Püspökkenyér 2. recept

Kalória?
Püspökkenyér 2.
Püspökkenyér 2.
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiváló karácsonyi édesség, de bármikor elkészíthető. Péter Jánosné süteményeskönyve nyomán készült.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A csokimázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások sárgáit a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a mazsoltát, az aszalt sárgabarackot, a durvára vagdalt diót. Hozzákeverjük a lisztet, amibe előzőleg késhegynyi szódabikarbónát kevertünk. Végül óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjéket.
  2. Kikent, lisztezett őzgerinc sütőbe öntjük, és 175 fokos légkeveréses sütőben kb. 45 percig sütjük. Érdemes megnézni egy hurkapálcikával időnként, hogy megsült-e. (Az őzgerinc sütő kb. 11x30 cm-es.) A formában hagyjuk kihűlni.
  3. Elkészítjük a csokimázat: a porcukrot a kakaóporral összekeverjük, majd adunk hozzá 6 ek forróvizet és a vajat.
  4. A kihűlt sütit leöntjük vele. Dermedés után szeleteljük.


statisztika

beküldve:
nézettség: 56 393
elküldve: 27
receptkönyben: 920
elkészítve: 45/69
Facebookon megjelent: -

szakács

Panini

Mióta szakács: 2009.09.26.
10 recept

Hozzászólások (27)

Diaciciri
Diaciciri k, 2014-12-09 19:42

Megsütöttem! Én tettem hozzá egy kis margarint, így eszméletlenül finom lett a tésztája! Én durvára darabolt diót, és darabolt narancsos zselés szaloncukrot tettem bele. A narancs miatt tiszta karácsony íze lett!!! :D

Zoralina0719
Zoralina0719 szo, 2014-07-12 23:03

Finom süti,de a csokimázzal gondok vannak. Túl sok a 6evőkanál forró víz,mert nagyon folyós lett. Pici tejjel finomabb szerintem (kb. 3ek),és a tűzhelyen melegítve.

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde h, 2013-10-07 21:57

Elkészítettem ezt a püspökkenyeret nemrégiben, és nagyon finom lett! A darabos belevalókon módosítottam kicsit: összesen 30 dkg-nyi tömegű étcsokidarabka, durvára vágott dió, mogyoró illetve mandula és apróra kockázott birsalmasajt került bele. Mivel a csokit beletettem, mázat nem tettem rá, csak megszórtam porcukorral. Nagyon finom lett!

KisEdi
Edi / KisEdi p, 2013-06-28 09:10

Én már kétszer is elkészítettem ezt a sütit, és remekül sikerült! A tésztához szoktam löttyinteni egy pici tejet, ha száraznak találom. Remek recept!

Lamilla
Lamilla / Lamilla szo, 2013-03-09 23:18

Én már többször is megsütöttem, és szerintem nagyon finom, kipróbáltam folyékony édesítőszerrel is, és nekem úgy is működött :-) Néha teszek bele egy-két evőkanál joghurtot is, és úgy is finom :-)

iliameli
Panini / iliameli v, 2013-02-10 09:08

Kedves sütő- főzőtársak!

Higgyétek el, hogy nem hagytam ki semmi összetevőt a receptből!! Péter Jánosné süteményes könyvéből való a recept, tehát nem én találtam ki! Viszont a fotón az általam készített püspökkenyér látható. Többször is megsütöttem, és nekem sikerült. Kicsit szárazabbnak tűnik a tésztája, mint más püspökkenyereké, de a végeredmény egy nagyon finom süti!

Jó sütést kívánok!
Panini

apus112
apus112 szo, 2013-02-09 18:12

Kedves Grado,inkább süss mákosgilisztát az biztos sikerülni fog...sok sikert!!!

fonicia
fonicia cs, 2012-08-30 11:45

Kedves Panini! Ismételten megsütöttem( sokadjára) a sütit és elmondhatom hogy isteni!!! Nem értem a többieknek mi lehetett a gond?? Nekem mindig sikerül, és habkönnyű a tésztája. amit éppen itthon találok azt dobálom bele és hamar elkészül! köszönjük a receptet!!!

iliameli
Panini / iliameli cs, 2012-08-30 12:01

Kedves fonicia!

Örülök, hogy sikerült, hisz szerintem is tökéletes a recept! Én sem tudom, miért nem sikerült a többieknek...
További jó sütögetést kívánok!

Panini

makrela
makrela cs, 2012-02-16 16:09

Én már többször megsütöttem, igaz keveréskor kicsit száraznak tűnik, de nekem a végeredmény tökéletes lett és mindenkinek nagyon ízlett.

grado
grado k, 2011-12-27 16:46

A sok dícséretet olvasva én is megsütöttem és a következő tapasztalatot vontam le. A receptet leíró valószínű kihagyott valamit /feltehetően vaj, vagy egyéb zsiradék, esetleg a tojások számát jelölte meg helytelenül/ mert a végeredmény siralmas lett. Száraz mint a parketta, szinte ehetetlen. Lányok, asszonyok! Mielőtt leírtok egy receptet, vagy dícsérő megjegyzéseket tesztek közzé, ajánlom, tényleg süssétek meg a süteményt!

iliameli
Panini / iliameli sze, 2011-12-28 08:26

Már megbocsáss grado, de ez a sütemény nálunk már nem először meg volt sütve, és tökéletesre sikerült! Ráadásul Péter Jánosné szakácskönyvéből való a recept, úgyhogy nem magam találtam ki. A fotón is az általam sütött süti látható!!! Sajnálom, ha nem tetszett.

mylka01
mylka01 v, 2011-12-25 15:49

sziasztok! nem mertem belefogni-biztos nem kell bele vaj v egyéb zsiradék? Attól tartok tul száraz lesz ezek nélkül. Kösz, ha válaszolnátok! :-)

SDetty
SDetty v, 2011-07-31 14:48

Szuper recept, nagyon fincsi a süti! :) Életem első püspökkenyerét ez alapján csináltam pár hete és hibátlan lett, így ma dupla adagot kellett újra sütnöm itthon. :) Én a csokimázat simán margarinnal és Katicával csinálom, úgy is jó lesz. ;) :)
Köszi a receptet még egyszer és bátran próbálja ki mindenki, még az is, aki kezdő, mint én. ;) :)

arnoldbaba
arnoldbaba k, 2010-12-28 08:53

Igazán fincsi süti, a családomban nagy sikert aratott! Köszi a receptet!

Cherrycat
Cherrycat sze, 2010-12-22 17:46

Sziasztok!
Én épp most készítettem el a püspökkenyeret, de raktam bele egy kis mézeskalács fűszerkeveréket. Ajánlom mindenkinek:) Kellemes karácsonyi íze lett tőle.
A tetejére pedig aprított diákcsemegét szórtam, így még látványosabb lett a süti!
Köszi a receptet!
_)

kotkoda-kotkoda
kotkoda-kotkoda k, 2010-11-30 23:58

Nagyon szeretjük a püspökkenyeret, karácsonykor elmaradhatatlan. A tésztába diákcsemegét szoktam tenni, apróra vagdalom a nagyobb kesudió, vagy más magokat. Egy kis zselés szaloncukrot is darabolok bele.
Amitől nagyon finom és illatos lesz: mielőtt hozzáfogok az elkészítéséhez, egy narancs héjából szeleteket vágok és apróra vágom, jól megcukrozom és amikor már minden benne van a sütiben, akkor kicsit kinyomkodom a cukortól és utoljára beleteszem.

Murnio
Murnio h, 2010-03-29 13:38

:) Annyi volt a gond nálam (lehet hogy bénáztam :P), hogy a kakaópor picit csomós maradt, a forróvíz nem oldotta fel teljesen az alapanyagokat. Azért gondolom, hogy egyszerűbb összefőzni az egészet mert akkor teljesen csomómentes lesz, nekem így jobban szokott sikerülni. M.

villers
villers k, 2010-03-30 15:03

Én értettem, és csak vicceltem, mert az írtad: "így kevésbé csomómentes a máz", ami ugye azt jelenti, hogy csomósabb lesz a máz. De nem akartalak megbántani tényleg, csak olyan jópofa volt az elírás :o)))

Murnio
Murnio h, 2010-03-29 09:59

Nagyon finom süti :) Köszi a receptet!
A csokimáz esetében szerintem jobb megoldás forró víz helyett, ha tűzhelyen gyorsan összeforraljuk a kakaót, cukrot, vajat és akkor kevésbé csomómentes a máz :)
Szép napot!!

villers
villers h, 2010-03-29 13:35

Az miért jó, ha kevésbé "csomómentes" ? Bocs, de nem tudtam kihagyni :)))

Legfrissebb cikkek

A hét szakácsa: BeePoo
A hét szakácsa: BeePoo
Eheti kiemelt szakácsunk, Ramóna fiatal kora ellenére már kitűnően süt-főz. Nem is csoda, hiszen olyan szerencsés, hogy dédije a mai napig segíti őt a konyha útvesztőjében.
Top 7 laktató saláta 400 kcal alatt
Top 7 laktató saláta 400 kcal alatt
Egy saláta is lehet tartalmas, ha sikerül jól összeválogatnunk az alkotórészeit. Kezdjük például magas energiatartalmú hüvelyesekkel és fűszerezzük ízlés szerint!
A rettegett terhességi cukorbetegség
A rettegett terhességi cukorbetegség
Magyarországon minden 15-20. kismamát érint a várandósság alatt kialakuló cukorbetegség. Lássuk, milyen étrendi kihívásokkal kell szembenézniük!
Ilyen hűtőt szeretünk
Ilyen hűtőt szeretünk
Szeretnéd elkerülni az ételpazarlást, és gazdagodnál egy csodás konyhai társsal? Akkor az új Supreme NoFrost termékcsalád innovatív technológiája segít Neked. (x)
836