Mézes sütik Karácsonyra recept

megosztás
0
Mézes sütik Karácsonyra
Mézes sütik Karácsonyra
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden Karácsonyra sütök egy  vagy két ilyen adag mézest előre, mert ha pihen egy kicsit, sokkal jobban kijön a fűszerek íze. Közvetlenül az ünnep előtt indul a beigli sütés, és mehet az elosztás a gyerekeknek!

A beigli, a mézes sütés az én feladatom, viszont amikor jönnek a nagy, családi ebédre, mindenki hoz magával egy-egy tányér saját készítésű sütit, ami az én és a többi tesó számára is meglepi lesz. Csodás hangulatban telnek ezek a karácsonyi ebédek, már mindenki nagyon várja, mert ilyenkor az egész család együtt van, és jókat nevetünk, történeteket mesélünk.

Nem kell ajándék, az a fontos, hogy együtt vagyunk!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

A sütési idő egy tepsi sülési ideje.

A receptben megadott anyag mennyiségből még másfélszer annyi lesz, min ami a képen látható.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

puszedli cukormázban, mézes puszi, karácsonyi aprósüti
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk. Másnapig a hűtőben pihentetjük.
  2. Másnap legalább öt felé vesszük a tésztát (könnyebb a kissebb darabokkal dolgozni). Az egyik darabot lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4-5 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges, egyéni ízlésnek megfelelően, különböző formákat szaggatunk belőle.
  3. Olajozott sütőlemezen 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük (alsó-felső sütés légkeveréssel). Ha meguntuk a szaggatást, kis golyókat formálunk a maradék tésztából, aszalt gyümölcsöt nyomunk a közepébe, tenyerünkkel megsodorjuk, ebből lesz a mézes csók.
  4. A mázhoz valókat fehéredésig folyósra keverjük, a kihűlt formák egyik oldalát belemártogatjuk (én szilikon ecsettel kenegettem be őket, így kevesebb mázat használtam el).
  5. A maradék mázba beledobáljuk a csókokat, óvatosan átforgatjuk őket, majd sütőlemezre borítva eligazgatjuk, és a formázottakkal együtt kb. egy órán át hagyjuk őket száradni.
  6. Ezek után aroma záró, frissen tartó dobozokba szétválogatjuk a sütiket. Elrakjuk Karácsonyra, szépen összeérnek az ízek, és finom puhák maradnak.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2050 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 091
elküldve: 1
receptkönyben: 57
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
190 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci h, 2012-12-17 16:47

Kedves Mártika2 !
Jaj dehogy haragszom ! Igazán megtisztelve érzem magam, hogy beavattál kis családi " titkaidba "
Nálam is elkészült a mézesen kívül a rumos-diós szaloncukor, egy pár bonbont is készítettem most először. A hétvégén sülnek a bejglik és gyümölcskenyeret is szeretnék, most másképp.
Ha jól sikerül, felteszem. Köszönöm a jókívánságokat és én is Boldog, Békés Karácsonyt kívánok neked : Anci

Mártika2
Márti / Mártika2 v, 2012-12-16 17:24

Szia! Igen igazad van, a lényeg, hogy együtt a család, és beszélgetünk, eszünk. iszunk, jól érezzük magunkat. Nálunk is nagy a család, és ha csak az ajándékról szólna az ünnep, azt nem bírnánk anyagilag. Nálam is elkészült már a mézes, és a gyömbéres süti, ma csináltam marcipános szaloncukrot, a zserbó, és mézes krémes hétvégére marad. Persze jó sok, mert a fiaim mindkettőt imádják, és csomagolásra is készül. Végül, ne haragudj, hogy ha a gondolataimmal zavartalak, de a sütik láttán el kellett mondanom ezt valakinek. És legvégül Áldott, Békés, Boldog Karácsony kívánok Neked, és az összes oldalunkon szereplő szakácsnak!

907