r
Nosalty Logó

Halkocsonya

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Halkocsonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1356 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 33 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    39.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    424 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1188.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    759 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    894.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    1225 micro
  • K vitamin:
    189 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    929 micro
  • β-karotin
    2782 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    912 micro
Összesen 338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    156.9 g

Zsír

  • Összesen
    43.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1694 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4752.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    482 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    3036 mg
  • Nátrium
    732 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    3579.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1469 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    197 mg
  • D vitamin:
    4900 micro
  • K vitamin:
    755 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    497 micro
  • Kolin:
    1579 mg
  • Retinol - A vitamin:
    387 micro
  • α-karotin
    3714 micro
  • β-karotin
    11127 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3650 micro
Összesen 1356 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    117 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    89 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 33 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pontypatkókat és a halbelsőségeket alaposan megmossuk. Egy csipet sóval bedörzsöljük a pontypatkókat, majd félretesszük.
  2. A vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát vékony karikákra vágjuk, majd a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt bő vízben (körülbelül 2,5 liter) feltesszük főni. Közben nyugodtan sózzuk, borsozzuk.
  3. Lassú tűzön nagyjából 2 órán át lassan forraljuk. Ezután beletesszük a pontyszeleteket és a belsőségeket, hozzáadjuk a száraz fehérbort, és még fél órán át főzzük.
  4. Amikor elkészült, a halszeleteleket, a halikrát/haltejet és a puhára főtt sárgarépát elosztva tányérokba szedjük, szépen elrendezzük, majd a zselatinport a még forró leveshez keverjük.
  5. A zselatinos halalaplevet ezután azonnal egy szűrő segítségével leszűrve a halas tányérokra merjük. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük őket a hűtőbe minimum 24 órára.
  6. Tálaláskor megszórhatjuk egy csipet pirospaprikával, petrezselyemmel, vagy csepegtessünk rá frissen facsart citromlevet. Friss kenyérrel fogyasszuk.
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 4538
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 16.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi előételek

Receptjellemzők

Halkocsonya
Hering András 166 recept

Karácsony idején előszeretettel készül sok magyar konyhában kocsonya, amit a leggyakrabban sertésből készítenek. A kocsonyafőzés egyik elfeledett verziója a halkocsonya, melyet értelemszerűen halból, leggyakrabban pontyból vagy vegyes édesvízi halakból készítünk el, amihez halikrát és haltejet is főzhetünk. Zöldségek gyanánt vöröshagyma, sárgarépa és fokhagyma dukál a legjobban a vegetáriánus kocsonyához, amit pár deci száraz fehérborral, fűszerpaprikával, petrezselyemmel, csípős paprikakrémmel vagy pár csepp friss citrom levével tehetünk még élvezetesebbé. Míg a hagyományos kocsonyánál kocsonyásságát a cupákos, bőrös húsokból kifövő kollagén okozza, (és gyakorlatilag nincsen szükség semmilyen zseléképző adalékanyagra), addig a halkocsonya esetében zselatinnal tesszük remegőssé a fogást. A kocsonya szavatossága nagyjából megegyezik egy szimpla húslevesével, körülbelül egy hétig áll el a hűtőben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek