Fűszeres reform kuglóf recept

Fűszeres reform kuglóf
Fűszeres reform kuglóf
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy remek karácsonyi kuglóf született a konyhámban. A recept a Zsírszegény sütemények c. könyvből származik. A tésztája eszméletlen puha, levegős. A fűszerezés remek! Nem utolsó sorban pedig reform és zsírszegény is.

hozzávalók / 10 adag

  • 6 tojás
  • 15-20 dkg barna cukor
  • 40 dkg író
  • 2 ek rum
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 20 dkg tönköly búzaliszt
  • 10 dkg bio búzaliszt
  • 3 tk sütőpor
  • 4 tk kakaópor
  • 4 tk instant kávépor (vagy capuccino por)
  • 2-2 késhegynyi őrölt gyömbér, szerecsendiő, szegfűszeg
  • 2 dkg darált mogyoró a formához
  • zsiradék a formához

ajánlat

Finom savanykás lekvárral tálaljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi kuglóf, reform kuglóf, tönköly kuglóf
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat habosra keverjük 5 dkg barna cukorral. Belekeverjük az írót és a rumot.
  3. A mogyorót megdaráljuk, hozzáadjuk a kimért liszthez. Aztán következnek a fűszerek, a kakaó, a kávé és a sütőpor. Mindezt hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz.
  4. A száraz anyagokat elvegyítjük a krémmel.
  5. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
  6. A kuglófformát alaposan kivajazzuk, belehintjük, eloszlatjuk a darált mogyorót.
  7. A tésztát beletöltjük, elsimítjuk, és a sütőbe toljuk.
  8. Hőlégkeveréses sütőben alulról a második bordán 30 percig sütjük 160 fokon. Tűpróbával teszteljük, hogy jól átsült-e.
  9. A sütőből kivéve hagyjuk, hogy kihűljön. Egy bambuszpálcával szúrkáljuk körbe, hogy elváljon a forma falától, majd óvatosan fordítsuk át egy tortatálcára. Ha nem jön ki a formából, tegyünk vizes konyharuhát a formára, csavarjuk körbe, és várjunk még pár percet.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 1 346
elküldve: 1
receptkönyben: 33
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

Hozzászólások (2)

mzperxné
mzperxnészo, 2013-02-02 15:01

Kedves Tuvia!

Ma megsütöttem ezt a kuglófot. Elképesztő laza, lágy és isteni finom. Egyetlen gondom volt :(
Csak egész szegfűszegem van itthon. Betoltam a kávédarálóba, de csak grízesre sikerült megőrölnöm. Féltem, hogy - amikor ráharapnak - nem fog tetszeni a családnak. Szerencsére, tévedtem :)
Örülök, hogy rátaláltam, köszönöm szépen a receptet.
Üdv: Mády Éva

Tuvia13
Tuvia13szo, 2013-02-02 19:08

Szia!
Nagyon örülök, mert nekem is hatalmas meglepetést okozott ez a kuglóf. Köszönöm, hogy írtál! További jó főzőcskét!
Zsuzsa

Legfrissebb cikkek