Szabolcsi almás máktorta vujutkától recept

Szabolcsi almás máktorta vujutkától
Szabolcsi almás máktorta vujutkától
125 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megkóstoltam én is az ország tortáját, majd mikor elolvastam a receptet, nagyon megijedtem, hogy ezt akkor hogy is kéne? A többi netes háziasított recepteket olvasva azt vettem észre, hogy vagy túlontúl elbagatellizálták, vagy még mindig olyan hozzávaló kellett, amit én nem tartok otthon. Így picit átgondoltam az előzőeket.

Frissítés: Ha valaki inkább kihagyná a pudingport, akkor készítsen inkább sárga krémet. Itt a receptje: Sárga krém: 5 tojássárgája 5 púpozott evőkanál cukor (10 dkg) 3 púpozott evőkanál liszt (6 dkg) 6 dl tej vanília (vagy 1 rúd kikapart belseje, vagy 1 kiskanálnyi aroma, esetleg 1 zacskó vaníliás cukor). A tojások sárgáját a cukorral kifehéredésig kell keverni. Majd a lisztet is bele kell keverni. Ezalatt a tejet fel kell forralni, majd fokozatosan összekeverni a kettőt, a tűzről levéve. Majd tűzre visszatéve addig keverni, amíg annyira besűrűsödik, hogy a kanálon jól rajta maradjon. Ha elég sűrű, le kell venni a tűzről, és időnként megkeverve ki kell hűteni.

hozzávalók / 9 adag

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

ajánlat

Nem olyan bonyolult, mint első olvasásra tűnik. Az íze nem túl édes, pont ezért, aki kevésbé édesszájú, mint én is, szereti.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szabolcsi almás máktorta háziasabban, almás süti, mákos krémes, ország tortája
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először az almás tölteléket készítjük el. Egy serpenyőbe tesszük a megpucolt és lereszelt almákat, meghintjük a cukorral, citromlét facsarunk rá, megszórjuk őrölt fahéjjal, és közepes lángon -a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le-, addig pároljuk, amíg a levét elpárologtatja, ekkor beletesszük egy tálba és hagyjuk kihűlni. Ha szükséges, teszünk hozzá zabpelyhet, hogy ne legyen nagyon folyós.
  2. Elkészítjük a vaníliás krémet. Egy tálban a pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy kevés tejet csomómentesen elkeverünk. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingos keveréket, amivel addig főzzük, amíg egy sűrű pudingot nem kapunk. Levesszünk a tűzről és vízfürdőben lehűtjük a krémet. Amikor kihűlt, összekeverjük a 4 dl felvert habtejszínnel. Hűtőben tovább dermeszthetjük a krémet.
  3. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a 6 tojás sárgáját, a fahéjat, sót és a darált mákot, és a 2 ek almás töltelék. Végül belekeverjük a zabpelyhet és annyi lisztet, hogy ne legyen túl folyós.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. (Én egy kisebb tepsit -30*25 cm- használtam, ami azért jó, mert a lapokat nem kell vagdosni. De lehet nagyot is használni, aztán elfelezni a lapokat.)
  5. A tepsit sütőpapírral béleljük. A masszából 5 lapot kell kisütni a kis tepsiben (nekem a képen látható sütinél még nem sikerült, mert rosszul osztottam el a masszát), a lapok jó vékonyak legyenek, max 3-4 mm-esek. A sülés -mivel vékonyak a lapok- nem tart sokáig. Ha kisült a sütőpapírt le lehet húzni róla nem törik a tészta, és újra lehet hasznosítani. Így csináljuk a következő 4 lapnál is.
  6. A sütit a következőképpen állítjuk össze: egy tálcára alulra rakunk egy lapot, erre kenünk a vaníliás krémből, ne sajnáljuk. Majd ráfektetjük a következő lapot, a második réteg az almás töltelék legyen. A harmadik a vaníliás krém, a negyedik ismét almás töltelék legyen. A végén ráborítjuk az utolsó lapot, és szépen bekenjük a maradék töltelékkel a süti tetejét és oldalát is. A süti oldalát és akár a tetejét is megszórhatjuk darált mákkal, a tetejére tehetünk néhány szelet almát is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 491
elküldve: 5
receptkönyvben: 154
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

vujutka

Mióta szakács: 2012.06.03.
15 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Youtzi
Youtzi h, 2013-02-18 16:49

Kedves Vujutka!
Mindent a recepted szerint készítettem és nagyon-nagyon finom lett!:) A tészta is, a krém is, minden! Biztos vagyok benne, hogy máskor is megcsinálom!;)

vujutka
vujutka / vujutka k, 2013-02-19 11:08

Nagyon örülök hogy jól sikerült és tetszett a végeredmény. Örvendeztess meg vele minél több embert:) További jó sütést főzést kívánok:)

Zera75
Zera75 v, 2013-01-06 13:22

Én megsütöttem, nekem a tésztája nem lett valami tuti. Már amikor készítettem gyanakodtam (sok a szárazanyag), a zabpehely minek bele? Szerintem anélkül jobb lett volna.
Sárgakrém helyett pedig a te recepted szerintit készítettem. Tök jó kis krém. Ja én cukrász vok, nem nagy kihívás a sárgakrém, de azért szerintem ez egyszerűbb. Az almát pedig karamellizáltam hozzá.

vujutka
vujutka / vujutka szo, 2013-01-12 19:43

Hát valóban több benne a szárazanyag, én is kísérleteztem vele mire megfelelő lett. Eléggé sűrű lesz, a zabpehely a köles pehely helyett került bele( az eredeti recept azt tartalmazott) gondolom a liszt helyett kell bele ami felveszi a nedves anyagokat. Én azt tapasztaltam hogy a sima bögrés mákos almával nem megfelelő hozzá mert nem elég masszív a tésztája. Szóval én azt javaslom hogy ha száraznak érzed almából tegyél bele többet. Amikor a sütőpapírra teszed kell vele művészkedni hogy szépen egyenletesen eloszlasd még így is, de nem lehetetlen:) A karamellizálás nagyon jó ötlet ki fogom próbálni:) Köszönöm hogy megosztottad velem a tapasztalatokat:) remélem ismét meg fogod sütni és az instrukcióim után jobban sikerül a tésztád:)

era972
"Inom" / era972 szo, 2013-01-05 21:53

Szia! Én még nem kóstoltam az ország tortáját,de régóta kacsintgatok rá.Tetszik a recepted-sárga krém ide vagy oda! :) Nem tudom,miért kell ilyen durván megsérteni vkit! Nekem személy szerint azért tetszik a Nosalty,mert hétköznapi konyhatündérek szerkesztjük! :) Ebbe pedig minden belefér,akár többször is,mert egyik sem hasonlít a másikra!! Én mentettem!! További sok sikert !
Üdv: Era.

vujutka
vujutka / vujutka szo, 2013-01-12 19:52

Igazán köszönöm:) Nagyon finom tényleg úgyhogy ha időd van mindenképpen készítsd el, nem fogod megbánni. Hát sajnos a rosszindulat népbetegség nálunk..tudni kell kezelni ugyanakkor tanulni belőle. Szerencsére azért több kedves szakács van itt, akik értik miről is szól ez az egész, mint kötözködő. Viszont kívánok neked sok sok finom falatot és annál több elégedett vendéget:)

Salamon Csilla
Salamon Csilla / Salamon Csilla szo, 2012-12-08 11:25

Kedves Vujutka:)
Szerintem is nagyon jó recept én is kifogom próbálni:)Ne engedd,hogy pár ember kedved szegjék:)
További jó sütés-főzést kívánok:)
Csilla:)

vujutka
vujutka / vujutka szo, 2012-12-08 11:32

Igazán örülök hogy tetszik:) Remélem a végeredmény is ízleni fog:)Fel sem veszem a rosszindulatú megjegyzéseket, de azért nem hagyom szó nélkül:)
Köszönöm a kedvességed. Viszont neked is, jó sütést-főzést:)
Jutka

jolci
jolci cs, 2012-12-06 12:03

Csak azért is ezt sütöm meg Karácsonyra! Biztos vagyok benne,hogy fincsi lesz.
A sok főokos meg pukkadjon meg!

vujutka
vujutka / vujutka cs, 2012-12-06 13:15

Hajrá! Nem fogod megbánni én már legalább 3 szor megsütöttem és mind egy szálig elfogyott:) Nagyon örülök hogy tetszik:)

Barnáné Szamos Ildikó
Barnáné Szamos Ildikó cs, 2012-12-06 10:23

Ne is törődj ilyen hozzászólásokkal.Én még sosem ettem ilyen tortát,de nekem tetszik az általad leírt változat. Elvégre ,ha valamit el lehet készíteni egyszerűbben is, akkor miért ne tennénk.

vujutka
vujutka / vujutka cs, 2012-12-06 10:27

Nagyon szépen köszönöm a kedvességed jól esett ezután. Örülök, hogy azért van aki egyetért velem:)

Boribon
Boribon / Boribon cs, 2012-12-06 01:16

Ennek a receptnek szerinted mi ertelme van? Nezd meg a maktorta kategoriat, ott van par IGAZI receptje az orszag tortajanak. Ezzel szemben a te recepted 1. tok felesleges, mivel mar fenn van egy par recept 2. csak egy gyenge, igenytelen verzioja a tobbinek. A tobbi torta igazi fozott sargakremmel keszul, a tied pedig kritan aluli. Ha van egy eredeti recept, mi a banatnak kell atvarialnod pudingra?! Meg se probald azt irni, hogy igy gyorsabb, mert 1. sargakremet fozni kb. 5 perccel lenne hosszabb, 2. akinek nincs ideje, ne susson tortat, ennyi. Bocs a hangnemert, de ez a recept egyenesen felhaborito, az igazi megcsufolasa.

vujutka
vujutka / vujutka cs, 2012-12-06 09:33

Nem hiszem hogy kritikán aluli, az tény hogy nem egy cukrász remekmű, de ez az oldal arról szól hogy a szakácsok megosztják tapasztalataikat és kipróbált receptjeiket másokkal. Ha annyira vacak lenne ez a recept akkor nem mentette volna el senki. A sárga krém azért maradt ki mert nem akartam több tojást felütni, meg lehet reformálni és főzni bele sárga krémet mint mondtad nem ördöngösség!!! Én kiváltottam, szívem joga ha másnak is megfelel így akkor annak is! Az hogy hány változata lehet fenn egy receptnek azt meg ne te döntsd el kérlek..más is fenn van többszörösen, azokhoz is lehet menni felháborodva kritizálni. Nem kell elmenteni és többet rá se nézni ha a te igényes választékos ízlésednek ez nem felel meg. Köszönöm ezeket a kedves gondolatokat..igazán üdítő volt.

704