r
Nosalty Logó

Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Ligeti Károly
Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 14809 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 187 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.3 g

Zsír

  • Összesen
    94.1 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    304 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2708.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    723 mg
  • Nátrium
    1674 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    454 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    525 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    359 micro
Összesen 1235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    867 g

Zsír

  • Összesen
    1129.4 g
  • Telített zsírsav
    492 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    464 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    92 g
  • Koleszterin
    3643 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    32502.9 g
  • Cink
    171 mg
  • Szelén
    1005 mg
  • Kálcium
    1082 mg
  • Vas
    89 mg
  • Magnézium
    1379 mg
  • Foszfor
    8675 mg
  • Nátrium
    20090 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.7 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    5447.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    587 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    120 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    433 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    314 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1195 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    502 micro
  • β-karotin
    6306 micro
  • β-crypt
    1007 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    4314 micro
Összesen 14809 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    97 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 187 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A combot vagy lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük. A színhúst 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Az oldalast a pálcák között szétvágjuk, és 3-4 cm-es darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál. Az apró csontmorzsalékot lemossuk a húsról.
  2. A vöröshagymát félbevágjuk, majd felkarikázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, az erős paprikát ízlés szerint felvágjuk, vagy egyben hagyjuk, a paradicsomot és paprikát szeleteljük, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomjuk.
  3. A bográcsban rétegesen helyezzük el a hozzávalókat. Megfelelő méretű bográcsot kikenünk sertészsírral, és az aljára helyezzük a csontokat, erre rakjuk a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórjuk a kömény felét és 3 db babérlevelet, meg a fele erős paprikát. A következő réteg a színhús fele, erre rakjuk a vöröshagyma második harmadát, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet, rászórjuk a pirospaprikát és sót, és a maradék erős paprikát. Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma, és befedjük felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott borókabogyót és őrölt borsot.
  4. Kicsit megnyomkodjuk a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntünk 5 dl vizet. Tűz fölé tesszük, és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelünk alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni.
  5. Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékeljük alatta a tüzet. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emeljük a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő. Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett -a birka korától függően- kb. 4 óra alatt fő puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni. A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, 10 percet forraljuk, és tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 40
  • Össznézettség: 37443
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 25.

Ajánló

Tálaláskor ügyeljünk arra, hogy egyformán osszuk a csontos és színhúst. Friss kenyeret és főtt burgonyát kínálunk mellé, csípős és csemege savanyúsággal.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából
Ligeti Károly 129 recept

Ezt a rétegesen összerakott technikát, mondhatnám, hogy az ükapámtól, ő meg az ükapjától tanulta. Egyszerűen arról van szó, hogy egy barátomtól tanultam egy kerti partin, aki így csinálta a birkapörköltet. Hogy Ő kitől tanulta, azt azóta is homály fedi. Viszont néhány jó tanáccsal ellátott, amit most továbbadok. A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a többféle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. Én a nagyobb faggyúdarabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet. A csontokat soha ne vágjuk bárddal, csak fűrészeljük, így nem lesz tele a pörköltünk csontszilánkkal. A birkapörköltet azóta is így csinálom, ez ideig megelégedésre.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!