Házi zsemle Kittitől recept

Házi zsemle Kittitől
Házi zsemle Kittitől
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept egy régebbi Nők Lapja Konyhából származik. Nagyon bosszantott, hogy egyre silányabbak a bolti kenyerek, a zsemléknek pedig köszönőviszonyban sincsenek azokkal a társaikkal, melyeket még nagymamám vett nekem gyerekkoromban, és aminek ki tudtam csipkedni a belsejét. Pont jókor, jó időben jött szembe ez a recept, ami amellett, hogy egyszerű, nagyon olcsó is - mondhatni gazdaságos. A házilag készült, frissen sült, gőzölgő zsemle különösen télen óriási élmény: egy bögre kakaó szuper kiegészítője! Jó tanács: ne süssük légkeveréses sütőben!

hozzávalók / 6 adag

  • 45 dkg liszt (én 25 dkg graham-liszt, 20 dkg fehérliszt aránnyal készítem)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • szezámmag a szóráshoz (opcionális)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: burek, croissant, pita, perec, bagel, buci, hamburger-buci, kifli, briós, édes leveles

egyéb elnevezések

rácsos zsemle, zsömle házilag, graham-buci, zsemlye

elkészítés

  1. Az élesztőt a kávéskanálnyi cukorral együtt felfuttatjuk fél deci langyos tejben.
  2. A liszteket átszitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót és a maradék két deci tejet. 
  3. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, ruganyos tésztát kapunk. 
  4. Félretesszük a tésztánkat, és két órán keresztül szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva kelesztjük
  5. Ha letelt az idő, formázzunk gombócokat, kissé lapogassuk szét őket - hat darab zsemlére mindenképpen elegendő lesz a tésztánk. Sütőlapra helyezve kelesszük negyven percig. 
  6. Az idő leteltével kenjük meg tojásfehérjével a kis tésztapogácsákat, és ha szeretnénk, díszítésül bevagdoshatjuk a tetejüket.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket. 
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 5 427
elküldve: 3
receptkönyben: 79
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

Hozzászólások (1)

Legfrissebb cikkek

Házi reszelt torma - könnyek nélkül
Házi reszelt torma - könnyek nélkül
Létezik egy módszer, amellyel pofonegyszerűen és sírásmentesen készíthetünk házi tormakrémet, így nincs több kifogás, tormázzatok velünk ti is!
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Mit tegyünk, ha egész héten nem volt időnk felkészülni a húsvéti hétvégére? Semmi okunk a pánikra, hiszen egyszerű, ám csodás ételeket készíthetünk az utolsó percben is.
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Három zöldségfélére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert több szempontból is hatásos fényvédőknek számítanak, ezért jó lenne, ha rendszeresen fogyasztanánk őket!