Lucskos káposzta 3. - kapros, húsgombóccal recept

Lucskos káposzta  3. - kapros, húsgombóccal
Lucskos káposzta  3. - kapros, húsgombóccal
85 perc / előkészület: 25 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vidéki étteremben ez az egyszerű, de nagyszerű étel volt a napi ajánlat. Még előtte soha nem is hallottam kapros lucskos káposztáról.

hozzávalók / 6 adag

A káposztához

A gombóchoz

ajánlat

Somlói Furmintot ittunk hozzá.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kapros lucskos káposzta, lucskos káposzta édeskáposztából húsgombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 nagyobb fazékban odateszünk vizet forrni (A káposzta levet ereszt, úgyhogy épp lepje el). Tegyünk a főzővízbe 3 kiskanál sót + gluténmentes ételízesítőt ízlés szerint. Kb. 2x2 cm-es kockákra felvágva a káposztát a vágott kaporral puhára főzzük. 
  2. Behabarjuk a tejfölös liszttel. Ha nem akarjuk, hogy teljesen fehér legyen, 1 kk darált pirospaprikát is főzzünk bele.
  3. A húsgombóchoz egy keverő tálba tegyünk reszelt hagymát, darált húst, petrezselymet, 2 kk pirospaprikát, 5 ek bulgurt, 10 ek rizst,1 ek zsíradékot, 2 tojást és  5 ek zsemlemorzsát, végül 3 ek vizet (pici zsiradékot).
  4. Ezt követően a 2 kk sűrített paradicsomot, sót, borsot, majorannát, 8 gerezd lekapart fokhagymát.
  5. Hagyjuk állni 15 percet.
  6. Tegyünk fel vizet forrni, formáljunk gombócokat, tegyük a forró vízbe, és főzzük puhára.
  7. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal egy nagy tálba kiszedjük. De bele is tehetjük egyből a káposztába.

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 10 974
elküldve: 3
receptkönyvben: 137
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Csaba Magdi

Mióta szakács: 2011.05.10.
50 recept
hirdetés

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

monduk
monduk sze, 2013-10-09 19:49

Kedves Magdi!
Nagyon ízlett ez az egyszerű étel,melynek különlegessége,hogy húsgombóccal készült.
A klasszikus lucskos káposzta belefőzött oldalassal, vagy bőrös disznóhússal készül.Finom, én sokszor főzök ilyet, mert a kapros, csomborral készült ételeket( no meg a tárkonnyal)nagyon szeretem. annyit változtattam rajta, hogy a rizs helyett quinoát tettem bele ( a kezembe akadt, miután a rizs felé nyúltam),és nem főztem külön,hanem együtt a káposztával. Így sokkal lightosabb lett de nagyon finom íz-harmónia kerekedett belőle a megadott fűszerezésnek köszönhetően.Köszönöm a receptet, ezután így fogom a jövőben készíteni. Kinéztem magamnak a zöldbabos,húsgombóc levesed is. Köszönöm Neked ,és szeretettel üdvözöllek Kata

Bató Edit
Bató Edit k, 2011-06-14 12:08

Ó de rég ettem ilyet! Nagymamám főzte és emlékszem, hogy nagyon finom volt. Jó, hogy feltetted, így most elkészíthetem.
Köszönettel, Edit

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi k, 2011-06-14 23:09

És az a fantasztikus ebben az ételben ,hogy télen ,nyáron elkészíthető.
Kaprom is van összevágva mindig a fagyasztómban.
Köszönöm ,hogy írtál Editke.

572