r
Nosalty Logó

Szaftos bakonyi sertésszelet

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Szaftos bakonyi sertésszelet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 937 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3744 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.8 g

Zsír

  • Összesen
    63.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1595 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    761 mg
  • Nátrium
    542 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    442.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    264 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1158 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 937 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    239.3 g

Zsír

  • Összesen
    252.8 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6380 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    525 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    332 mg
  • Foszfor
    3043 mg
  • Nátrium
    2170 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1769.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    515 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    245 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    885 mg
  • Retinol - A vitamin:
    415 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    1056 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 3744 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    163 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 132 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, majd felforrósított serpenyőben 2 evőkanál zsíron előpirítjuk őket. Kérget sütünk mindkét oldalukra, majd kiszedjük, és félre tesszük őket.
  2. A visszamaradt zsiradékon a gombát magas hőfokon hirtelen lepirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük .
  3. Ugyanebben a serpenyőben a kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
  4. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és megszórjuk pirospaprikával (ennél a lépésnél vegyük le a tűzről a serpenyőt, vagy csökkentsük a hőfokot).
  5. Erre jöhet az apró kockákra vágott paradicsom és paprika, ezt pár perc párolás után felöntjük 3-4 dl alaplével vagy vízzel.
  6. Megszórjuk köménnyel, majoránnával, és sózzuk, borsozzuk, majd addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk az egészet.
  7. A tejfölt csomómentesre keverjük a keményítővel és egy nagy kanál szafttal (hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön), majd belekeverjük az alapba, és hagyjuk, hogy sűrűn kevergetve felforrjon és besűrűsödjön.
  8. Visszatesszük bele a lepirított gombát, majd a hússzeleteket is, egyesével. Lefedjük, és lassú tűzön átpároljuk, 10-15 percig. Ha megpuhult a hús, és összeállt a ragu, akkor elkészült az étel.
  9. Nokedlivel, tejföllel, valamint friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 23 alkalommal
  • Receptkönyvben: 209
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 154
  • Össznézettség: 13206
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szaftos bakonyi sertésszelet
Gerzsenyi Flóra 379 recept

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ami megkönnyíti a dolgotokat, hogy zökkenőmentesen össze tudjatok dobni egy jó nagy adaggal, mondjuk hétvégére a családnak. Tökéletesen szaftos és omlós hús gazdag, krémes gombás raguban. Tésztával, rizzsel vagy galuskával tálaljuk, no meg persze savanyúsággal, valamint egy nagy adag tejföllel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Már az előszezonban is élénk Horvátország turizmusa

A magyar utazók körében igen népszerű Horvátország már most is bizsergő turisztikai életről számolhat be. A csodás tengerpartok és kiváló gasztronómia mellett az is vonzóvá teheti Horvátországot az utazók szemében, hogy az ország egyre nagyobb figyelmet fordít a fenntartható turizmusra.

Nosalty

További cikkek

7 recept, amiben használhatsz vaj helyett olajat

A főzéshez és sütéshez használt zsiradékok közül a vaj és az olaj a leggyakrabban bevetett: előbbi karakteresebb ízt ad, azonban borsos ára miatt mégsem tudunk belőle akkora mennyiségeket használni. Ezért gyakran olajra cseréljük, persze ez nem mindig lehetséges.