Püspökkenyér 2. recept

Püspökkenyér 2.
Püspökkenyér 2.
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiváló karácsonyi édesség, de bármikor elkészíthető. Péter Jánosné süteményeskönyve nyomán készült.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A csokimázhoz

  • 12 dkg porcukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 dkg vaj
  • 6 ek víz (forró)

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

elkészítés

  1. A tojások sárgáit a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a mazsoltát, az aszalt sárgabarackot, a durvára vagdalt diót. Hozzákeverjük a lisztet, amibe előzőleg késhegynyi szódabikarbónát kevertünk. Végül óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjéket.
  2. Kikent, lisztezett őzgerinc sütőbe öntjük, és 175 fokos légkeveréses sütőben kb. 45 percig sütjük. Érdemes megnézni egy hurkapálcikával időnként, hogy megsült-e. (Az őzgerinc sütő kb. 11x30 cm-es.) A formában hagyjuk kihűlni.
  3. Elkészítjük a csokimázat: a porcukrot a kakaóporral összekeverjük, majd adunk hozzá 6 ek forróvizet és a vajat.
  4. A kihűlt sütit leöntjük vele. Dermedés után szeleteljük.


statisztika

beküldve:
nézettség: 48 840
elküldve: 22
receptkönyben: 880
elkészítve: 31/56
Facebookon megjelent: -

szakács

Panini

Mióta szakács: 2009.09.26.
10 recept

Hozzászólások (25)

Amaerilde
Amaerildeh, 2013-10-07 21:57

Elkészítettem ezt a püspökkenyeret nemrégiben, és nagyon finom lett! A darabos belevalókon módosítottam kicsit: összesen 30 dkg-nyi tömegű étcsokidarabka, durvára vágott dió, mogyoró illetve mandula és apróra kockázott birsalmasajt került bele. Mivel a csokit beletettem, mázat nem tettem rá, csak megszórtam porcukorral. Nagyon finom lett!

KisEdi
KisEdip, 2013-06-28 09:10

Én már kétszer is elkészítettem ezt a sütit, és remekül sikerült! A tésztához szoktam löttyinteni egy pici tejet, ha száraznak találom. Remek recept!

Lamilla
Lamillaszo, 2013-03-09 23:18

Én már többször is megsütöttem, és szerintem nagyon finom, kipróbáltam folyékony édesítőszerrel is, és nekem úgy is működött :-) Néha teszek bele egy-két evőkanál joghurtot is, és úgy is finom :-)

iliameli
iliameliv, 2013-02-10 09:08

Kedves sütő- főzőtársak!

Higgyétek el, hogy nem hagytam ki semmi összetevőt a receptből!! Péter Jánosné süteményes könyvéből való a recept, tehát nem én találtam ki! Viszont a fotón az általam készített püspökkenyér látható. Többször is megsütöttem, és nekem sikerült. Kicsit szárazabbnak tűnik a tésztája, mint más püspökkenyereké, de a végeredmény egy nagyon finom süti!

Jó sütést kívánok!
Panini

apus112
apus112szo, 2013-02-09 18:12

Kedves Grado,inkább süss mákosgilisztát az biztos sikerülni fog...sok sikert!!!

fonicia
foniciacs, 2012-08-30 11:45

Kedves Panini! Ismételten megsütöttem( sokadjára) a sütit és elmondhatom hogy isteni!!! Nem értem a többieknek mi lehetett a gond?? Nekem mindig sikerül, és habkönnyű a tésztája. amit éppen itthon találok azt dobálom bele és hamar elkészül! köszönjük a receptet!!!

iliameli
iliamelics, 2012-08-30 12:01

Kedves fonicia!

Örülök, hogy sikerült, hisz szerintem is tökéletes a recept! Én sem tudom, miért nem sikerült a többieknek...
További jó sütögetést kívánok!

Panini

makrela
makrelacs, 2012-02-16 16:09

Én már többször megsütöttem, igaz keveréskor kicsit száraznak tűnik, de nekem a végeredmény tökéletes lett és mindenkinek nagyon ízlett.

grado
gradok, 2011-12-27 16:46

A sok dícséretet olvasva én is megsütöttem és a következő tapasztalatot vontam le. A receptet leíró valószínű kihagyott valamit /feltehetően vaj, vagy egyéb zsiradék, esetleg a tojások számát jelölte meg helytelenül/ mert a végeredmény siralmas lett. Száraz mint a parketta, szinte ehetetlen. Lányok, asszonyok! Mielőtt leírtok egy receptet, vagy dícsérő megjegyzéseket tesztek közzé, ajánlom, tényleg süssétek meg a süteményt!

iliameli
iliamelisze, 2011-12-28 08:26

Már megbocsáss grado, de ez a sütemény nálunk már nem először meg volt sütve, és tökéletesre sikerült! Ráadásul Péter Jánosné szakácskönyvéből való a recept, úgyhogy nem magam találtam ki. A fotón is az általam sütött süti látható!!! Sajnálom, ha nem tetszett.

mylka01
mylka01v, 2011-12-25 15:49

sziasztok! nem mertem belefogni-biztos nem kell bele vaj v egyéb zsiradék? Attól tartok tul száraz lesz ezek nélkül. Kösz, ha válaszolnátok! :-)

SDetty
SDettyv, 2011-07-31 14:48

Szuper recept, nagyon fincsi a süti! :) Életem első püspökkenyerét ez alapján csináltam pár hete és hibátlan lett, így ma dupla adagot kellett újra sütnöm itthon. :) Én a csokimázat simán margarinnal és Katicával csinálom, úgy is jó lesz. ;) :)
Köszi a receptet még egyszer és bátran próbálja ki mindenki, még az is, aki kezdő, mint én. ;) :)

arnoldbaba
arnoldbabak, 2010-12-28 08:53

Igazán fincsi süti, a családomban nagy sikert aratott! Köszi a receptet!

csekemarta
csekemartah, 2010-12-27 19:31

Szia,elkészítettem és nekem ez lett karácsonykor a kedvencem.Köszönöm.

Tímea80
Tímea80cs, 2010-12-23 21:00

Nagyon finom! Nagyon könnyű elkészíteni! Szóval tökéletes:) Épp ezt eszem :)

iliameli
iliamelip, 2010-12-24 09:04

Kedves Tímea!

Örülök, hogy ízlik! Békés Ünnepeket kívánok!
Panini

Cherrycat
Cherrycatsze, 2010-12-22 17:46

Sziasztok!
Én épp most készítettem el a püspökkenyeret, de raktam bele egy kis mézeskalács fűszerkeveréket. Ajánlom mindenkinek:) Kellemes karácsonyi íze lett tőle.
A tetejére pedig aprított diákcsemegét szórtam, így még látványosabb lett a süti!
Köszi a receptet!
_)

kotkoda-kotkoda
kotkoda-kotkodak, 2010-11-30 23:58

Nagyon szeretjük a püspökkenyeret, karácsonykor elmaradhatatlan. A tésztába diákcsemegét szoktam tenni, apróra vagdalom a nagyobb kesudió, vagy más magokat. Egy kis zselés szaloncukrot is darabolok bele.
Amitől nagyon finom és illatos lesz: mielőtt hozzáfogok az elkészítéséhez, egy narancs héjából szeleteket vágok és apróra vágom, jól megcukrozom és amikor már minden benne van a sütiben, akkor kicsit kinyomkodom a cukortól és utoljára beleteszem.

Murnio
Murnioh, 2010-03-29 13:38

:) Annyi volt a gond nálam (lehet hogy bénáztam :P), hogy a kakaópor picit csomós maradt, a forróvíz nem oldotta fel teljesen az alapanyagokat. Azért gondolom, hogy egyszerűbb összefőzni az egészet mert akkor teljesen csomómentes lesz, nekem így jobban szokott sikerülni. M.

villers
villersk, 2010-03-30 15:03

Én értettem, és csak vicceltem, mert az írtad: "így kevésbé csomómentes a máz", ami ugye azt jelenti, hogy csomósabb lesz a máz. De nem akartalak megbántani tényleg, csak olyan jópofa volt az elírás :o)))

Murnio
Murnioh, 2010-03-29 09:59

Nagyon finom süti :) Köszi a receptet!
A csokimáz esetében szerintem jobb megoldás forró víz helyett, ha tűzhelyen gyorsan összeforraljuk a kakaót, cukrot, vajat és akkor kevésbé csomómentes a máz :)
Szép napot!!

villers
villersh, 2010-03-29 13:35

Az miért jó, ha kevésbé "csomómentes" ? Bocs, de nem tudtam kihagyni :)))

NoSalty
NoSaltyv, 2009-11-08 11:08

2009. november 7-én ezt a receptet nézték meg a legtöbben.

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
836