Dió-csokoládés kocka recept

Dió-csokoládés kocka
Dió-csokoládés kocka
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem lenne a nevem Chococat, ha az oldalra feltöltött első receptem nem a kedvenc diós-csokis sütim lenne, ami egyben a legelső süti is, amit elkészítettem. Nem véletlenül :) Ugyanis ennek a csodának mindhárom részében szerepel kakaó, ami dióval ötvözve számomra maga a mennyország. Az eredeti recept a nagymamámtól származik, Anyukám rengetegszer készítette gyerekkoromban, Édesapám állítólag együltő helyében képes volt belőle benyomni egy egész tepsivel. Nah ez sem véletlen – amúgy sovány emberről beszélünk :) Változtattam rajta itt-ott, lényegesen kevesebb cukorral készítem, mint ami az eredeti receptben szerepel, mivel nem szeretem a túl édes dolgokat, viszont azt igen, hogyha az összetevők íze karakteresen érvényesül. Aki a nagyon édeset szereti, ezt vegye figyelembe. Nekünk így jön be. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

  • 6 db tojás
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek nádcukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 7 ek víz
  • 1 csipet

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

Darált és aprított diót vegyesen teszek a krémbe az utóbbi időben, mert határozottan jót tesz a textúrájának, hogy van benne egy kis ropogós. Aki ezt nem szereti, készítse sima, darált dióval.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tömör gyönyör, dió és csokoládé, diós-csokis sütemény

elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a felét az előzőekhez adagoljuk 3 ek vízzel együtt és elkeverjük.
  3. Az előző lépést megismételjük a maradék liszttel és még 3 ek vízzel.
  4. A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, az előző krémhez adjuk és óvatosan, függőleges irányú, laza, körkörös mozdulatokkal elkeverjük benne.
  5. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  6. Elkészítjük a krémet: a darált diót, az apróra vágott diót, a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd a puha vajjal és pici tejjel mixer segítségével egynemű krémet készítünk belőle.
  7. Ha a tészta kihűlt, fémfelületre borítva lehámozzuk róla a sütőpapírt és megkenjük a krémmel.
  8. Végül elkészítjük a mázat: vízgőz fölött felolvasztjuk a tördelt étcsokoládét 1 ek étolajjal, és bevonjuk vele a krémet.
  9. 1-2 órára hűtőbe rakjuk, hogy megszilárduljon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 26 882
elküldve: 37
receptkönyben: 626
elkészítve: 11/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Chococat

Mióta szakács: 2012.03.01.
15 recept

Hozzászólások (16)

navid
navidszo, 2013-11-09 15:44

Klassznak tunik a recept, de nem eliras az 5 ek liszt? 6 tojashoz kevesnek tunik

Chocaholic
Chocaholicszo, 2013-11-09 20:11

Kedves navid!
Nem elírás, ezek az arányok, feltéve, ha normál evőkanalat használsz és nem csapottat természetesen :) A tojás szépen teszi a dolgát, hidd el, nem kell bele több szárazanyag, a végeredmény puha, levegős piskótatészta lesz.
Üdv: Chococat

NoSalty
NoSaltyv, 2012-03-11 17:38

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.03.10. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Kirda
Kirdav, 2012-03-11 09:45

Szia! Írtad, h 6 főre elegendő a mennyiség, de én olyan kevésnek találom...rosszul gondolom?? Köszi!

Chocaholic
Chocaholicv, 2012-03-11 15:41

Kedves Kirda!
Minden relativ :) Nehez meghatarozni fore lebontva, hogy egy tepsi sutemeny hany embernek elegendo. Mi nagyon edesszajuak vagyunk, de meg igy is 2 napig ettuk harman. Ezert irtam, hogy 6 fo :)

nyenyi
nyenyiv, 2012-03-11 09:25

Bocs, most olvasom, hogy a krémre kell tenni a mázat. Nem voltam elég figyelmes. :(

nyenyi
nyenyiv, 2012-03-11 09:21

Biztos butát kérdezek, de hová megy a krém? A süti tetejére és arra kerül a máz, vagy vágjam félbe és úgy kenjem meg? Köszi a választ! :)

mese01
mese01v, 2012-03-11 11:14

Tegnap sütöttem ilyet, nagyon finom lett :) A tészta viszont egy picit összeesett, pedig először nagyon szépen feljött. Mit csináltam rosszul?

Chocaholic
Chocaholicv, 2012-03-11 16:40

Szia mese01!
Eloszor is orulok, hogy izlett :D
A kerdesedre a valasz: semmit :) Azert irtam, hogy megforditom a tesztat (ugyanis eredetileg nem ugy kell kesziteni), mert neha nalam is elofordult ez a jelenseg. Gondolom suto/alapanyagok fuggvenye. Ha a kremet a sutopapirbol kiforditott teszta aljara kened, akkor ez mar nem problema, szep egyenletes feluletet kapsz.
Remelem tudtam segiteni :)
U.i.: Kozben beugrott, hogy Edesanyam szokta mondani, hogy 10 percig ne nyissam ki a sutot, mert osszeeshet a teszta. Lehet, hogy ez tortent?

Chocaholic
Chocaholicp, 2012-03-09 16:13

Szia Mokus!
Koszi a biztatast! Varom a visszajelzesedet, remelem Te is megnyalod utana mind a tiz ujjadat, ahogy nalunk szokas :P
Szep napot!
Miauuuuuu

Zúza
Zúzap, 2012-03-09 13:28

Szia Cicus!
Tetszik ez a recept, hamarosan kipróbálom. Várjuk tőled a többi finomságot is, üdv. a klubban! :)

Legfrissebb cikkek

Húsmentes hétfő – éljen a spárga!
Húsmentes hétfő – éljen a spárga!
Végre itt a várva-várt spárgaszezon! Mindegy, hogy fehér vagy zöld kerül a tányérba, a lényeg, hogy jó sok legyen belőle.
Heti menü: tojás és sonka nélkül
Heti menü: tojás és sonka nélkül
Húsvét alatt bizonyára rengeteg tojást és sonkát sikerült elfogyasztanunk, ezért most egy ideig hallani sem akarunk ezekről. Itt egy válogatás, mely szigorúan nélkülözi őket.
Édesburgonyát a balkonra!
Édesburgonyát a balkonra!
Az édesburgonya más néven batáta nemcsak, finom, és egészséges, a krumplihoz hasonló módon rendkívül sokféleképpen elkészíthető, de van még egy kevésbé ismert tulajdonsága.
584