Házi zsemle Kittitől recept

1 adag
358
kcal
Házi zsemle Kittitől
Házi zsemle Kittitől
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept egy régebbi Nők Lapja Konyhából származik. Nagyon bosszantott, hogy egyre silányabbak a bolti kenyerek, a zsemléknek pedig köszönőviszonyban sincsenek azokkal a társaikkal, melyeket még nagymamám vett nekem gyerekkoromban, és aminek ki tudtam csipkedni a belsejét. Pont jókor, jó időben jött szembe ez a recept, ami amellett, hogy egyszerű, nagyon olcsó is - mondhatni gazdaságos. A házilag készült, frissen sült, gőzölgő zsemle különösen télen óriási élmény: egy bögre kakaó szuper kiegészítője! Jó tanács: ne süssük légkeveréses sütőben!

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: édes leveles, kifli, buci, hamburger-buci, perec, bagel, burek, briós, pita, croissant

egyéb elnevezések

rácsos zsemle, zsömle házilag, graham-buci, zsemlye
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a kávéskanálnyi cukorral együtt felfuttatjuk fél deci langyos tejben.
  2. A liszteket átszitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót és a maradék két deci tejet. 
  3. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, ruganyos tésztát kapunk. 
  4. Félretesszük a tésztánkat, és két órán keresztül szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva kelesztjük
  5. Ha letelt az idő, formázzunk gombócokat, kissé lapogassuk szét őket - hat darab zsemlére mindenképpen elegendő lesz a tésztánk. Sütőlapra helyezve kelesszük negyven percig. 
  6. Az idő leteltével kenjük meg tojásfehérjével a kis tésztapogácsákat, és ha szeretnénk, díszítésül bevagdoshatjuk a tetejüket.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket. 
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 5 572
elküldve: 3
receptkönyben: 84
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

Hozzászólások (1)

Legfrissebb cikkek

Ez aztán a tökös zöldség!
Ez aztán a tökös zöldség!
Az egyik legkarrieristább zöldség minden bizonnyal a sütőtök, hiszen nem semmi teljesítmény bébiétel-alapanyagból feljönni a sztárséfek őszi kedvencei közé!
A hét szakácsa: Redy
A hét szakácsa: Redy
Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.
358