r
Nosalty Logó

Medve-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Medve-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Összesen 870 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Összesen 10436 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Összesen 382 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    51.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.3 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    536 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    506 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    356 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 870 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.5 g

Zsír

  • Összesen
    617.4 g
  • Telített zsírsav
    124 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    289 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    181 g
  • Koleszterin
    1620 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5734.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    311 mg
  • Kálcium
    1353 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    189 mg
  • Foszfor
    2341 mg
  • Nátrium
    1511 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1120.2 g
  • Cukor
    720 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    514 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6430 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    68 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    357 micro
  • K vitamin:
    654 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    1420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6073 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4270 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2283 micro
Összesen 10436 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    235 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 382 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta (egyensúly tészta):
  2. A sütőt előmelegítjük. Kivajazzuk- és lisztezzük a sütőforma mindkét oldalát, és a belsejébe való kúp külső oldalát is. A forma két felét a formához való klipszekkel szorosan összekapcsoljuk.
  3. A margarint a cukorral elektromos habverővel habosra keverjük.
  4. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és tovább keverjük, míg egyenletes masszát nem kapunk.
  5. A lisztet külön tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd részletekben a tojásos krémhez keverjük.
  6. A kész tésztát belekanalazzuk a formába úgy, hogy mindenütt kitöltse, a forma felső 3-4 cm-es ürege maradjon szabadon. A megtöltött tortaformát több rétegű konyharuhával letakart deszkához óvatosan hozzáütögetjük, hogy a forma minden részét kitöltse a nyers tészta.
  7. Belehelyezzük a kúp alakú betétet, így átsül a torta teljes tömege. (Mint a kuglófformákban.)
  8. Előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Először magasabb hőfokon (kb. 200 oC) 10 percig, hogy a forma résein kicsorgó tészta hamar megsüljön, és így elzárja a további kifolyást, majd közepes hőfokon (kb. 178-180 oC) készre sütjük. Tűpróba: kötőtűvel, hurkapálcával ellenőrizzük.
  9. Ha megsült, a formát 10 percig pihentetjük. Leszedjük a szélein kifolyt és rásült tésztát, majd meglazítjuk, és kiemeljük a kúp alakú betétet, és a szélein meglazítva óvatosan levesszük a forma elejét.
  10. További 5-8 perc után a másik oldalt is meglazítjuk a szélén, és a maciforma nélküli oldalát tenyerünkre fektetve ezt is óvatosan leemeljük. (Ha kis részek bennragadnak, nem baj, a krém eltakarja.)
  11. Sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. (4-5 óra)
  12. Krém:
  13. A tojást a liszttel és kevés tejjel kézi habverővel simára keverjük, majd beleöntjük a maradék tejet is.
  14. Közepes lángon egyenletes, sűrű besamel-mártást főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.
  15. A margarint a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt besamelt és a rumot, majd egyenletes krémmé keverjük.
  16. Nem csak pandamacit készíthetünk, hanem tetszés szerint barnát, fehéret, stb. ebben az esetben a teljes krém a maci színe lesz. A képen látható pandához a krémet elfelezzük, az egyik fele fehér marad, a másik felét ételfestékkel vagy 2-4 evőkanál kakaóporral színezzük sötétre. (Én tettem bele mindkettőt, a kakaó íze miatt.)
  17. Díszítés:
  18. A tészta-medvét kis méretű deszkára helyezzük, így munka közben könnyebben tudjuk forgatni.
  19. A sötét krémmel ecsettel bekenjük a panda orrát és talpát, valamint külön a szemeknek való drazsékat is. A szemeken körben hagyjunk szabadon vékony kontúrt.
  20. A világos krémet csillagcsőrös nyomózsákba kanalazzuk, és sűrűn egymás mellé nyomott rózsákkal elkészítjük a medve "bundáját". A következő sor rózsái az előző sor rózsái közé kerüljenek, így lesz tömött a bunda.
  21. A sötét krémmel is megismételjük a díszítést.
  22. Helyére illesztjük a szemeket, vékony vonalat húzunk az orrnak és a mosolynak. (Pl. zacskó kivágott sarkával.)
  23. A talpára a világos krémből tappancsokat rajzolunk.
  24. Az esetleges réseket a krémen fogpiszkálóval javítjuk.
  25. Ha elkészült, óvatosan (a kész medve súlya több, mint 1900 g!) a hűtőbe tesszük, és kihűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 30427
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 03.

Ajánló

Hosszú idő az elkészítése, de megéri. Az ünnepi asztalnál felmerült a kérdés, hogyan vágunk fel egy maci-tortát?

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A panda-bundás torta Kislányom születésnapjára készült, egyszer vendégségben meglátta a forma dobozát, és szerette volna, ha egyszer neki is lenne ilyen maci-tortája.  A formát kölcsönkértem,  az eredeti recepthez előírt sütőporos liszt után nem akartam járni, így kissé félve próbáltam ki benne az egyensúlytészta receptjét. A díszítést együtt végeztük, öröm volt mindkettőnknek. Kicsi lányom odahozta a plüss pandáját mintának.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek