Dió-csokoládés kocka recept

Kalória?
Dió-csokoládés kocka
Dió-csokoládés kocka
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem lenne a nevem Chococat, ha az oldalra feltöltött első receptem nem a kedvenc diós-csokis sütim lenne, ami egyben a legelső süti is, amit elkészítettem. Nem véletlenül :) Ugyanis ennek a csodának mindhárom részében szerepel kakaó, ami dióval ötvözve számomra maga a mennyország. Az eredeti recept a nagymamámtól származik, Anyukám rengetegszer készítette gyerekkoromban, Édesapám állítólag együltő helyében képes volt belőle benyomni egy egész tepsivel. Nah ez sem véletlen – amúgy sovány emberről beszélünk :) Változtattam rajta itt-ott, lényegesen kevesebb cukorral készítem, mint ami az eredeti receptben szerepel, mivel nem szeretem a túl édes dolgokat, viszont azt igen, hogyha az összetevők íze karakteresen érvényesül. Aki a nagyon édeset szereti, ezt vegye figyelembe. Nekünk így jön be. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

Darált és aprított diót vegyesen teszek a krémbe az utóbbi időben, mert határozottan jót tesz a textúrájának, hogy van benne egy kis ropogós. Aki ezt nem szereti, készítse sima, darált dióval.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tömör gyönyör, dió és csokoládé, diós-csokis sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a felét az előzőekhez adagoljuk 3 ek vízzel együtt és elkeverjük.
  3. Az előző lépést megismételjük a maradék liszttel és még 3 ek vízzel.
  4. A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, az előző krémhez adjuk és óvatosan, függőleges irányú, laza, körkörös mozdulatokkal elkeverjük benne.
  5. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  6. Elkészítjük a krémet: a darált diót, az apróra vágott diót, a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd a puha vajjal és pici tejjel mixer segítségével egynemű krémet készítünk belőle.
  7. Ha a tészta kihűlt, fémfelületre borítva lehámozzuk róla a sütőpapírt és megkenjük a krémmel.
  8. Végül elkészítjük a mázat: vízgőz fölött felolvasztjuk a tördelt étcsokoládét 1 ek étolajjal, és bevonjuk vele a krémet.
  9. 1-2 órára hűtőbe rakjuk, hogy megszilárduljon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 30 000
elküldve: 37
receptkönyben: 646
elkészítve: 21/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Chococat

Mióta szakács: 2012.03.01.
17 recept

Hozzászólások (16)

navid
navid szo, 2013-11-09 14:44

Klassznak tunik a recept, de nem eliras az 5 ek liszt? 6 tojashoz kevesnek tunik

Chocaholic
Chococat / Chocaholic szo, 2013-11-09 19:11

Kedves navid!
Nem elírás, ezek az arányok, feltéve, ha normál evőkanalat használsz és nem csapottat természetesen :) A tojás szépen teszi a dolgát, hidd el, nem kell bele több szárazanyag, a végeredmény puha, levegős piskótatészta lesz.
Üdv: Chococat

NoSalty
Nosalty / NoSalty v, 2012-03-11 16:38

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.03.10. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Kirda
Kirda v, 2012-03-11 08:45

Szia! Írtad, h 6 főre elegendő a mennyiség, de én olyan kevésnek találom...rosszul gondolom?? Köszi!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic v, 2012-03-11 14:41

Kedves Kirda!
Minden relativ :) Nehez meghatarozni fore lebontva, hogy egy tepsi sutemeny hany embernek elegendo. Mi nagyon edesszajuak vagyunk, de meg igy is 2 napig ettuk harman. Ezert irtam, hogy 6 fo :)

nyenyi
nyenyi v, 2012-03-11 08:25

Bocs, most olvasom, hogy a krémre kell tenni a mázat. Nem voltam elég figyelmes. :(

nyenyi
nyenyi v, 2012-03-11 08:21

Biztos butát kérdezek, de hová megy a krém? A süti tetejére és arra kerül a máz, vagy vágjam félbe és úgy kenjem meg? Köszi a választ! :)

mese01
mese01 v, 2012-03-11 10:14

Tegnap sütöttem ilyet, nagyon finom lett :) A tészta viszont egy picit összeesett, pedig először nagyon szépen feljött. Mit csináltam rosszul?

Chocaholic
Chococat / Chocaholic v, 2012-03-11 15:40

Szia mese01!
Eloszor is orulok, hogy izlett :D
A kerdesedre a valasz: semmit :) Azert irtam, hogy megforditom a tesztat (ugyanis eredetileg nem ugy kell kesziteni), mert neha nalam is elofordult ez a jelenseg. Gondolom suto/alapanyagok fuggvenye. Ha a kremet a sutopapirbol kiforditott teszta aljara kened, akkor ez mar nem problema, szep egyenletes feluletet kapsz.
Remelem tudtam segiteni :)
U.i.: Kozben beugrott, hogy Edesanyam szokta mondani, hogy 10 percig ne nyissam ki a sutot, mert osszeeshet a teszta. Lehet, hogy ez tortent?

Chocaholic
Chococat / Chocaholic p, 2012-03-09 15:13

Szia Mokus!
Koszi a biztatast! Varom a visszajelzesedet, remelem Te is megnyalod utana mind a tiz ujjadat, ahogy nalunk szokas :P
Szep napot!
Miauuuuuu

Zúza
Zúza / Zúza p, 2012-03-09 12:28

Szia Cicus!
Tetszik ez a recept, hamarosan kipróbálom. Várjuk tőled a többi finomságot is, üdv. a klubban! :)

Legfrissebb cikkek

Karfiolkenyér és brokkolipizza
Karfiolkenyér és brokkolipizza
A konyhai aprítógépben mini darabokra szecskázott karfiolból és brokkoliból fantasztikus finomságokat készíthetünk liszt hozzáadása nélkül is!
Így fogj férjet tatárbeefsteakkel!
Így fogj férjet tatárbeefsteakkel!
Illetve, így ne fogj. Elmondok nektek egy történetet a tatár beefsteak-ről, de légyszi, kezeljétek bizalmasan, mert elég személyes!
581