Egyben sült sertésszűz articsókával és karfiolpürével recept

Egyben sült sertésszűz articsókával és karfiolpürével
Egyben sült sertésszűz articsókával és karfiolpürével
320 perc / előkészület: 60 perc sütés: 260 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a vacsora a tiszteletreméltó Váncsa és Chili receptjein alapul, és egy pohár Apátsági sauvignon blanc inspirálta az én verziómat.
A sütési idő a hőmérséklet emelésével természetesen rövidíthető, de ha van időnk megéri kivárni.
Viszont az alaplé nem helyettesíthető leveskockával és hasonló szörnyűségekkel. Erről lsd. Váncsa vonatkozó álláspontját.
 

hozzávalók / 2 adag

A húshoz

A karfiolpüréhez

Az articsókához

ajánlat

Könnyű fogás, talán pont ezért eshet jól hozzá egy karakteres, mégis könnyed vörösbor, mondjuk zweigelt.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Atkins diéta, AB0 diéta – 0 vércsoport
szezon: bármikor
nehézség: közepes
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sertésszűz articsókával és karfiolpürével
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szüzet nagyon alaposan megtisztítjuk, a hártyát, és egyéb nem odaillő dolgokat gondosan eltávolítjuk.
  2. Alufóliára tesszük, megkenjük olajjal és egyenletesen bedörzsöljük a hétbors keverékkel, néhány napig hűtőben érleljük.
  3. A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a húst kivesszük a hűtőböl, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  4. Tűzálló tálba tesszük, ha a pác olaj kevésnek tűnik, aláöntünk egy kevés olajat, sózzuk és megöntözzük fehérborral, lefedjük.
  5. A sütőben 4 órát sütjük, kb fél óránként megforgatjuk, saját levével locsolgatjuk.
  6. A végén a sütőt 200 fokra állítjuk, levesszük a húsról a fedőt és mindkét oldalát pirosra sütjük.
  7. Közben előkészítjük a köreteket: a karfiolt rózsáira szedjük, roppanósra pároljuk.
  8. A vajjal, tejszínnel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, melegen tartjuk.
  9. Serpenyőben kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, aztán mehet bele a kapribogyó, a mustár és a kettőbe/ négybe vágott articsóka, valamint a forró alaplé.
  10. Közepes tűzön összeforraljuk.
  11. A húst felszeleteljük és a két körettel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 37 252
elküldve: 1
receptkönyvben: 84
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

drKardos

Mióta szakács: 2008.10.25.
2 recept

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

z1
z1 / z1 v, 2015-02-22 09:29

...hmmm.
4 óra?
Egy 25 dkg szűznek?
Csak 4 perc kéne neki, egy esetleges körbepirítás után.
Igaz nem 100 fokon.
Z.

husika
husika p, 2009-08-21 15:53

 Nekem nagyon soknak tunik az a 4 ora,hiszen a sertesszuz egy zsenge hus!

595