Dió-csokoládés kocka recept

1 adag
584
kcal
Dió-csokoládés kocka
Dió-csokoládés kocka
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem lenne a nevem Chococat, ha az oldalra feltöltött első receptem nem a kedvenc diós-csokis sütim lenne, ami egyben a legelső süti is, amit elkészítettem. Nem véletlenül :) Ugyanis ennek a csodának mindhárom részében szerepel kakaó, ami dióval ötvözve számomra maga a mennyország. Az eredeti recept a nagymamámtól származik, Anyukám rengetegszer készítette gyerekkoromban, Édesapám állítólag együltő helyében képes volt belőle benyomni egy egész tepsivel. Nah ez sem véletlen – amúgy sovány emberről beszélünk :) Változtattam rajta itt-ott, lényegesen kevesebb cukorral készítem, mint ami az eredeti receptben szerepel, mivel nem szeretem a túl édes dolgokat, viszont azt igen, hogyha az összetevők íze karakteresen érvényesül. Aki a nagyon édeset szereti, ezt vegye figyelembe. Nekünk így jön be. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

Darált és aprított diót vegyesen teszek a krémbe az utóbbi időben, mert határozottan jót tesz a textúrájának, hogy van benne egy kis ropogós. Aki ezt nem szereti, készítse sima, darált dióval.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tömör gyönyör, dió és csokoládé, diós-csokis sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a felét az előzőekhez adagoljuk 3 ek vízzel együtt és elkeverjük.
  3. Az előző lépést megismételjük a maradék liszttel és még 3 ek vízzel.
  4. A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, az előző krémhez adjuk és óvatosan, függőleges irányú, laza, körkörös mozdulatokkal elkeverjük benne.
  5. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  6. Elkészítjük a krémet: a darált diót, az apróra vágott diót, a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd a puha vajjal és pici tejjel mixer segítségével egynemű krémet készítünk belőle.
  7. Ha a tészta kihűlt, fémfelületre borítva lehámozzuk róla a sütőpapírt és megkenjük a krémmel.
  8. Végül elkészítjük a mázat: vízgőz fölött felolvasztjuk a tördelt étcsokoládét 1 ek étolajjal, és bevonjuk vele a krémet.
  9. 1-2 órára hűtőbe rakjuk, hogy megszilárduljon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 28 973
elküldve: 37
receptkönyben: 643
elkészítve: 19/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Chococat

Mióta szakács: 2012.03.01.
17 recept

Hozzászólások (16)

navid
navidszo, 2013-11-09 14:44

Klassznak tunik a recept, de nem eliras az 5 ek liszt? 6 tojashoz kevesnek tunik

Chocaholic
Chocaholicszo, 2013-11-09 19:11

Kedves navid!
Nem elírás, ezek az arányok, feltéve, ha normál evőkanalat használsz és nem csapottat természetesen :) A tojás szépen teszi a dolgát, hidd el, nem kell bele több szárazanyag, a végeredmény puha, levegős piskótatészta lesz.
Üdv: Chococat

NoSalty
NoSaltyv, 2012-03-11 16:38

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.03.10. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Kirda
Kirdav, 2012-03-11 08:45

Szia! Írtad, h 6 főre elegendő a mennyiség, de én olyan kevésnek találom...rosszul gondolom?? Köszi!

Chocaholic
Chocaholicv, 2012-03-11 14:41

Kedves Kirda!
Minden relativ :) Nehez meghatarozni fore lebontva, hogy egy tepsi sutemeny hany embernek elegendo. Mi nagyon edesszajuak vagyunk, de meg igy is 2 napig ettuk harman. Ezert irtam, hogy 6 fo :)

nyenyi
nyenyiv, 2012-03-11 08:25

Bocs, most olvasom, hogy a krémre kell tenni a mázat. Nem voltam elég figyelmes. :(

nyenyi
nyenyiv, 2012-03-11 08:21

Biztos butát kérdezek, de hová megy a krém? A süti tetejére és arra kerül a máz, vagy vágjam félbe és úgy kenjem meg? Köszi a választ! :)

mese01
mese01v, 2012-03-11 10:14

Tegnap sütöttem ilyet, nagyon finom lett :) A tészta viszont egy picit összeesett, pedig először nagyon szépen feljött. Mit csináltam rosszul?

Chocaholic
Chocaholicv, 2012-03-11 15:40

Szia mese01!
Eloszor is orulok, hogy izlett :D
A kerdesedre a valasz: semmit :) Azert irtam, hogy megforditom a tesztat (ugyanis eredetileg nem ugy kell kesziteni), mert neha nalam is elofordult ez a jelenseg. Gondolom suto/alapanyagok fuggvenye. Ha a kremet a sutopapirbol kiforditott teszta aljara kened, akkor ez mar nem problema, szep egyenletes feluletet kapsz.
Remelem tudtam segiteni :)
U.i.: Kozben beugrott, hogy Edesanyam szokta mondani, hogy 10 percig ne nyissam ki a sutot, mert osszeeshet a teszta. Lehet, hogy ez tortent?

Chocaholic
Chocaholicp, 2012-03-09 15:13

Szia Mokus!
Koszi a biztatast! Varom a visszajelzesedet, remelem Te is megnyalod utana mind a tiz ujjadat, ahogy nalunk szokas :P
Szep napot!
Miauuuuuu

Zúza
Zúzap, 2012-03-09 12:28

Szia Cicus!
Tetszik ez a recept, hamarosan kipróbálom. Várjuk tőled a többi finomságot is, üdv. a klubban! :)

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
584