Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méteres sütemény

Méteres sütemény
Méteres sütemény
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi retro édesség a méteres sütemény vagy kalács, amit sokan talán Kunta-kinte néven is ismernek. Kicsit időigényes ugyan, de cserében az egész rokonság jól lakik belőle, és egészen biztosan nagy sikert arat!

hozzávalók / 12 adag

hozzávalók a tésztához

hozzávalók a krémhez

hozzávalók a csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a porcukorral habosra verjük, amíg szép világos lesz.
  2. Folyamatos kézi robotgép használat mellett apránként hozzáadjuk az egy deci olajat, illetve a vizet. A sütőport összeforgatjuk a liszttel, és a tojássárgás habhoz keverjük.
  3. Több részben hozzáforgatjuk a felvert fehérjéket is. A tészta felét ezután kivajazott-kilisztezett őzgerinc-formába öntjük, és 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre.
  4. A tészta másik feléhez adjuk a kakaóport, illetve egy evőkanál vizet és olajat, és csomómentesre keverjük, majd hasonló módon készre sütjük.

krém

  1. Egy kis lábasban melegíteni kezdjük a tejet, közben pedig a pudingport egy fél deci hideg tejjel csomómentesre keverjük. Amint felforr a tej, elzárjuk alatta a lángot, és hozzáöntjük a pudingos keveréket. Csomómentesre keverjük, és félrerakjuk hűlni.
  2. A porcukrot a vajjal, illetve a rumaromával habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt puncspudingot, és csomómentesre keverjük.

csokimáz

  1. A vizet, a kakaóport és a porcukrot egy kis lábasban összeforraljuk. Hozzáadjuk az étcsokoládét, majd a hideg vajat is. Csomómentesre keverjük.

összeállítás

  1. A kétféle piskótát felszeleteljük. Egy vágódeszkát vagy tálcát készítünk elő, amit aztán a hűtőbe is be tudunk rakni - ezen állítjuk össze a süteményt.
  2. A puncsos vajkrémet ragasztóként használva egymás mellé tapasztjuk a szeleteket úgy, hogy a világos és a sötét szeletek váltakozzanak.
  3. Jó vastagon kenjük meg a puncsos krémmel, hiszen ez is rétegnek számít. Csinálhatunk egy hosszú rudat vagy két hűtő-kompatibilis rövidebbet is.
  4. Ha kész a süteményrudunk, a két végénél fogva nyomjuk össze egy kicsit, majd egy ecset segítségével kenjük be a csokimázzal. Mivel egy része a máznak lefolyik, ezt ismételjük meg két-háromszor pár perc különbséggel.
  5. Tegyük hűtőbe minimum egy éjszakára. Mikor kész, haránt irányban szeleteljük fel, hogy minél több réteg látszódjon egy-egy szeletben.
  • sütési hőfok: 175°C
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 88
össznézettség: 23 209
elküldve: 6
receptkönyvben: 64
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 2

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
756 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

méteres kalács, kunta-kinte

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

520
tojás 4 db
1 csipet
porcukor 20 dkg
napraforgó olaj 1 dl
víz 1 dl
finomliszt 25 dkg
sütőpor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 3 ek
víz 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
tej 4 dl
puncs pudingpor 1 tasak
vaj 20 dkg
porcukor 20 dkg
rumaroma 10 ml
víz 3 ek
cukrozatlan kakaópor 4 ek
porcukor 3 ek
étcsokoládé 20 g
vaj 75 g