r
Nosalty Logó

Párolt bukta vagyis szilvalekváros gőzgombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vass Ivetta
Párolt bukta vagyis szilvalekváros gőzgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 964 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 3859 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 262 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    547.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 964 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    83.6 g

Zsír

  • Összesen
    132.4 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2189.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    611 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    873 mg
  • Nátrium
    307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    566.7 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    248.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    418 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    883 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    351 micro
Összesen 3859 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 dl tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Egy kelesztőtálba beletesszük a lisztet, cukrot, csipet sót, felfuttatott élesztőt, a langyos tejben elkevert egész tojást, 2 evőkanál olajat, és szükség szerint még a vizet, hogy elég lágy legyen a tészta. Simává dagasztjuk, és hagyjuk meleg helyen kelni duplájára.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, és kiszaggatjuk a nagyobb köröket. Minden második kör közepébe teszünk 1 teáskanál sűrű szilvalekvárt, és letakarjuk másik üres körrel. Összenyomkodjuk a széleit, nehogy kifolyjon a lekvár. Kicsit körbeforgatjuk, és hagyjuk még kicsit kelni.
  4. Egy nagyobb lábasba rakunk pároló, lyukacsos edényt, megtöltjük vízzel, hogy a víz csak a pároló edény alá kerüljön, mert nem szabad, hogy a gombócok vízben legyenek. Lábast letakarjuk fedővel, és felforraljuk vizet. Mikor már víz forr, a pároló edényre rakunk egyszerre 3 vagy 4 db gombócot kb. 2 cm-es távolságra egymástól, letakarjuk szorosan fedővel, és gőzöljük 10 percig. Utána egy lapos szedőkanál segítségével kiszedjük a gombócokat egy tálba, és mehet a következő adag a gőzbe.
  5. A vajat felolvasztjuk, és meglocsoljuk vele kész gőzgombócok tetejét, és megszórjuk cukrozott darált mákkal, dióval vagy instant kakaóporral.
  • Elkészítettem: 80 alkalommal
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 7144
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Párolt bukta vagyis szilvalekváros gőzgombóc
Vass Ivetta 4 recept

Gyerekkorom óta egyik kedvenc ételem. Tulajdonképpen szlovák és cseh nemzeti ételekhez tartozik. Szlovákiában, ahonnan én is származom, nevezik párolt buktának. A szlovák nagymamám és édesanyám is gyerekkoromban gyakran csináltak ezt a finom, édes kelt tésztás ételt. Én is a családom nagy örömére szoktam csinálni a párolt buktát, egy kiadós leves után ebédre, vacsorára vagy desszertnek is megfelel. Az egész családom imádja.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek