagyítva, mert így talán nehezebben hagyom el. Egy változás azonban volt rajta. Odaírta a tetejére, hogy: Szuper!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vadas vagy bármilyen mártásos, szószos hús mellé köretnek nagyon finom. Vagy bármihez, amihez zsemlegombóc illik.
Arra viszont vigyázzunk, hogy a konyharuha ne legyen öblítő illatú, mert esetleg a gombócba is belefő, és nem vagyok benne biztos, hogy az passzolna bármilyen ételhez is. :)

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsemlegombóc másképpen, petrezselymes zsemlegombóc
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemléket kis kockákra vágjuk, és forró sütőben megpirítjuk.
  2. A margarinon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a finomra aprított petrezselyemzöldet.
  3. A tojásokat a tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, majd a zsemlekockákat, és alaposan elkeverjük.
  4. 2 db tiszta konyharuhát (vagy más vékony vásznat) meglisztezünk, és a masszát két egyenlő részre osztva, rúd alakúra formálva, a konyharuhákra tesszük, és szorosan feltekerjük. A hengerek két végét elkötjük (befőző gumi is alkalmas erre).
  5. Széles lábosban enyhén sós vizet forralunk, ebben főzzük kb. 20-25 percig fedő alatt, közben egyet-egyet fordítunk rajtuk.
  6. Ha megfőttek, kivesszük a vízből, kicsit hagyjuk hűlni, majd kitekerjük a konyharuhából.
  7. Szeletelve adjuk bármilyen szószos hús mellé köretnek.

statisztika

beküldve:
nézettség: 31 184
elküldve: 29
receptkönyben: 526
elkészítve: 13/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
263 recept

Hozzászólások (20)

birqcee
birqceecs, 2014-05-08 12:11

Kedves Fahéj!
Csak azert regisztraltam, hogy elmondhassam mennyire eszmeletlenul finomra sikeredett a szalvetagomboc :) csak ajanlani fogom, koszonom! :)

Fahéj
Fahéjp, 2014-05-09 13:15

Köszi, hogy elmondtad. Én is örülök, és szerintem másoknak is jó ez a megerősítés, akik nem tudják eldönteni, nekiálljanak-e.
Üdv: Fahéj

nagy misi
nagy misisze, 2013-05-08 01:13

KOSZI A RECEPTET,JONAK NEZ KI A HETVEGEN KIPROBALOM. OTLETKENT SUTOPAPIRBAN GONGYOLNI A VEGET BE KOTNI ES ABBA FOZNI KI. ZSIRPAPPIRNAK IS NEVEZIK.

AMERIKABAN EHEZ HASONLO HALPASZTAT FOZNEK IGY KI ZSIRPAPPIRBAN.

UDV :MARIKA.

Fahéj
Fahéjsze, 2013-05-08 11:20

Egy próbát mindenképp megér! Van, aki folfackban főzi ki, olvastam. :)
Üdv: Fahéj

Mariann8000
Mariann8000h, 2013-05-06 13:54

Jónak tünik.... ki fogom próbálni.
Nekem is van egy Szalvétás -gombóc receptem....
Ahhoz 5 db zsemle, 5 db tojás, tej a locsoláshoz, 1 ek. liszt, 10 dkg margarin, 1 fej vöröshagyma, bors, petrezselyem, só kell.
A zsemlét felkockázom, kissé megpirítom sütőben, majd egy nagyobb tálba téve meglocsolom tejjel, megforgatom benne, 1 ek. liszttel, borssal és apróra vágott petrezselyemmel megszóróm, átforgatom. A margarinban az apróra vágott hagymát megdinsztelem, kihűtöm és belekeverem az 5 tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét. Óvatosan összekeverem. Megvajazott nagyobb ruhaszalvétába rakom, szorosan összefogom és megkötöm erős cérnával. Lobogó vizben egy nagyobb edényben megfőzöm, először fél órát az egyik felét, majd megfordítva a másik felét. Kivéve tálra borítom és szeletelve tálalom.

Fahéj
Fahéjh, 2013-05-06 14:47

Az is biztos nagyon finom! Ki fogom próbálni alkalomadtán. :)

Babocska
Babocskak, 2012-10-23 13:01

Kedves Éva!
Ebédre ma vadast készítettem.De úgy voltam vele,hogy nem spagettit főzök ki mellé,mert már kicsit
unalmas! Hanem keresek valami jó zsemlegombóc receptet,így bukkantam a Te receptedre! :)
Most készítettem először,és isteni lett!!! És az a jó,hogy nem kellett vele pacsmagolni és nagyon guszta felkarikázva! Köszönöm,bekerült a receptkönyvembe!:) És ajánlani fogom az ismerőseimnek
is.Még egyszer köszönöm!
Annamari

Fahéj
Fahéjk, 2012-10-23 18:21

Kedves Annamari!
Örülök, hogy megtetszett a recept! Vadassal isteni lehetett, én legalábbis nagyon szeretem.
További szép estét!
Üdv: fahéj

Pandici
Pandicih, 2012-05-28 11:58

Kedves Éva!
Köszönöm a receptet. Ma készítettem vadas (Romváry Vilmos: Fűszerek könyvéből, ajánlom szeretettel!) köretének. Nagyon finom és tetszik, hogy nem kell a gombócokkal bajlódni. :D
Üdvözlettel: Andi

Fahéj
Fahéjh, 2012-05-28 12:13

Kedves Andi!
Szuper! :) Jaj, de ennék egy most kis vadast! Nem is tudtam, hogy a fűszerek könyvében receptek is vannak. Pedig megvan... Na majd most belenézek jobban. :)
Üdv: Éva

Csorbusz
Csorbuszk, 2012-05-15 08:10

A zsemlegombóctól valahogy mindig is rettegtem elkészíteni kezdő háziasszony létemre. Tegnap ráakadtam erre a receptre, vadas mellé megcsináltam. Irtó egyszerű, és nagyon finom. Most nyomtattam ki anyumnak is, próbálja ki ő is. Személy szerint ezentúl csak ezt csinálom vadas mellé:)
Köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéjk, 2012-05-15 10:34

Nagyon szívesen! Jaj, de ennék most egy kis vadassal én is, hogy így eszembe juttattad. :)
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Editv, 2011-08-28 18:11

Nagyon finom volt, csak egy kevés maradt, azt megeszem kaporszósszal, csak úgy...

Fahéj
Fahéjv, 2011-08-28 20:42

Úgy is finom, mert én is pont úgy tettem másnap... :)

Bató Edit
Bató Editv, 2011-08-28 18:10

Nagyon finom volt, csak egy kevés maradt, azt megeszem kaporszósszal, csak úgy...

Gyöngyi1980
Gyöngyi1980sze, 2011-08-24 10:55

Kedves Fahéj!
Tetszik a recept. Mentettem is, és örülök, hogy feltetted, mert régebben készítettem hasonlót, de a receptet én is elvesztettem. Arra emlékszem csak, hogy olajozott alufóliába kellett beletekerni a masszát és így főzni. Gyöngyi

Fahéj
Fahéjsze, 2011-08-24 12:14

Kedves Gyöngyi!
Alufóliában főzni még nem próbáltam, de biztos úgy is finom lenne.
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Editsze, 2011-08-24 10:51

Évikém!
Épp a hétvégén készülök vadast főzni. Ezt a gombócot fogom mellé megcsinálni, mert nagyon tetszik. Majd beszámolok róla.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéjsze, 2011-08-24 12:09

Kedves Edit!
Én legutóbb kaporszósszal és fasírttal ettem. :) Imádom a vadast, de sajna a családban csak egyedül, ezért igen ritkán készítem. Kíváncsian várom, hogy ízlik-e majd Nektek. Ha megmarad a gombócból, akkor én alufóliába csomagolom, és másnap leszeletelve megmikrózom, és akkor ugyanolyan jó lesz.
Puszi: Éva

Legfrissebb cikkek

Heti menü: fűts a sütővel!
Heti menü: fűts a sütővel!
Egyre csípősebb az idő - fűteni úgyis kell, főzni szintén, miért ne intézzük a kettőt együtt? Sütőben készülő finomságokat kínálunk egész hétre!
Top 7 reggeli gyerekeknek
Top 7 reggeli gyerekeknek
Hét közben nincs időnk a gyerkőcök reggelijével bíbelődni: egy gyors szendvics, esetleg müzli joghurttal, gyümölcs a tízórai mellé, és már indulunk is, különben elkésünk.
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Hogy milyen a jó perec? Eddig fogalmam sem volt, mert igazság szerint sosem rajongtam érte. A gyerekek megvesznek érte, de mi a titka, hogy még a felnőttek is imádják?
479